כלים

אין לזה שום קשר לרפואה סינית, למרות השימוש במחטים, וזה אמור לסייע בהקלה על כאבים שנגרמו כתוצאה מנזק לרקמות - קוראים לזה "דיקור יבש" או "דיקור מערבי", וזו שיטת טיפול שמבוצעת רק על ידי פיזיותרפיסטים שעברו הכשרה לכך

המכון לפיזיותרפיה של המרכז הרפואי הלל יפה הוא אחד מבתי החולים הראשונים בארץ שעושים שימוש בשיטה שהולכת ותופסת תאוצה בשנים האחרונות.

שירות חדש במכון לפיזיותרפיה של המרכז הרפואי הלל יפה מציע שיטת דיקור שהחלה לצבור תאוצה בשנים האחרונות ואינה שייכת לתחום הדיקור המוכר מהרפואה המשלימה. השיטה קרויה "דיקור מערבי" או "דיקור יבש" והיא משמשת בטיפול במה שקרוי כאב מישני - כאב הנובע מנזק לרקמת הגוף.

"לדוגמא", מסביר ברוניסלב צ'ארני, פיזיותרפיסט במכון לפיזיותרפיה של המרכז הרפואי הלל יפה, שהתמקצע בטיפול זה, "אם המטופל סובל מכאבים כתוצאה מנזק לרצועות הברך, אנו נדקר את האזור הכאוב בנקודה ספציפית שתסייע להורדת הכאב באותה הנקודה. הדיקור לא מתקן את הנזק שכבר נגרם לרצועה, אבל הוא בהחלט מסייע לכאב הכרוני שנגרם למטופל בגלל אותו הנזק".

בעניין זה, חשוב להבין ולזכור כי הדיקור היבש אינו מרפא לבדו והוא מהווה חלק מתוכנית טיפולית שעשויה לכלול מספר שיטות משולבות כגון: עיסוי עמוק, מתיחת רקמות, תרגילים ועוד.

איך זה עובד? ובמה שונה שיטה זו מהדיקור הסיני המוכר?

הדיקור המערבי נעשה באמצעות מחטים קצרות באורך של 13 מ"מ בלבד ונמשך בין שלושים שניות לשתי דקות בלבד על הנקודה הכואבת. בדיקור המערבי ישנן שתי שיטות עבודה: דיקור שטחי ודיקור עמוק.

הרעיון בפעולת הדיקור הוא שהיא גורמת לפעולה כימית (שפעול) של סיבים (מכנו-רצפטורים) שהם האחראים בגופנו להעברת תחושת הכאב וחשוב מזה, תחושת הסכנה. סיבים אלו, עטופים בקרום מיוחד (מיילין), שהוא קורם מוליך הגורם להגברת קצב העברת התחושה ונמצאים בדיוק מתחת לעור הגוף ומתחת למעטפת של השרירים. הסיבים אחראים למשל להעברת התחושה הראשונית של מגע חום פתאומי, כאב, דקירות וכדומה – כפי שאנו חשים ברגע של פציעה.

"דקירת האזור הספציפי בו המטופל מרגיש כאב בשיטת הדיקור המערבי, גורמת להעלאת רמת הסרטונין במוח – החומר האחראי לשיפור מצב הרוח, שגם גורם לחסימת אותם סיבים/ רצפטורים האחראים על תחושת הכאב ובכך גורם להקלה על הכאב", מסביר צ'ארני.

עוד הוא מוסיף ומסביר: "כאבים שנגרמים מאותה פגיעה בסיבים/ רצפטורים אינם מגיבים בצורה טובה למשככי כאבים ממשפחת המורפיום ואחרים, ודווקא השיטה הזו, שלכאורה נראית בטיפול בכאב לשם הקלה על כאב, מייצרת בגוף באופן טבעי הקלה על הכאב, זאת, כל עוד "נוגעים" בנקודה הנכונה".

השפעה נוספת של הדיקור המערבי היא על מערכת העצבים המרכזית. על ידי הדיקור של החלק העליון של עמוד השדרה ממנו יוצאים העצבים של המערכת הסימפתטית (חלק ממערכת העצבים האחראית על כיווץ כלי דם, כיווץ סמפונות בריאות, הגברת מטבוליזם תאי, הגברת קצב הלב ועוד), אנו יכולים להגיע לאיזון של מערכות העצבים בגוף ועל ידי כך להוריד כאב ממקור עצבי.

