למלר"ד המרכז הרפואי בני ציון הגיע מטופל סכרתי שסבל מזיהום פטרייתי נדיר ואכזרי במיוחד שמאובחן ב1.7 מיליון מקרים. העובש מסוג מוקורמיקוזיס עירב את הסינוסים וארובת העין. שיתוף פעולה מהיר ומוצלח בין רופאי מחלקות אף אוזן גרון, עיניים, כירורגיה פה ולסת, פנימית, זיהומיות, הרדמה וטיפול נמרץ במרכז הרפואי בני ציון הציל את חייו ואת עינו של המטופל

כלים
ד''ר רביע שחאדה צילום- חברת אינפומד
ד''ר רביע שחאדה צילום- חברת אינפומד

 

לאחר אשפוזו של החולה בטיפול נמרץ הוא התלונן על הפרעה בתנועות עיניים וירידה בתחושה בפנים. בדיקה מיידית של מתמחה עיניים ד"ר שיהאב נסאר ומתמחה אף אוזן גרון ד"ר אמג'ד טוביא העלו את החשד לזיהום פטרייתי והזעיקו לביה"ח מנהל שירות כירורגיה של אף וסינוסים ד"ר רביע שחאדה ומנהל המכון הפתולוגי ד"ר יעקב בכר, שלקחו דגימות רקמה לצורך אבחון. המטופל הועבר בדחיפות לחדר הניתוח, שם ביצע ד"ר שחאדה כריתה של הסינוסים המעורבים עד לבסיס הגולגולת וחלקים מתוך ארובת העין המעורבים בפטרייה.

מהמרכז הרפואי בני ציון נמסר כי: "האבחון והטיפול צריכים להיות מידיים לנוכח העובדה שבמקרים נדירים מסוג זה, העובש מתפשט במהירות דרך כלי הדם לרקמות הרכות השכנות, לארובת העין ועד למוח, תוך גרימת נמק של הרקמות. במידה והמחלה לא נבלמת, מוות עלול להתרחש תוך שעות".

עוד נמסר כי, המדובר בעובש שנפוץ אך אינו גורם למחלה אצל אנשים בריאים. הפטרייה הופכת לחודרנית ומסוכנת במצבים של פגיעה במערכת החיסון ובאנשים סוכרתיים.

מומחי מחלקות אף אוזן גרון ועיניים במרכז הרפואי בני ציון מציינים עוד כי במקרים מסוג זה, חשוב מאד לבצע ניקוי חוזר וכריתה של כל רקמה הנראית נגועה בפטרייה, על מנת להאט את קצב צמיחתה. לכן יומיים לאחר הניתוח הראשון, המטופל הוכנס שוב לחדר ניתוח לבדיקה מעמיקה נוספת שבה נטלו חלק ד"ר שחאדה ומומחה לניתוחי ארובת העין במחלקת העיניים של ביה"ח ד"ר יואב ורדיזר, אשר ביצע ניקויים חוזרים בארובה ונלחם על שימור הראיה ונמנע ככל האפשר מעקירת העין.

בכל מהלך אשפוזו טופל החולה בתרופות מיוחדות אנטי-פטרייתיות דרך הוריד בהשגחתה של מנהלת היחידה למחלות זיהומיות ד"ר אלונה פז. כעבור ימים ספורים, נראה היה כי המחלה באזור העין וסביב בסיס הגולגולת בשליטה. אולם נתגלתה התפשטות לכיוון החייך שחייבה כריתה נוספת רחבה. ד"ר דרור שמיר, מנהל היחידה לכירורגיה פה ולסת וד"ר גולן כהן, רופא בכיר ביחידה, ביחד עם ד"ר שחאדה וד"ר ורדיזר ביצעו  כריתה רחבה של כל עצם הלסת והחייך כולל השיניים באותו צד.

ד"ר רביע שחאדה מסכם, "המקרה הנוכחי הוא דוגמה לנחישות הצוות הרפואי שלא איבד תקווה גם במצבים המורכבים ביותר. כמו כן, יש כאן מודל לעבודה מקצועית משולבת של צוות בית החולים, אשר התגייס כדי להציל את החולה. במצבים כאלה מקובל לבצע כריתות רחבות של הרקמות המעורבות ואף כריתה של העין כבר בשלבים הראשונים. לשמחתי הצלחנו להציל גם את החולה וגם שמרנו על העין שלו."