הוועדה תסייר מחר בצפון ומתוכננת לקיים מפגש קרוב עם ראשי רשויות לאורך גדר הביטחון ביהודה ושומרון, כדי לעמוד מקרוב הן על הבעיות והטענות והן על הפתרונות הניתנים על ידי צה״ל".
הרמטכ"ל לוועדת החוץ והביטחון: בחירתו של יחיא סנוואר ביטלה לחלוטין את ההפרדה בין הדרג המדיני לצבאי בחמאס, אך עדיין אנו לא מזהים נכונות לפעולה יזומה נגדנו. בפני ועדת החוץ והביטחון, בראשות ח"כ אבי דיכטר (הליכוד), הופיע היום (ד') הרמטכ"ל, רב-אלוף גדי איזנקוט.
יו״ר הוועדה איחל בשם כל חבריה בריאות טובה לרמטכ״ל. במהלך שלב התייחסות הח״כים בדיון שמע הרמטכ"ל מילות הערכה רבות מחברי הכנסת על האופן שבו הוא מנהל את צה״ל בהיבטי בניין והפעלת הכח ובאופן שבו הוא אינו מהסס לעסוק בממשק של צבא וחברה ונושאים ערכיים ואתיים הנוגעים בקצות העצבים של החברה בישראל''.
להלן עיקרי הדברים של הרמטכ"ל אשר נאמרו בדיון הסגור:
הרמטכ"ל פתח בנושא היעדים אשר הציב לצה"ל לשנת 2016, ואמר כי בראשם עמד המשך מוכנות צה"ל למלחמה, אשר בוצע בצורה טובה מאוד. הרמטכ"ל ציין כי חל שיפור ברמת וכמות האימונים, ביכולות המודיעיניות ובמלאי החימוש. הרמטכ"ל הדגיש כי כבר בפתיחתה של כל מערכה, אם וכאשר תתרחש, לצד תקיפת מטרות עוצמתית, הרי שתמרון קרקעי, במקסימום כח ובמינימום זמן, הוא הכרחי להשגת כל הכרעה וניצחון במערכה.
הרמטכ"ל אמר כי 2016 הייתה שנה טובה יחסית למציאות הביטחונית סביבנו, כאשר אם החציון הראשון של השנה התאפיין בהמשך הטרור שהתרחש ב-2015, הרי שהחציון השני הראה שיפור. הרמטכ"ל אמר כי הלחימה בטרור נמשכת כל העת, וכי בשנה ורבע האחרונות הרג צה"ל 171 מחבלים. בכלל הגזרות, ציין הרמטכ"ל, הייתה פעילות מבצעית ענפה אשר רוב רובה נסתר מן העין, הביאה לשקט ביטחוני וחיזקה את ההרתעה. הרמטכ"ל חזר על עמדתו כי מפתח חשוב בצמצום הטרור הוא הפעלת כח נכונה, אשר מפרידה בין הטרור לכלל האוכלוסייה, ומתן אפשרות לקיומה של דינמיקת חיים מרסנת, של לימודים ועבודה, בצד הפלסטיני, אשר נכון יהיה לשמור עליה בכל עת. בנוסף, ציין הרמטכ"ל תופעה מטרידה נוספות, כי בשנים 2016-17 45% ממבצעי הפיגועים היו בעלי תעודת זהות כחולה.
הרמטכ"ל אמר כי בראש סדר העדיפויות הצה"לי בשנת 2017 מצויה החזית בעזה. תוצאות הבחירות שקיים החמאס שהביאו לבחירתו של יחיא סנוואר מוכיחות כי כל הפרדה שנעשתה בעבר בין דרג מדיני לדרג צבאי טושטשה עד לכדי ביטול. המאמץ במענה לסוגיית תת הקרקע, אמר הרמטכ"ל, ממשיך כל העת מאז אוקטובר 2013, כאשר השנה הושקעו בנושא 2.4 מיליארד ₪.
הרמטכ"ל התייחס לגזרת סוריה ורמת הגולן ואמר כי ייתכן מאוד שבאביב נראה חידוש מאמצים וקרבות שליטה בגולן הסורי. האינטרס של ישראל, אמר הרמטכ"ל, הוא כי בצד השני יהיה ארגון מדינתי וכתובת מסודרת לפעול מולה, לצד יציאת כלל הכוחות הזרים וחזרת כח אונדו"ף (UNDOF).
בנושא לבנון אמר הרמטכ"ל כי אף שכוחות חיזבאללה צוברים ניסיון מבצעי משמעותי בפעילותם בסוריה, הרי שפעילות זו הביאה למשבר תקציבי ומוראלי בארגון. הצהרותיו הנוכחיות של נסראללה נועדו כדי לייצר משוואה הרתעתית שמטרתה לשמור על הסטטוס קוו מבחינתו, וכי בחזית זו, כמו גם בחזית העזתית, הוא אינו רואה נכונות של הצד השני לצאת לפעילות יזומה כנגד ישראל.
הרמטכ"ל התייחס בדיון גם לסוגיית יחסי הצבא והחברה בישראל, בדגש על אמון ציבור בצה"ל לאור כלל המחלוקות אשר התפרסמו השנה ובראשן אירוע הירי בחברון. הרמטכ"ל אמר לוועדה כי החליט על קיר מוחלט בין ההיבט הפיקודי וההיבט המשפטי בפרשה זו, וכי גם כיום הוא סבור שיש לתת להליך המשפטי להסתיים ללא התערבות, אך מוכן לומר כי הוא מגבה בצורה מוחלטת את החלטות המפקדים שהתקבלו בשטח באותה עת. הרמטכ"ל הדגיש כי ההתערבות החיצונית הייתה מיותרת ולוותה באי דיוקים רבים שהתקבעו בתודעת הציבור ללא קשר לאמת העובדתית.
הרמטכ"ל אמר לוועדה כי הוא מבדיל בין שגיאה של חייל, שמפקד צריך לנצל אותה על מנת ללמוד ממנה, לבין רשלנות או כשל ערכי, אשר אותם אסור לגבות. באשר להשלכות רוחב אפשריות של אירוע הירי בחברון, אמר הרמטכ"ל כי מאז התרחשו עוד למעלה מ-200 אירועים, ובאף אחד מהם לא הראה הכח כל היסוס.