לקראת עלייתו הצפויה מחר של חוק ועדות הקבלה לקריאה שנייה ושלישית בכנסת, תנועת גוש שלום קוראת לחברי הכנסת להתנגד אליו, ו"למנוע את הכנסת החוק המביש והגזעני הזה לספר החוקים של מדינת ישראל".
חבר הכנסת לשעבר אורי אבנרי אומר כי "החוק המוצע, אם יעבור, יכשיר הקמה של יישובים ליהודים בלבד ואת הדרת הערבים מאדמות שאמורות להיות של הציבור כולו. חסימת אזרחי ישראל הערבים מכניסה ליישובים אלו היא המטרה המוצהרת של החוק, שיפגע כמובן גם באוכלוסיות מוחלשות אחרות.
חמישים שנה אחרי שמרטין לותר קינג שם קץ להפרדה הגזעית באמריקה, החוק הזה מוביל את ישראל בכיוון ההפוך, בהמשך ישיר לחוקי הגזענות-נאמנות מבית מדרשו של ליברמן. אם יאושר החוק בכנסת יהווה הדבר פגיעה בעקרונות השוויון והדמוקרטיה עליהם מושתתת מדינת ישראל, ועל כן נעתור לבג"ץ בדרישה לבטלו."
גם האגודה לזכויות האזרח לח"כים בקריאה שלא לתמוך בחוק. במכתב, מציינים עורכי הדין דבי גילד-חיו וגיל גן-מור כי הצעת החוק מקדמת ערכים של בדלנות, הדרה ואפליה, ואף מצביעים על כך שברוב הישובים הקהילתיים וההרחבות, אורח החיים ממילא אינו שיתופי והמרקם החברתי אינו שונה מכל שכונה בכל ישוב בארץ שיש בה חיי קהילה.
הם מציינים כי על אף שבאופן מוצהר אוסרת הצעת החוק על הפליה מחמת גזע, דת, מין, לאום או מוגבלות, הרי שבפעל, היא תאפשר אפליה בהסתמך על הקריטריון העמום של "התאמה למרקם החברתי"; הניסיון המצטבר מראה כי השימוש העיקרי בסעיף ההתאמה החברתית בוועדות הקבלה נועד למנוע כניסתן לישוב של אוכלוסיות "לא רצויות" - ערבים, אנשים עם מוגבלות, אמהות חד-הוריות, מזרחים, דתיים - וכל מי שאינו נראה לוועדת הקבלה מתאים למגורים בישוב מסיבה זו או אחרת.
בימים אלה תלויה ועומדת עתירה לבג"ץ בדרישה לאסור על קריטריון "ההתאמה החברתית" לצורך סינון מועמדים ביישובים קהילתיים המונים פחות מ- 500 משפחות ובהרחבות קהילתיות. העתירה הוגשה על ידי התוכנית לזכויות אדם בפקולטה למשפטים באוניברסיטת ת"א בשם דוד ואהובה קמפלר, שנדחו על ידי ועדת קבלה בהרחבה קהילתית, יחד עם האגודה לזכויות האזרח. עתירה דומה הוגשה גם על ידי ארגון עדאלה.
לדברי עו"ד גיל גן-מור: "זה החוק הראשון בשורת החוקים האנטי-דמוקרטיים שמקדמת הכנסת הנוכחית, שמגיע לקו הסיום. הרטוריקה הגזענית נגד ערבים בה נקטו חלק ממקדמי החוק מבישה, אך חשוב שהציבור ידע כי כל אחד מאיתנו יוכל למצוא עצמו נפגע מהחוק הזה. המחוקקים עומדים להקריב את השוויון לטובת זכות-היתר של תושבי יישובי איכות חיים מבוססים, רובם ללא כל אפיון ייחודי, שרוצים לעשות סלקציה לתושבים חדשים וכל זאת בקרקע ציבורית. גם אם החוק יעבור, האגודה לזכויות האזרח תמשיך במאבק הציבורי והמשפטי לביטולו".