כלים

מנקים את מפרץ אילת: במבצע ניקיון תת ימי הוצאו ממעמקי מפרץ אילת כ-1500 מ"ר של רשתות ישנות, מצופים וציוד דיג אחר. הדיג במפרץ אילת מותר, אך אל מול החוף הצפוני הצטברו בשנים האחרונות רשתות רבות בתוך המים- אלו הוזנחו, אך עדיין לכדו דגים, חלקם מוגנים

במבצע מיוחד צללו פקחי רשות הטבע והגנים ומתנדבים מהמצפה התת ימי באילת, חילצו את הדגים שניתן היה לחלץ והוציאו את מרבית הפסולת מהים.

שיתוף פעולה בין אנשי רשות הטבע והגנים במחוז אילת ובין צוללנים בעיר הדרומית הוביל למבצע ניקיון תת ימי, במהלכו הוצאו ממימי המפרץ יותר מ-1500 מ"ר של רשתות ישנות, ציוד דיג, מצופים ועוד.

המבצע יצא לדרך לאחר שצלם תת ימי, צביקה "זיגי" לבנת, נתקל במתחם הרשתות הנטוש אל מול החוף הצפוני, ודיווח על כך לרשות הטבע והגנים. בתוך מספר ימים ארגנו אנשי הרשות קבוצת צוללנים מתנדבים, מרביתם עובדי המצפה התת ימי בעיר ואנשי היחידה הסביבתית אילת אילות, ויחד הם ירדו בסוף השבוע אל מתחת למים למבצע פינוי פסולת רחב היקף.

אסף זבולוני, אקולוג מפרץ אילת של רשות הטבע והגנים: "הדיג במפרץ אילת אינו אסור קטגורית- הוא כמובן אסור בתכלית האיסור בתחומי שמורת הטבע, אך לא בכל המפרץ. בנוסף, הגם שדגים רבים במפרץ מוגדרים כמינים מוגנים, דיג אקראי שלהם (כלומר דיג שנעשה תוך כדי דיג של מינים מותרים) אינו מהווה עבירה על החוק. כך שלמעשה, הרשתות הונחו במים בהתאם לחוק- אך לאחר שננטשו והפסיקו לשמש לדיג מינים מותרים הרשתות לא פונו ונותרו במקומן. אם אכן אין דיג באזור אין שום סיבה לשאיר במים את הרשתות, שכן בשלב הזה הפגיעה בכלל המינים היא פשוט מיותרת. כאשר צללנו למבצע גילינו מראות לא קלים של דגים נדירים שנלכדו ברשת- את חלקם הצלחנו לשחרר בעבודה זהירה וקפדנית, אך לצערנו לא את כולם הצלחנו להציל מהסבך העצום של הרשתות, המצופים, הג'ריקנים וחבלי הקשירה והעיגון. מדובר בכמות נכבדת של רשתות ופסולת שהצלחנו להוציא מהים, כך שהרווח לטבע בתוצאה משיתוף הפעולה הזה הוא גדול מאוד."

דורון ניסים, מנהל מחוז אילת של רשות הטבע והגנים: "האילתים, וזאת למדנו כבר מזמן, אוהבים את הטבע שלהם- ובמיוחד את שונית האלמוגים הייחודית של מפרץ אילת. בשנים האחרונות התגייסו תושבי אילת לסייע במלחמה בגנבי אלמוגים ובדייגים לא חוקיים, בלכלוך שמשאירי מטיילים על החוף, וגם במבצעי ניקיון מתחת למים. הרשתות שהושארו במעמקי המפרץ פגעו בדגים ובאלמוגים כאחד, ולמרות שלא מדובר בעבירה על החוק במקרה הזה- אין ספק שמדובר במפגע שטוב שהוסר. אנחנו קוראים לכל תושב או תייר לדווח לנו על מפגעים בשמורות הטבע או על חיות בר במצוקה למוקד 6911*".