מהי המטרה של הניתוח?
ניתוח החלפת מפרק ירך למעשה נחשב לאחד הניתוחים הנפוצים ביותר כיום בתחום האורתופדיה. מטרתו העיקרית היא להפחית כאבים בקרב מטופלים ולשפר את תפקוד המפרק שלהם בצורה משמעותית. במילים אחרות, זהו ניתוח שנועד לשפר את איכות החיים של המטופלים, במקרים בהם היא נפגעה כתוצאה מקשיים בטווחי התנועה וכאבים. חשוב מאוד לדעת כי זהו אחד התהליכים הרפואיים המוצלחים ביותר שקיימים היום שכן, אחוזי ההצלחה של הניתוח עומדים על נתון חסר תקדים של כ-95%. מטופלים שאכן עברו את הניתוח בהצלחה והקפידו על תהליך התאוששות והחלמה כמו שצריך מעידים כי הם זכו לשיפור אדיר באיכות החיים שלהם - הם פחות סובלים מכאבים, טווח התנועה של המפרקים שלהם השתפר פלאים.
מה לגבי סיבוכים?
בעוד כי הנתונים מצביעים על כך שבהחלט מדובר באחד ההליכים הרפואיים המוצלחים ביותר שקיימים כיום, לצד ההצלחה הרבה כמובן קיימים סיכונים שעלינו לקחת בחשבון. תחילה, חשוב לציין כי קיימת סכנה לזיהום, בדיוק כפי שיש בכל ניתוח אחר. יתר על כן, קיים גם סיכון שהמטופל יפתח נטייה לפריקות של המפרק, לצד סיכונים אחרים כמו חוסר יציבות, כאבים בתהליך ההחלמה, שברים, פגיעה עצבית וכן גם פגיעה בכלי אדם. מאחר וכאמור, מדובר באופן כללי בניתוח עם אחוזי הצלחה חסרי תקדים - הסיכון לסיבוכים מסוג זה יחסית נמוך. על מנת למזער אותו ככל הניתן, המטופל אמור לבצע מספר בדיקות רפואיות טרום ניתוח החלפת מפרק ירך.
בדיקות נפוצות לפני הניתוח
- בדיקת דימות של החזה - צילומי הדמיה של החזה ושל עמוד השדרה המותני.
- בדיקת א.ק.ג - בדיקת א.ק.ג, לצד בדיקת לחץ דם ובדיקת דופק מרבי.
- בדיקות דם: בדיקת כימיה, ספירת דם, בדיקת תפקודי קרישה ו-CRP ESR וכן גם בדיקת תפקודי כבד.
- בדיקות שתן לתרבית
חשוב מאוד לקחת בחשבון כי ייתכן ומטופל מסוים יתבקש לבצע בדיקות נוספות מעבר לבדיקות אלו, ברוב המקרים זה תלוי בהיסטוריה הרפואית שלו. יתרה מזו, מטופלים אשר נוטלים תרופות באופן קבוע עם מרשם אמורים לדווח על כך לרופא המטפל מבעוד מועד וזאת על מנת שיוכל להנחות אותם האם עליהם להמשיך ליטול את התרופות בסמוך לתחילת התהליך או שמא קיימות הנחיות מיוחדות או שינויים בצריכה.