בבדיקה אותה ערך צוות ניידת ניטור עשן מכלי רכב של ניידת עמותת מלר"ז (המועצה הציבורית למניעת רעש וזיהום אוויר בישראל) בעיר תל-אביב-יפו אתמול (א') נמצאו כלי רכב מזהמים שפלטו עשן ברמה גבוהה מזו המותרת בתקן. הבדיקה נערכה ברח' יפת 188 בת"א וכללה עשרות כלי רכב, 6 רכבים הורדו מיידית מהכביש ונגד אחרים הוגשו דו"חות עבירה
עפ"י הנחייתו של רון חולדאי ראש עיריית תל-אביב-יפו מינה את צוות איכות הסביבה של העיר ת"א-יפו , בראשות מר משה בלסנהיים לעצור את זיהום כלי הרכב הנכנסים לעיר והפוגעים בבריאות תושבי העיר.
פעילות צוות הניידת לניטור אוויר מכלי רכב מתבצעת במלר"ז זה 9 שנים, בשיתוף אשכול האכיפה ואגף איכות האוויר ושינוי האקלים במשרד להגנת הסביבה.
לשיתוף פעולה זה חברו גם משטרת ישראל, משרד התחבורה, המשמש אף הוא כמנחה מקצועי ומסמיך את בוחני הרכב. צוות הניידת פועל במתכונת של ניידת שיטור משולב – ניידת המופעלת ע"י אנשי מקצוע ממלר"ז בשילוב שוטר המעכב את כלי הרכב.
כשרכב הפועל על דיזל נבדק ע"י הצוות ונמצא פולט עשן מעל המותר בחוק, נרשם לנהג דוח עבירה ואף במקרים מסויימים נשלל רישיון הרכב ועל הרכב נאסרת הנסיעה עד תיקון הליקויים.
במקרה של רכב בנזין שנמצא מזהם מוצע לבעל הרכב לתקן את הליקויים ולחזור לבדיקה נוספת בניידת. בעלי רכב בנזין המתקנים את הליקוי בתוך שבוע חוזרים לבדיקה חוזרת ובמידה והיא תקינה הקנס שניתן מבוטל.
גובה הקנסות נע בין 250 שקלים לעבירה ראשונה ברכב בנזין ועד 2,000 ש"ח לעבירה חוזרת ברכב תאגיד המונע בדיזל. כל כספי הקנסות מועברים לקרן הניקיון של המשרד להגנת הסביבה.ההבדל בין הטיפול השונה בין שני סוגי כלי הרכב נובע מהסיבה שבעל רכב הפועל על מנוע דיזל, רואה את העשן השחור להבדיל מבעל רכב הפועל על מנוע בנזין.
חשוב לציין כי הבדיקה נועדה להקטין את החשיפה של הציבור לסכנות הבריאותיות והסביבתיות הנגרמים ע"י המזהמים שכלי רכב פולטים לאוויר. הצוות בודק ברכבי בנזין את רמת פליטת גז הפחמן החד-חמצני (co), שהוא מזהם אופייני לכלי רכב.
חשיפה לריכוזים נמוכים של מזהם זה גורמת לסחרחורות, בחילות, כאבי ראש, ירידה ביכולת הריכוז, לפגיעה בעירנות ולפגיעה ביכולות הפיזיות. חשיפה לריכוזים גבוהים יותר, שעשויה להתרחש באזורים סגורים, עלולה לגרום להרעלה חריפה שתוצאותיה הן אבדן הכרה ואף מוות כתוצאה מחנק.
הבדיקה ברכבי דיזל מתמקדת בסמיכות העשן הנפלט ומידת העכירות. ההשפעות השליליות הניכרות של החומר החלקיקי הנמצא בעשן הפליטה על בריאות הציבור באות לידי ביטוי בשיעול וגירוי של קנה הנשימה ושל העיניים. באזורים בעלי ריכוזים גבוהים של חלקיקים הסיכוי למוות מוקדם גבוה פי 26% מאשר באזורים בעלי ריכוזי חלקיקים נמוכים.
חיליק רוזנבלום,יו"ר עמותת מלר"ז: " הפעילות בעיר תל-אביב-יפו ובשאר ערי גוש דן נועדה לשמור על הבריאות של כולנו והאוויר אותו אנו נושמים.עלינו להכפיל את היקף הבדיקות ולהחמירן כי זיהום האוויר שרובו בלתי נראה, פוגע במיוחד באוכלוסייה החלשה – ילדים, קשישים וחולים. העיר תל-אביב-יפו הייתה מהחלוצות בתחום מדידות העשן ואני קורא לערים נוספות להצטרף אליה, הבדיקות הגורמות להגברת המודעות של הציבור בנושא זה, להפחתת כלי הרכב המזהמים על כבישנו ומכאן לשמירה על בריאות ילדנו והציבור בכלל."
מלר"ז -"המועצה הציבורית למניעת רעש וזיהום אוויר בישראל" הינה העמותה הסביבתית הראשונה בישראל. היא הוקמה לפני 50 שנה במטרה לקדם את הנושאים הבעייתיים של איכות החיים והסביבה, ובכללם זיהום אוויר ,רעש, שפכי תעשייה וקרינה.