בנוסף לזה, ניתן לדקור צלקות שנוצרות כתוצאה מניתוחים או פציעות על מנת לרכך אותן ולהוריד את הכאבים מהאזור. ביצעו של דיקור מערבי "במקומות הנכונים" מאפשר להכפיל את כמות המורפיום הטבעי המיוצר בגוף האדם.

כאמור, הדיקור המערבי מתחלק לטיפול שטחי וטיפול עמוק. הטיפול העמוק, בניגוד לזה השטחי, לרקמות עמוקות יותר בגוף וכולל עבודה עם שרירים עמוקים הקשורים בעיקר למערכת המייצבת והמניעה של הגוף. לסוג דיקור זה מגוון רחב של מחטים באורכים שונים, מ-13 מ"מ כמו בדיקור השטחי ועד כדי 100 מ"מ, זאת על מנת שתהיה אפשרות להגיע לשרירים אצל אנשים בעלי ממדי גוף גדולים.

הרעיון שעומד מאחורי דיקור עמוק הוא נגיעה ב- trigger points - נקודות מסוימות בתוך השריר שהשפעה עליהן מסייעת לשחרור השריר כולו.

"כאב עמוק שנובע מכווץ של השריר נגרם עקב הפרעה של זרימת חמצן לשריר, ירידה של רמת ה- PH, וכתוצאה מכך מחסור בדם בתוך השריר ואיבוד של יכולות לשחרר כיווץ", מסביר צ'ארני, "ברגע שנדקור את הטריגר פוינט, אנו ניצור שטף דם מיקרוסקופי מקומי שלא קשור לזרימת הדם המקורית אל תוך השריר. הדם מביא מולקולות חמצן אשר יוצרות את החומר הנדרשת להפעלת החומר המניע בתא (ATP) והכיווץ ישתחרר. ככל שהשריר גדול וחזק יותר, כך כמות הטריגר פוינט באותו שריר יכולה להיות גדולה יותר".

האם פעולת הדיקור המערבי עלולה לפגוע בשריר והאם כולם יכולים להיעזר בה?

הרעיון בדיקור המערבי הוא, שאם אנו מפיקים התכווצות של השריר בעת דיקור עמוק, זה אומר שישנה בעיה בשריר. שריר שאין בו שום בעיה לא יתכווץ מדקירת מחט. ולכן, דיקור מערבי אינו פוגע בשרירים.

בנושא זה, חשוב לציין כי כעיקרון, ניתן לדקר כמעט כל שריר בגוף, אם כי כל מקרה צריך להיבדק לגופו. דוגמא היכולה להיחשב כבלתי שגרתית היא ביצוע של דיקור מערבי עמוק עקב בעיה שרירית במפרק הלסת (TMJ) לטובת השפעה על הפחתה של כאב מקומי.

ישנם מספר גורמים שלא מאפשרים לבצע דיקור. לדוגמא, אסור לבצע דיקור עמוק לשרירי עמוד שדרה לאנשים שעברו גיל 60. הסיבה היא משום שלאנשים בגיל הזה ישנם, לרוב, שינויים ניוונים בעמוד השדרה ולכן רצוי להימנע מסיכונים מיותרים, ולא להחדיר מחטים לאזור כה רגיש. הגבלה נוספת קיימת אצל אנשים בעלי רגישות יתר לתחושת מגע/דקירה/כאב או אנשי שיש להם פחד ממחטים.

בכל מקרה, כל מי שמעוניין לעבור טיפול בדיקור, צריך לפנות לפיזיותרפיסט אשר יאבחן אותו ויחליט האם הדיקור הוא הטיפול האולטימטיבי לאותו בעיה שמציג המטופל. חשוב מאוד כי הדיקור, בעיקר העמוק, יעשה אצל פיזיותרפיסט מוסמך שהוא בעל ידע נרחב באנטומיה של גוף האדם ועבר הכשרה בשיטה זו.

כאמור, במכון לפיזיותרפיה של המרכז הרפואי הלל יפה החלו לטפל בשיטה זו במסגרת הטיפולים הניתנים למטופלים במכון ובאופן שגרתי.