אביב הגיע, פסח בא, ואיתם האלרגיה - לקראת שבוע האלרגיה שיתקיים ב – 2-8.4.17 מוסר איגוד רופאי האלרגיה כי כמיליון ישראלים ילדים ומבוגרים חווים באביב מחלה אשר ביטוייה נזלת, עיטושים, גרד בעיניים ובלוע, במילה אחת – אלרגיה. ללא טיפול מתאים אלרגיה היא מגבלה יומיומית, המונעת מלצאת ולטייל באביב הישראלי. אז מה עושים? פרופ' אהרון קסל, יו"ר איגוד רופאי האלרגיה מייעץ:

כלים
קשה לתפקד בהתקף אלרגיה. צילום: אילוסטרציה
קשה לתפקד בהתקף אלרגיה. צילום: אילוסטרציה

 

לא כל צמח הפורח באביב גורם לאלרגיה. באביב הישראלי ישנם מספר "גורמי אלרגיה" עיקריים, כעץ הזית, עץ הברוש, עץ הפקאן והשיטה, דגניים ודשאים שונים, וכן כתלית יהודה. הערכה מתבצעת אצל רופא אלרגיה מומחה כדי לאבחן את מצבו של המטופל ולהתאים לו את הטיפול הטוב ביותר. אבחון אלרגיה לאלרגניים נשאפים הגורמים לנזלת ואסטמה - מתבצעת בכל מרפאת אלרגיה בישראל, באמצעות תבחיני עור, הניתנים לפענוח תוך 15-20 דקות.

אבחון מדויק מאפשר בחלק מהמקרים להימנע מחשיפה המזיקה לחולה, ובכל המקרים להתאים טיפול תרופתי הולם לכל מטופל. ובעיקר למנוע סיבוכים משניים כאסטמה, סינוסיטיס ואחרים.

מניעה:

לא ניתן להימנע מחשיפה לאבקנים, אך ניתן להגביל חשיפה לאבקני צמחים מסוימים - לפרקי זמן מוגבלים – באמצעות: טיול באזורים בהם אין פריחה של הצמח האלרגני, הקפדה על סגירת חלונות בבית והפעלת מזגן, הימנעות מפעילות גופנית שעות בהן כמות האבקנים גבוה ( מ- 5 לפנות בקר עד 9 בבקר ), צמצום הפעילות בימים בהם יש רוחות המפזרות את האבקנים - וזאת על פי פרופיל הרגישות האישי לכל מטופל.

חשוב ביותר לקחת את הטיפול המומלץ הניתן ע"י האלרגולוג המטפל לפני החשיפה ובמהלך העונה.

טיפול מידי:

במקרים של תגובה אלרגית לאלרגנים נשאפים, בילדים ומבוגרים שלא חוו זאת בעבר, יש לפנות בהקדם לאבחון אצל מומחה לאלרגיה על מנת לקבל טיפול תרופתי מתאים, הכולל אנטי היסטמינים שאינם מרדימים, תכשירים נוגדי דלקת אחרים, משאף אפי, ומשאפים ריאתיים.

הטיפול יותאם לכל חולה על פי חומרת הרגישות, תסמיני מחלתו, ומשך החשיפה המשוער (תקופת פריחת הצמחים אליהם החולה אלרגי).

טיפול חיסוני:

ניתן לטפל בחולים הלוקים באלרגיה משמעותית, גם כזו שהיא עונתית, באמצעות חיסונים לאלרגיה.

החיסונים ניתנים בהתאמה אישית, הן לחולה והן לחומרים אליהם הוא אלרגי, על ידי רופא מומחה לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית.