בתי הדין הרבניים
עוד לפני שנדבר על תביעת שלום ואיך היא מתנהלת, חשוב להבין את ההבדל שבין בתי הדין הרבניים לבתי המשפט. בעוד שבתי המשפט כפופים לחוק הישראלי, בתי הדין הרבניים מהווים ערכאה תורנית והמשפט בהם הוא על פי דין תורה. טוען רבני הוא מעין עורך דין שמייצג את התובעים והנתבעים בבית דין רבני. אחת התביעות הקיימות בבתי דין רבניים היא תביעת שלום בית .
תביעת שלום
תביעת שלום או בשמה המלא תביעת שלום בית היא תביעה שמוגשת על ידי אחד הצדדים של זוג נשוי. המטרה של התביעה היא פנייה לבית דין על מנת שיסייע לזוג להחזיר את חיי הנישואין למסלולם התקין. תביעה כזו מוגשת על ידי זוגות שהזוגיות שלהם נקלעה למשבר או נמצאת על סף פירוק, והרצון הוא להשתמש בידע ובכלים של בית הדין כדי לנסות ולייצב את הנישואין הללו.
הדיון בתביעה
למרות שלבית דין רבני יש סמכויות מרחיקות לכת בחלק מהמקרים, תביעה לשלום בית מעניקה לו סמכויות די מצומצמות. עם זאת, במידה ובית הדין קיבל הכרעה שמורה לזוג לשוב ולחיות יחד אולם אחד הצדדים מפר את ההנחיה הזו, ניתנת לבית הדין הזכות להכריז על מי שמפר את הפסיקה בתור מורד/מורדת. להכרזה הזו יש השלכות שליליות על הזכויות של אותו צד בהליך הגירושין.
מה החשיבות של טוען רבני בתהליך
למרות שלא מדובר על הליך משפטי קלאסי, בסופו של דבר העובדה שתביעת שלום מתנהלת בערכה משפטית – תורנית מובילה לכך שכדאי שיהיה מי שמציג את הטענות שלכם בצורה ברורה לבית הדין. לכולנו ברור שלבית משפט לא נכנסים בלי עורך דין, והכלל הזה נכון גם ביחס לבתי דין רבניים. מי שיוכל לייצג אתכם בתביעת לשום הוא טוען רבני שיעשה הכל כדי שהתביעה שלכם תתקבל ותצליחו להחזיר את חיי הנישואין שלכם על כנם בעזרת בית הדין.
לסיכום
בניגוד לבתי המשפט בישראל שעוסקים בהליכי גירושין מהצד המשפטי בלבד, בבתי הדין הרבניים ישנו הליך שמיועד למנוע את הגירושין. תביעה להליך הזה מוגשת על ידי אחד מבני הזוג והיא מכונה תביעת שלום בית, כאשר המטרה שלה היא לפנות לבית הדין על מנת שזה ישכין שלום בין בני הזוג ויעזור להם למנוע את הגירושין. מומלץ להיעזר בטוען רבני בעת הגשת התביעה.
דוד עשור טוען רבני ומגשר משפטי מוסמך 052-719-6716