ביום חמישי, ה-24 פברואר יקיים הבנק העולמי שימוע ציבורי נוסף בנושא מיזם "מובל המים ים סוף – ים המלח". השימוע יתמקד בהשלכות האפשריות של מוביל תעלת הימים על האקולוגיה היבשתית של עמק הערבה ואגן ים המלח

כלים

לטענת ארגון "ידידי כדור הארץ מזה"ת", אשר מתנגד למיזם המוצע על ידי הבנק העולמי, גם בהקשר האקולוגיה הסביבתית, ההשלכות הצפויות של המיזם הרסניות, ועל כן יש צורך מיידי לבחור בחלופה ראויה יותר לפרויקט הנוכחי. טענה נוספת היא כי בעקבות העלויות הגבוהות של הפרויקט, צרכני המים הם אלו שיישאו בעלויות.

לקראת שימוע ציבורי בנושא מיזם "מובל המים ים סוף-ים המלח" מזהיר היום ארגון "ידידי כדור הארץ מזה"ת" מפני ההשלכות של המיזם על כיסו של הציבור. בארגון טוענים כי בשל העלויות הגבוהות של הפרויקט, כ-15 מיליארד דולר, הציבור הוא זה שיפגע, ומזהירים מפני התייקרות מחירי המים, הרבה מעבר למחירם היום.

גדעון ברומברג, מנכ"ל ידידי כדור הארץ מסביר כי: "בראשית הפרויקט, העלויות הוערכו בכ- 5 מיליארד דולר, אולם כיום הסכום עומד על 15 מיליארד דולר. עוד נטען כי מדינות העולם יממנו סכום זה, אולם לאור המשבר הכלכלי העולמי, אופציה זו אינה קיימת עוד, כך שמי שישלם את עלויות הפרויקט הם צרכני המים בישראל. אם הציבור חושב שהיום מחירי המים גבוהים, בעתיד הוא ישלם פי כמה."

בארגון גם חוששים מפני ההשלכות על האקולוגיה היבשתית של עמק הערבה ואגן ים המלח, וסבורים כי המיזם, במתכונתו הנוכחית יגרום להרס סביבתי קשה ובלתי הפיך באזור הערבה. לטענתם, הפיתוח הנדל"ני הצפוי יהרוס את אופיו של האזור ויפגע בערכי הטבע.

מירה אדלשטיין, רכזת פיתוח משאבים, טוענת כי: "מטרתם של יוזמי הפרויקט, בראשם יצחק תשובה, נבעה מלכתחילה מתוך שיקולים כלכליים. האזור יהפוך לאזור נדל"ני המייצר עבורם רווחים, תוך פגיעה מוחלטת בערכי הטבע והסביבה, וללא התחשבות בציבור הרחב."

טענה נוספת אשר מעלים בארגון היא כי בנייה של הצינור על הקרקע יחלק את הערבה לשניים, ובכך ישבור את הרצף האקולוגי וימנע מהחי והצומח להמשיך לחיות בדרך הטבעית להם, מה שיגרום להפרת האיזון הטבעי של האזור. נוסף על כך, קיימת סכנה לאיכות מי התהום והאקוויפר אשר יאיים על המשך קיום החקלאות באזור.

ברומברג מסביר כי: " המוביל יוביל מי ים עד תחנת ההתפלה, וטפטוף המים המלוחים וערבובם במי האקוויפר המתוקים יפגע אנושות במי התהום, מה שמסכן את עתיד החקלאות באזור."

לטענת הארגון ניתן להשיג את המטרות המוצהרות של "מובל ים סוף – ים המלח" בצורה טובה יותר באמצעות החלופות שהוצעו בעבר למובל המים. לדברי ברומברג: "הציבור לא מספיק מודע להשלכות הקשות של המיזם במתכונתו הנוכחית.  שוב אנו עדים לכך שהבנק מקדם את המיזם בלי בדיקה מספקת של המחיר הסביבתי או של פוטנציאל החלופות האחרות. בדיקת החלופות האחרות הינה מס שפתיים בלבד, וצר לנו כי  הבנק העולמי בוחר להתעלם מחלופות ראויות ופחות מזיקות לסביבה."

ידידי כדור הארץ המזרח התיכון פרסם לאחרונה שני דו"חות המצביעים על כך ששיקום נהר הירדן ישרת טוב יותר את המטרות שהציב הבנק העולמי. שני הדו"חות יחד מעלים כי שיקום נהר הירדן הוא חלופה רצויה ואף זולה בהרבה ממוביל המים.

אזרחים מודאגים, פוליטיקאים, מדענים, ארגונים לא-ממשלתיים ואקדמאים מרחבי המדינה מתכוונים להשתתף בשימוע הציבורי, וידרשו שהבנק העולמי יעמוד בנהליו, כמו גם בדיקה יסודית ועצמאית של המיזם וחלופותיו.

השימוע יתקיים בבית ארץ ישראל היפה, תל אביב ביום ה', ה-25.2 בין השעות 9:00-13:00

השימוע פתוח לקהל הרחב.