מטרתה של הצעת החוק היא להסדיר את הטיפול בפסולת שמקורה באריזות. מדובר בזרם פסולת משמעותי, שכן סך משקלה של הפסולת שמקורה באריזות עומד על כ-20% מכלל הפסולת המיוצרת בכל שנה בישראל. משקל פסולת האריזות ממשקל כלל הפסולת הביתית הוא 21% - כ: 900,000 טון ונפחה כ-50%. מסקר שערכה אדם טבע ודין בשיתוף עם מכון טלסקר TNS עולה כי מרבית הציבור (68.6%) מעדיף אריזה משפחתית על פני אריזה אישית. מספרם של המעדיפים אריזה משפחתית עולה לאחר שהבינו כי אריזה משפחתית היא סביבתית יותר מאריזה אישית (74%). אם חוק האריזות ייכנס לתוקף, יהיה צמצום ניכר של כמות הפסולת המועברת להטמנה בשיעור של למעלה מחצי מיליון טון בשנה.
הדרך המוצעת בהצעת החוק לטיפול באריזות היא ברוח הדירקטיבה האירופית לאריזות, המיושמת במדינות האיחוד האירופאי זה שנים אחדות. הדירקטיבה חותרת לצמצום משקל ונפח האריזות ולמחזורן בשיעורים גבוהים. השיטה המועדפת לכך היא הטלת אחריות על היצרנים והיבואנים של האריזות לאסוף ולמחזר את פסולת האריזות בשיעור של 65% וכן למסור לציבור דווח מהימן ומבוקר על ביצוע חובתם. הצעת החוק שבנדון מאמצת עקרונות אלה, לטובת אימוץ גישה מתקדמת זו גם בישראל.
מנכ"ל 'אדם טבע ודין', עו"ד עמית ברכה: "הצעת החוק הפרטית יוצרת מהפכה בשאלת האחריות לאיסוף ומחזור פסולת אריזות. לראשונה, מוטלת האחריות הביצועית והמשפטית לאיסוף ומחזור פסולת אריזות על יצרני ויבואני האריזות. "שילוב של הצעת החוק הפרטית והממשלתית וקידומן במקביל יובילו לאישור הנוסח הראוי ביותר מבחינה סביבתית, שיש בו גם אחריות יצרנים ויבואנים, גם חובת עמידה ביעדי איסוף ומחזור גבוהים וגם מנגנון מובנה להתמודדות ראויה עם מקרים של אי עמידה ביעדים הקבועים בו".
ח"כ ד"ר דב חנין (חד"ש), יו"ר עמית של השדולה הסביבתית-חברתית בכנסת, אמר כי הוא מקווה שאפשר יהיה ליצור סביב החוק הסכמה רחבה ולהשלים את תהליך החקיקה במהירות, במטרה לתת פתרונות מתקדמים וראויים לבעיית הפסולת בישראל. לדבריו: "להפחתת אריזות מיותרות יכולה להיות תרומה סביבתית משמעותית: אסור לנו לטבוע בהררי פסולת מיותרת. החוק מטיל את האחריות על היצרנים ויכלול מנגנונים מתקדמים של הפחתת אריזות ומחזורן. הגיע הזמן למהפכת אריזות בישראל".
ח"כ ניצן הורוביץ (מר"צ), יו"ר עמית של השדולה הסביבתית-חברתית: "חוק האריזות הוא מהפכה סביבתית בפני עצמו, בהתאם לרוח החקיקה האירופאית. החוק יבטיח צמצום משמעותי בפסולת מהצריכה הביתית היומיומית. החוק הוא חלק מהמחויבות שלנו להבטיח סביבה טובה, נקייה, בריאה ואיכותית גם לדורות הבאים, ואני מקווה כי נוכל לקדם את החוק במהירות בתמיכה של הממשלה והכנסת כולה"