הקונצרט מהווה המשך לשיתוף הפעולה המוסיקלי בין הפסנתרנית המנהלת המוסיקלית של הסדרה אלה פאסיק למלחין היהודי איטלקי ריקרדו יהושע מורטי.
מורטי, יהודי שומר מצוות, עוסק בדמות של הגולם, כפי שהיא מתבטאת בכתבי הקודש ובקבלה. היצירה הקצרה, אשר הוצגה בהצלחה ברומא, תוצג לראשונה בביצוע אנסמבל סולנים, רקדן ושחקן, עוסקת בארכיטיפ של הגולם ביהדות (משמעות גולם בעברית: עובר, מעטפת, חוסר צורה וכדומה) - – גוש חימר שלא נולד מרחם אישה, ואשר בעזרת שילובי אותיות נסתרים ניתנו לו חיים. הוא מחפש את דרכו בעולם, נתקל בשדים ומלאכים, עד אשר הוא מגיע למקור הידע והאור ונגאל.
מורטי יצר טקסט דרמטי (תרגום לעברית אנה ליין-צור) בו מוצגים פירושים שונים המילה גולם : מילוליים, דתיים ופילוסופיים. המוסיקה והקול שזורים זה בזה לכדי מארג שצבעיו ליריים וארכאיים. החליל נשזר בעוצמה רבה ומכוון ליצר אווירה של צלילים שונים המזכירים חלום. את הגולם משחק בפנטומימה הרקדן האיטלקי-צרפתי טיירי פרמנטייה, ומחשבותיו מוצגות על ידי שחקן תיאטרון היידישפיל יובל רפופורט (המבוים על ידי גרה סנדלר), אשר מגלם גם את המספר ואת דמויות המלאך מטרטון (מן הספרות המיסטית היהודית), והשטן (סטרא אחרא). היצירה מורכבת מחמש תמונות של ריקוד ומשחק המלוות במוסיקה חיה, בין התמונות קטעי מעבר מוסיקליים, בהן ההתרחשות הבימתית קופאת. ברקע מוצגים דימויים ויזואליים המדגישים את האווירה המיסטית. השילוב של דמויות מלאכים ושטן, תאורה מיוחדת ודימויים ויזואליים מאפשרים התרחשות בימתית המזכירה את עולם הספרות הפנטסטית – זו שהתפתחה באירופה בתקופת המהר"ל והחסידות. גם המהר"ל מאוזכר בטקסט הדרמטי כמי שיצק נשמה בגולם. הקשר בין ריקרדו יהושע מורטי, תושב פארמה, לבין היכל התרבות פתח-תקווה, נוצר באמצעות חגית חלף וכריסטוף לנגהיים- זוג נשוי ודואו כינור ויולה. השניים ביצעו מיצירותיו בקונצרט בפתח-תקווה ועוררו עניין רב אצל מנהלת המחלקה המוסיקלית של העירייה אלה פאסיק. מורטי הגיע לארץ עם הדואו ונגן החליל הקבוע שלו קלאודיו פרריני לערב "הסודות של פוצ'יני", שנערך בהיכל התרבות פתח-תקווה ביולי 2009 וזכה לאהדה רבה של הקהל.
העבודה המשותפת על "הגולם" החלה מייד באותו הערב, בהשקת כוסית חגיגית לכבוד המלחין. במאי 2010 נסעה פאסיק לפארמה לצורך תיאום הגרסא העברית. לצורך ההפקה יגיעו לישראל שוב חלף-לנגהיים. וכן הבמאית אדי לובאליו והרקדן טיירי פרמנטייה. בחלקו הראשון של הערב תבוצענה יצירות יהודיות קצרות מאת מורטי על ידי הסופראן לריסה טטויב, דואו חלף לנגהיים ועל ידי אלה פאסיק בפסנתר.
