בחודש נובמבר 2010 פרסם מרכז השלטון המקומי קול קורא לכל המוסדות האקדמיים בארץ על מנת להקים בית ספר חדש, אקדמי, ראשון מסוגו שיקנה ללומדים בו התמחות אקדמית בתחומי השלטון המקומי ויכלול מסלולי לימוד לתואר ראשון ולתארים מתקדמים.
האוניברסיטה הפתוחה, שלה פרישה ארצית ממסעדה שברמת הגולן ועד אילת בהיקף של כ-50 מרכזי לימוד, זכתה בהתמודדות. במסגרת הלימודים יושם דגש על התמחות בממשל ובמדיניות ציבורית, לימודי דמוקרטיה וממשל ונושאים מוניציפאליים נוספים, כמו הכשרה מעשית לבעלי המקצוע ברשויות המקומיות.
בשלב ראשון, ייפתחו שתי קבוצות לימוד (כיתות) בצפון ובדרום בסמסטר הקרוב, מתוך כוונה לפתוח עשרות כיתות בסמסטרים הבאים. מתוכנן מסלול מיוחד להכשרה מעשית עבור נבחרי ציבור בשלטון המקומי.
יו"ר מרכז השלטון המקומי, שלמה בוחבוט: "זוהי יוזמה פורצת דרך. הרשויות המקומיות לומדות ומשתפרות, בכל תחומי העשייה. כיום ישנן רשויות מקומיות רבות המתנהלות כמו קונצרן רב תחומי עסקי ברמת היעילות המירבית והשירות האיכותי לאזרח. מטרה מרכזית של בית הספר לשלטון המקומי היא לתת פרקטיקה לבעלי התפקידים ברשויות כמו מהנדסים, יועצים משפטיים ועוד. כדי לשמור על ההישגים ולהמשיך ולהשתפר, אנו מחויבים להעצים את ההון האנושי ואיכות כוח האדם.
המכללה לשלטון מקומי תוכל לשלב לימודים מקצועיים עם המון פרקטיקה מהשטח, זאת, היות ומרכז השלטון המקומי הוא היוזם והשותף. עלינו להבין שתואר אקדמי ללא ניסיון בשטח, לא מספיק כדי להצליח בגוף כמו רשות מקומית, שהיא גוף רב תחומי. כדי שמי שרכש תואר כמהנדס, למשל, יצליח- הוא זקוק להכשרה הייעודית כמהנדס עיר".
מבדיקה שערכו אנשי המקצוע במרכז השלטון המקומי עולה כי כיום, מספר העובדים ללא השכלה אקדמאית או השכלה אקדמאית חלקית בקרב הרשויות המקומיות עומד על כ70% מכלל עובדי הרשויות.
בוחבוט: "היוזמה תאפשר לקדם עובדים רבים ברשויות המקומיות בגילאים מבוגרים שלא הצליחו להגיע ללימודים אקדמיים וללא הגבלה על מספר הסטודנטים בכל הארץ.. אנו נבחן מתן מלגות לסטודנטים מצטיינים, כדי לעודד עובדי רשויות רבים לצאת ללימודים שנותנים ערך מוסף חשוב, נוסף לתעודה".
את הקשר עם מרכז השלטון המקומי הובילו, מטעם האוניברסיטה הפתוחה, פרופ' יגיל לוי מהמחלקה לסוציולוגיה, מדעי המדינה ותקשורת ומר ליפז ויניצקי, מנהל מערך לימודי החוץ.
פרופ' יהודית גל-עזר, סגנית הנשיאה לעניינים אקדמיים, האוניברסיטה הפתוחה: "האוניברסיטה הפתוחה מאפשרת לכל אדם בכל שלב בחייו הזדמנות לממש את הפוטנציאל שלו ולרכוש השכלה גבוהה איכותית. האוניברסיטה הפתוחה מרחיבה את היצע מסלוליה לתואר ראשון ושני במדעי הרוח, החברה ובמדעי הטבע וההנדסה מדי שנה ופותחת צוהר ללימודים אקדמיים גם בתחומים הרלבנטיים לשלטון המקומי, כמו מדיניות ציבורית. שיתוף הפעולה עם המרכז לשלטון מקומי יאפשר לעובדי הרשויות המקומיות להצטרף לעשרות אלפי הסטודנטים באו"פ הרוכשים השכלה גבוהה במהלך עבודתם, ובכך לקדם את עצמם הן בידע מקצועי והן בהרגלי למידה, ולהשביח את מקומות העבודה שלהם. "