שר החינוך גדעון סער: "התוכנית הלאומית להקמת מרכזי מצוינות מחקרית ולהשבת המוחות לישראל היא תכנית של ציונות ומצוינות שתחזק את המחקר המדעי בישראל ותבסס את מעמדנו בעולם. כבר בשנת הלימודים הקרובה יוקמו המרכזים הראשונים על פי התחומים שנבחרו"
שר החינוך ויו"ר המועצה להשכלה גבוהה, גדעון סער, יציג מחר בישיבת הממשלה את ארבעת תחומי המחקר בהם יעסקו מרכזי המצוינות הראשונים, שנקבעו על ידי וועדת ההיגוי שהוקמה על ידי הועדה לתכנון ותקצוב שבמועצה להשכלה גבוהה.
ארבעת התחומים הם:גישות מערכתיות לחקר הבסיס המולקולארי למחלות בבני אדם: ממחקר גנומי לריפוי מותאם, מחקר מתקדם של תהליכים קוגניטיביים, נושאים בחזית מדעי המחשב ומקורות לאנרגיות מתחדשות וברות קיימא.יו"ר הות"ת (הועדה לתכנון ותקצוב), פרופסור מנואל טרכטנברג, מסר שבשבועות האחרונים נבחנו למעלה מ 30 הצעות לתחומים שהוגשו לוועדה, מתוכם נבחרו ארבעת התחומים הראשונים. השלב הבא הוא הליך תחרותי להקמת המרכזים - בתוך כשבוע יפורסם קול קורא המפרט את התנאים, ובהמשך תבחן ועדה מקצועית בינלאומית את ההצעות השונות על פי קריטריונים מוגדרים. המרכזים שיבחרו יקומו ל 5 שנים ופעולתם תיבחן במהלכן.
שר החינוך ויו"ר המועצה להשכלה גבוהה, גדעון סער, אמר כי "ההחלטה על ארבעת התחומים היא שלב נוסף ביישום התוכנית הלאומית להקמת מרכזי מצוינות מחקרית ולהשבת המוחות לישראל. תכנית זו היא תכנית של ציונות ומצוינות שתחדד את נקודות החוזק של האוניברסיטאות והמוסדות להשכלה הגבוהה ותוביל להגברת המצוינות במחקר ובהוראה".
יעדיה המרכזיים של התוכנית הם חיזוק המחקר המדעי בישראל וביסוס מעמדו כגורם מוביל בעולם, השבת מוחות: הבאת חוקרים מצטיינים לארץ ככלי מרכזי לחיזוק היכולות המחקריות והסגל האקדמי במוסדות להשכלה גבוהה, יצירת מסה קריטית והעצמת היתרונות היחסיים בתחומי מחקר נבחרים במוסדות השונים.
בנוסף, קוראת התוכנית לשיפור ושדרוג התשתיות המחקריות באוניברסיטאות, עידוד חדשנות אקדמית, לרבות שילוב בין מספר תחומי דעת וקיום וקידום תוכניות הוראה והכשרה מתקדמות בתחומים נבחרים, עידוד שיתופי פעולה מחקריים בין המוסדות להשכלה גבוהה לרבות מכללות.
השר גדעון סער הוסיף כי "השחיקה בתקציבי ההשכלה הגבוהה בעשור האחרון האיצה את בריחת המוחות מישראל. התקופה הקרובה הינה מכריעה לעתיד ההשכלה הגבוהה ומחייבת תוספות תקציביות שצריכות לבוא לידי ביטוי כבר בתקציב 2011-2012".
פרופסור טרכטנברג: "הקמת "מרכזי המצוינות מחקרית" תוביל לקיבוץ של חוקרים ישראלים מצטיינים מישראל ומחו"ל במסגרת מוסדית אחת שתוביל להשבת מוחות ועידוד שיתופי הפעולה בין המוסדות בישראל".
לפני כשלושה חודשים אישרה הממשלה את התוכנית להקמתם של 30 מרכזי מצוינות בחמש השנים הקרובות בעלות כוללת של כ 1.5 מיליארד ₪. העלות המשוערת הממוצעת לכל מרכז הינה כ 45 מיליון ₪, כאשר המימון יתחלק בין המדינה באמצעות ות"ת, קרנות בינלאומיות והמוסדות שיזכו במכרז להקמת המרכזים.