"הגולם"- מופע מולטימדיה בינלאומי
בכורה עולמית ליצירה לרקדן, שחקן ואנסמבל סולנים
יצירה חדשה בהשראת הסיפור האגדי על הגולם מפראג ומושג הגולם בקבלהבהשתתפות
יוצר ומלחין ומנצח - מאסטרו ריקרדו יהושע מורטי – איטליה Ricardo Joshua Moretti
דואו מיתרים חלף לנגהיים – גרמניה Halaf - Langheim
סופרן - לריסה טטויב- סולנית האופרה הישראלית Larissa Tatuyev
פסנתר וניהול אמנותי - אלה פאסיק Ella Passik
אנסמבל סולנים מהתזמורת הסימפונית ראשון לציון
בתפקיד הגולם הרקדן טיירי פרמנטייה – איטליה Thierry Parmentier
בתפקיד המספר השחקן יובל רפופורט - תיאטרון היידישפיל
במאית ומעצבת במה ותלבושות - אדי לובאליו – איטליה Eddy Lovaglio
במאי הגרסא העברית- גרה סנדלר (שחקן, "מסודרים", "מדוזות") Gera Sandler
עיבודים: אמיליו גצ'י - איטליה Emilio Ghezziבמחצית הראשונה של הערב: צוהר ליצירותיו היהודיות של מורטי:
"רציטטיב וריקוד", כינור ופסנתר, השיר "ניגון", ויולה ופסנתר, "שיר" ויולה וכינור
"מצווה" ויולה וכינור, "סוספירו" סופרן ופסנתר, "אשרי האיש אשר" סופרן ופסנתר נשימות
היכל התרבות פתח-תקווה 19.10.10 בשעה 20:30 כרטיסים בטל. 03-9125222טרום קונצרט: 19:30 המוסיקולוגית ענת שרון והמוסיקולוג אדוארדו דובריקין (ברוסית)ידברו על דמות הגולם במוסיקה, בספרות ובהיסטוריה
על היוצרים ריקרדו יהושע מורטימלחין, מנצח וכותב טקסטים - תלמידו של נינו רוטה וזוכה בפרס על שמו. יהודי שומר מצוות , מתגורר בפרמה איטליה. נודע בעיקר ביצירות היהודיות שכתב.
מורטי מפיק הפקות קלאסיות יוקרתיות עבור הוצאת התקליטים אורפיאוס. מורטי למד הלחנה עם מאסטו ג'יאנטו ג'יאני לפוריני והלחנה לסרטים אצל רוטה ומאסטרו אלסנדרו קיקוניני. מאז 1992 הוא משמש כמנהל אורח של תזמורת תיאטרון הבולשוי במוסקבה, של תזמורת גוסטלרדיו (תזמורת הרדיו הלאומית של רוסיה) ושל התזמורת הסימפונית של מוסקבה. הוא הלחין מוסיקה לתיאטרון ולסרטים עלילתיים ודוקומנטריים. הוא פיקח על תכניות טלוויזיה רבות עבור ערוץ RAI בהם "המוסיקה של הקולנוע האיטלקי" . היצירות של מורטי בוצעו באולמות בינלאומיים חשובים בעיקר תשומת לב ניתנה ליצירות שלו המוקדשות למוסיקה יהודית: ""EBRAICA ו-"מדור לדור" וה"שיר של ישראל".
כמנצח הוא הקליט יצירות חשובות כמו "סיפורו של חייל" של סטרוונסקי עם תזמורת תיאטרון הבולשוי עם השחקן ג'יאנקרלו ג'יאניני. הוא הקליט את ה"גולם" עם אדלברטו מריה מרי . מורטי עבד הרבה שנים עם החבורה של לינדזי קמפ.
מורטי שיחק את פוצ'יני בסרט "פוצ'יני והנערה" שבויים על ידי פאולו בנוונוטי , אשר הוצג בפסטיבל הסרטים של ונציה. הוא סיים בהצטיינות את ה Accademia Chigiana בסיינה. הוא מלמד בקונסרבטוריון "ביוטו" בפארמה (באיטליה זהו מוסד אקדמי).
