שירות אבחון מולקולארי חדשני בשיבא: התאמה אישית של הטיפול עבור חולי סרטן על-פי נתונים גנטיים

כלים

ד"ר רענן ברגר, פרופ' איריס ברשק וד"ר רינת יעקובי מובילים מעבדת דיאגנוסטיקה חדישה בבית החולים. תוצאות הבדיקה מאפשרות התאמת הטיפול הטוב ביותר עבור חולי סרטן. מטרת הרפואה האישית היא להתאים תרופה למטופל ע"פ נתוניו האישיים לשם מניעה או מזעור תופעות לוואי קשות, הרעלות, ואשפוזים מיותרים, וכן להגביר יעילות התרופות.

ביחידה משתמשים בדגימות רקמה של המטופלים, ובודקים נוכחות מוטציות באזורים ייחודיים בגנים שונים. התשובות מועברות לרופא, שם הן עוזרות לאימות האבחנה ולהתאמת הטיפול הטוב ביותר.

הרפואה של המאה העשרים ואחת מתבססת על החתימה הייחודית של כל אחד מאיתנו הטבועה בחומר הגנטי, ה- DNA. ידוע היום, כי מטופלים שונים בעלי אבחנה קלינית ופתולוגית דומה, מגיבים באופן שונה למגוון התרופות הקיים.

התגובה לטיפול תלויה במגוון גורמים כדוגמת מוטציות הנוצרות במהלך המחלה וגורמות לעמידות לתרופות או לטיפולים כמו גם בשינויים בקצב ספיגה, פירוק וסילוק תרופות מהגוף. זאת בנוסף לגורמים קליניים כגון מין או גיל המטופל. מסיבות אלו נמצא כי מטופלים שונים זקוקים לתרופות שונות במינונים שונים לטיפול באותה המחלה.

המערכת העיקרית בה נעשה שימוש במעבדה הינה מערכת ה- INFINITI. ציוד חדשני וייחודי זה, נמצא בארץ רק בשיבא ומבוסס על טכנולוגית MicroArray, בעזרתה מבצעים בדיקות מולקולאריות ברמת ה- DNA.

היחידה לשירות איבחון מולקולארי, מבצעת כיום בדיקות לשם התאמת תרופות לארבעה סוגים של מחלת הסרטן (סרטן המעי, סרטן ריאות, סרטן בלוטת המגן וסרטן העור) וכן לאבחון נוכחות וירוס הפפילומה.