פנינה סלע – כץ, רכזת תחום הסיעוד בגריאטריה של כללית במחוז יפה וגליל מערבי, מציינת כי בפועל, מעטים האנשים הממלאים הנחיות אלו, מסיבות שונות: רתיעה מעיסוק בנושא מאיים כל כך, אך גם כתוצאה מהעדר ידע של חלק מן הצוותים הרפואיים בנושא.
לדבריה "בנוסף, מצאנו כי התהליך כרוך במילוי טפסים ארוכים ומסורבלים, הכתובים בשפה משפטית, אותם מתקשה האדם בממוצע למלא. על רקע חשיבות הנושא, פניות של אנשים רבים שמעוניינים להיערך לעתיד ולשלוט במצבם העתידי וכן נוכח העובדה שבשנתיים האחרונות מעודד משרד הבריאות קידום מילוי הנחיות אלה, יזמו בכללית מהלך לקידום הנושא."
לשם כך, פותח בכללית כלי ידידותי שהוסב מארה"ב, בשם "5 המשאלות". הכלי כתוב בשפה קלה וברורה ומנוסח בצורה של משאלות, מתוכן האדם יכול לבחור כיצד ברצונו לסיים את חייו.
בנוסף, פיתח משרד הבריאות טופס של ייפויי כוח רפואי משולב אשר משלב בין מתן יפוי כח רפואי לבין מתן הנחיות. יתרונו בכך שהוא קצר וקל למילוי. מומלץ שלפחות אחד העדים לחתימה על הטופס יהיה בעל מקצוע בתחום הרלוונטי כגון: רופא, אחות, עו"ס, פסיכולוג, עו"ד וכדומה.
לצורך קידום הנושא נערכו בכללית מחוז חיפה וגליל מערבי 2 ימי עיון לצוותים, בהובלתו של צוות רב מקצועי שעבר קודם לכן הכשרה בנושא. הצוות כלל את פנינה סלע כץ - רכזת תחום סיעוד בגריאטריה, ד"ר דגש, ד"ר אקסלרוד, ד"ר אינספקטור מהיחידה להמשך טיפול, האחיות מירי בלאופלד ולימור שוורץ העובדות הסוציאליות: איילת ירושלמי, דינה איל ויפעת אלון. סה"כ השתתפו בימי העיון כ- 60 איש מצוותים מובילים במנהלות ובמרפאות וכן צוותי המשך טיפול, הוספיס בית והגריאטריה.
בימי העיון נחשפו הצוותים לדילמות העולות בעת טיפול בחולים הנוטים למות כתוצאה ממחלות שונות, דוגמת סרטן, מחלות ניוון שרירים ועוד. לצורך המחשת ההתערבות הרגישה אצל חולים אלה וכיצד יש לפתוח בשיחה בנושא, נערכו ימי העיון באופן חווייתי ומאפשר. בכל מפגש התקיימה הרצאה בנוגע לחוק החולה הנוטה למות ותוך התייחסות לנקודות המפגש עם הצוותים בקהילה.
בהמשך התקיימה הרצאה של רותם כרמי, עו"ס במקצועה אשר בעלה חולה ALS. רותם הציגה את התמודדות המשפחה הכוללת 3 ילדים קטנים עם הבחירה בחיים לצד מכונת ההנשמה של אבי המשפחה.
בנוסף, התקיימו קבוצות מונחות שכללו שיח על תחושות המשתתפים בנוגע להתנסותם האישית במילוי הטפסים.
גולת הכותרת של המפגש היה תאטרון פלייבק, בו ניתן שיקוף, בדרך המשחק, לתיאורי מקרה הלקוחים מהחיים המקצועיים של המשתתפים. השיקוף התיאטרלי איפשר הבעת תחושות, מחשבות ורגשות הכרוכים בעיסוק בנושא מורכב זה.
מצויידים בידע, פתיחות וכוחות נפשיים, יוכלו צוותי כללית שהוכשרו לכך, לסייע למי שבוחר למלא את הטפסים ולהשיב על שאלות והתלבטויות.
פרופ' מ"ק חן שפירא, מנהלת כללית במרחב חיפה וג"מ, מציינת כי מדובר בפעילות חשובה ביותר. כמי שמכירה היטב את המציאות הן בבית חולים והן בקהילה ופוגשת לא אחת בבני משפחה המתלבטים כיצד להחליט מול מיטת בן משפחה אהוב הנמצא במצב אנוש, ברור כי הנחיות מקדימות של האדם באשר לעתידו, מקלה מאד על המשפחה, הצוות המטפל ובעיקר מהווה פתרון ראוי ומכבד ביותר עבור המטופל עצמו. התהליך שיזמנו וההכשרה לצוותים, הינם חלק מהגישה הכוללנית שלנו בעת טיפול בחולים, המדגישה לא רק ביצוע פעולות רפואיות, אלא גם שיתופם בהחלטות כיצד יטופלו".