ביולי 2009 הופיע לראשונה בישראל במופע רב תחומי בהנחייתו (בעברית!), כולו סביב החוויה של עשיית הסרט, זאת בתוספת הטעם האישי והאינטימי שלו כלפי המלחין הנערץ עליו. המופע- שנקרא בעברית "הסודות של פוצ'יני" ובעולם The Puccini Experience הוצג באחרונה בקרנגי הול בניו-יורק. יצירתו "הגולם" הוצגה עם הרכב בן 4 ארבעה נגנים ברחבי איטליה, בסיור הופעות ששיאו היה ברומא, בישראל תוצג בכורה עולמית ליצירה בביצוע תזמורת סולנים.
טיירי פרמנטייה – רקדן יליד בריסל, מתגורר באיטליה. פרמנטייה רקד בלהקות בלט כגון תיאטרון הבלט יוסף ראסילו בפאריס, בלט המאה ה 20 של מוריס בז'אר והבלט העכשווי של כרמן לה רומבה בבריסל וכן בלהקות מובילות באיטליה. לפני 13 שנה עבד עם מאסטרו ריקרדו מורטי על היצירה "הבראיקה (עברית)" שחוברה ובויימה על ידי מורטי בעצמו והוצגה בתיאטרון פארמה איטליה. הפעם הגיע להפקה בהמלצת הבמאית לובאליו, ומייד התחבר שוב למורטי. הוא מעיד כי "הגולם" הוא פרויקט מאתגר במיוחד עבורו, משום שעבודתו יוצאת מעבר לריקוד אל הפנטומימה. אדי לובאליו – במאית אדי לובאליו היא עיתונאית, כתבת ובמאית. בשנת 2002 חיברה את הביוגרפיה של הטנור האמריקאי איטלקי מריה לנזה וב – 2008 את הביוגרפיה של הסופראן רנטה טבאלדי. בין יצירותיה נובלה זוכת פרס Athanòr על אישה יהודיה במחנה עבודה נאצי ושמו “Un grido dal lager”. – צעקה מהמחנה.
לובאליו עבדה כעוזרת במאי של ג'אן-קרלו דל מונקו בהפקה הלירית של "הנערה מהמערב" של פוצ'יני בתיאטרון טורינו ובהפקה “Andrea Chénier” של אומברטו גיודאנו בתיאטרון העירוני של בולוניה איטליה. ב- 2008 היא ביימה את האופרה-בלט "לה וילי" של גיא'קומו פוצ'יני בפסטיבל “Chiostro d’Estate” בפארמה. השתתפה בפרוייקט תיאטרלי מוסיקלי המוקדש ללוצ'יני ויסקונטי ב 2006 בפסטיבל OST בעיר רג'ו אמיליה, וכן נטלה חלק בהפקה עירונית של בולוניה המוקדשת לארתורו טוסקניני בשם "טוסקניני: הכוריאוגרף של המוסיקה". לצורך עבודתה על "הגולם" יצירתו המיסטית של מורטי, התעמקה בתרבות היהודית. היא מעידה כי מורטי הוא "אגוז קשה" והיו להם מחלוקות אמנותיות, אולם ברגע שנכנס הרקדן טיירי פרמנטייה לתמונה- הכל נפתר.
יובל רפפורט
חבר תיאטרון היידישפיל. בוגר הסטודיו למשחק של ניסן נתיב. זוכה מלגת קרן התרבות אמריקה-ישראל. שיחק ואף נטל חלק בהפקה, בכתיבה ובביצוע של מגוון הצגות פרינג' כגון אופרת הרוק "מופע החיים של גוטל בוטל" של נתי אורנן ו"ערב שאנסונים עבריים" של פיני טבגר. שיחק בהפקות מיוחדות, ביניהן פרויקט "פסמה" המבוסס על שיר השירים ובפרויקט "סינגוגה" (שהוצגו בסרביה). שיחק בזירה הבינתחומית בירושלים, ובפרויקט "מיתוס" של רינה ירושלמי. הפיק את ההצגה זוכת הפרסים "לפעמים עוברים פה פילים" בבימויו של איציק ג'ולי (עכו 2000), הפיק הצגות בצוות ההפקה "אתגר" ואף שיחק באחת מהן ("שיחות עם הברמן"). שיחק בטלוויזיה במגוון פרסומות ובסדרה "המקום". עוסק בכתיבה ובתרגום טקסטים במגוון סגנונות. חבר אקו"ם, בין היתר בעקבות ביצוע שלושה משיריו, שהולחנו על ידי המלחין אבנר דורמן ביצירתו "נופים". כותב פזמונים עבור זמרים כגון יעל בדש וצאלה אחרק בשיתוף עם המוזיקאי עידן גרין. כתב סיפורים קצרים על אהבה ועל רווקות, כמו גם ביקורות על ספרים ועל מסעדות באתרים "בקבוק", " "I woman ו"rest". שיחק ביידישפיל בהצגות "הזכייה הגדולה", "הקוסם מלובלין" "געבירטיג" ו"20 עד 120".
גרה סנדלר
שחקן תיאטרון וקולנוע, משחק בתיאטרון היידישפיל, הופיע בסדרות טלוויזיה כגון: "משמורת" ו"מסודרים" ושיחק בתפקיד מרכזי בסרט "מדוזות". עלה מרוסיה בשנת 1990, התגייס לצבא ליחידה קרבית ולאחר מכן למד בבית ספר לאמנויות הבמה "בית-צבי". שיחק בתיאטרון לילדים ונוער ע"ש אורנה פורת, ובתיאטרון גשר. כמו כן, תרגם מספר מחזות מרוסית לעברית ולהפך.
דואו חלף לנגהיים זוג נשוי והרכב מוסיקלי ייחודי, שנוסד ב – 2001 בוינה, והוצג לקהל האירופאי על ידי המנצח כריסטופק הוגגווד. עד היום הופיעו באוסטריה, גרמניה, אנגליה, איטליה, ישראל, הולנד ובארצות-הברית, בה הופיעו בקרנגי הול. כהרכב הם מנגנים רפרטואר קלאסי (מוצרט מרטינו ועוד), כמו כן לנגהיים מעבד בעצמו יצירות טנגו של פיאצולה ואחרים ומלחינים בני זמננו כותבים יצירות במיוחד עבורם ובהם ריקרדו יהושע מורטי (איטליה), ד"ר רונן שפירא, אלה מילך שריף, דניאל גלאי (ישראל) וג'ון אלן רוז (ארה"ב). הופיעו כסולנים עם התזמורת הקאמרית רמת-גן התקליטור הראשון שלהם יצא לאור בהוצאת Romeo. הוא זכה לביקורות מצוינות במגזינים בינלאומיים למוסיקה.
אלה פאסיק פסנתרנית ומנהלת מוסיקלית, למדה בקונסרבטוריון באודסה ובאקדמיה למוסיקה בצ'לייבינסק רוסיה. הופיעה ברסיטלים, ניגנה בהרכבים קאמריים וליוותה זמרים מעל בימות חשובות באוקראיינה וכן בסיורים בהונגריה, פולין, צרפת ועוד. לאחר עלייתה לישראל השתלבה במערך התרבותי של עיריית פתח-תקווה וייסדה את הסדרה "צלילי המוסיקה" ואת "התיאטרון המוסיקלי", בו העלתה אופרות. משנת 2003 משמשת כמנהלת אמנותית של שלוש סדרות מוסיקליות בעיר פתח-תקווה ובהן סדרת הקונצרטים "קלאסי בהיכל". רבים מהקונצרטים בסדרות הן הפקות ויוזמות שלה ובהן יוזמות בינלאומיות. פאסיק ממשיכה להדריך זמרים וזמרות מובילים באופר הישראלית החדשה בתכנית מאסטר קלאס, בנוסף לפרויקטים אמנותיים, משמשת בתפקידים ציבוריים רבים ומופיעה בחו"ל כסולנית וכמלווה אמנים בעלי שם. כישוריה זכו להכרה מהמכון הישראלי לאמנות הזמרה והיא נשלחה להשתלמות במטרופולין אופרה בניו-יורק וזכתה להמלצתה האישית של ג'ואן דורנמן, עוזרת מנצח במטרופולין אופרה ומנהלת סדנאות האופרה בישראל.