במאה השישית לספירה גנזו נזירים טיבטיים את כתבי ה"בריגהו-שאנגיטה", שכתב לפני אלפי שנים הרישי בריגהו. כתבים אלו מכילים ידע בעל ערך רב בג'יוטיש (אסטרולוגיה הודית), בטנטרה, ברג'ה יוגה, באיורוודה ובמדע המונדאן. לאחר 1300 שנה החיה שרי סודהיר ראנג'אן בהאדורי מוואראנאסי את הידע הזה, ובמשך עשרים שנה קיבץ את הכתבים מכל רחבי הודו. ד"ר פול ברונטון כתב בספרו "A Search in Secret India" על מפגשו עם סודהיר ראנג'אן בהאדורי ועל עיקרי התורה, שמטרתה השגת הטראנס המקודש, כי בחוויה עילאית זו מקבל האדם את ההוכחה המושלמת לכך שהוא הנשמה, ה"עצמי"

כלים
שרי ברהמה גופאל בהאדורי, בנו של סודהיר ראנג'אן בהאדורי, המשיך לקבץ את שארית כתבי ה"בריגהו שנגיטה" והחליט שהגיע העת להשלים את משימתו של אביו ולהפיץ ידע זה לאנושות. לצורך כך החל ללמד קבוצת תלמידים מישראל כדי שיפיצו את הידע.

בימי קדם הגיעו היוגים והחכמים הנאורים להגשמת השחרור הרוחני - מוקשה - באמצעות תרגולים ממושכים שהיו ידועים רק להם. מכיוון שהתבודדו בהרים ונזקקו לעזרה חומרית כדי להתקיים בתנאים אלו, תמכו בהם בעלי המשפחות וכך יכלו להתפנות ולהקדיש את זמנם להגשמת מטרתם. בעלי המשפחות ביקשו אף הם להתפתח רוחנית, ומכיוון שהבינו היטב שאינם מסוגלים להשיג את השחרור באותה דרך, פנו למלכים ששלטו באזוריהם וביקשו את תיווכם כדי שיעלה בידם להיוודע אל הידע הדרוש לכך.

כאשר הביעו המלכים את בקשתם לפני היוגים והחכמים, הסכימו הללו לעזור להם ועיצבו דרך מיוחדת שתתאים לאורח חייה של שכבה חברתית זו. הם הורו להם תרגילים קצרים ומרוכזים, שהשפעתם חזקה ביותר ושניתן להגיע באמצעותם לשחרור עצמי אף בעת ניהול אורח חיים עמוס כבעלי משפחות. הם כינו את השיטה - ה"מלך", רג'ה, ומכאן - רג'ה יוגה - היוגה המלכותית.

רג'ה יוגה כוללת שיטות מיוחדות המקנות שליטה בהכרה על ידי ארגון ושילוב הגוף, הדיבור וההכרה בו-זמנית בעזרת תרגילים ייחודיים. תרגילים אלו מאחדים את הגוף - הפעילות הפיזית, את הדיבור – הקולות הפנימיים המסיחים את תשומת הלב של ההכרה, ואת ההכרה – אותו חלק בתוכנו שתופס את המציאות, שטבעו לקפוץ מדבר לדבר. התנוחה הפיזית מרכזת את הגוף. המנטרות או הנשימה מרכזים את הדיבור, וייצוב החושים, בעיקר העיניים, מרכז את ההכרה.

בדרך הזו, המשלבת ענפי ידע שונים, אנו משפיעים על כל הרבדים הפיזיים, הנפשיים והרוחניים באמצעות קרייה (פעולה יוגית) וקארמה. הקיבולת של המיינד אף היא משתפרת. הידע הזה מסייע בידנו ומאפשר לנו לבנות ולעצב גישה חיובית לחיים ומשמש אותנו גם להתפתחות הרוחנית

בריגהו גי'וטיש - אסטרולוגיה: גי'וטיש- פירושו הארה, להכניס אור. הארת העבר והעתיד היא בעצם ידע האסטרולוגיה. האדם הוא היצור היחיד בעל אינטלקט. כדי לגרום לאנשים להשיג את הידע דרך חקירה, יצר אלוהים סיבות כדי לעורר את האדם לתהליך החקירה ויצר מחלות, סבל ומוות.

האדם ראה כי הכול חולף ומתכלה. העץ, סופו למות, להירקב ומותו יכול להיגרם מזיהום שלבעלי החיים לא היה מזיק כלל. הוא הבין שלכל עץ ולכל בעל חיים יש רגישות שונה. בהיות האדם היצור המתוחכם ביותר הוא למד את סודות הטבע דרך התבוננות על עולם החי והצומח.

בריגהו טנטרה - פירוש המילה טנטרה: זה המשחרר מהגוף. טאנו - גוף, טרה – להשתחרר - טאן טראיאניטי טאנטרה. "בריגהו טנטרה היא ההיבט הטנטרי של עזרה לאנושות". תהליך זה משחרר אותנו מהגוף. אנו דבקים בדרך ומשתחררים ממעגל הלידה והמוות. הטנטרה היא התהליך שדרכו מגיעים למקור האנרגיה של חמשת האלמנטים (פאנץ' מהבהוט) שמהם מורכב הגוף.

איורוודה - הדרכים ההודיות לרפואה בעזרת צמחים ואמצעי הטבע - המילה איורוודה מורכבת משתי מילים: איוס - חיים, ודה - לדעת או להשיג. איורוודה, משמעותה אם כן "מדע החיים" או "המדע המקנה את הידע על החיים".

הרפואה המודרנית מטפלת באי סדרים שנוצרים בגוף, ואילו האיורוודה עוסקת במניעת המחלות. הפילוסופיה האיורוודית אינה רואה את גוף האדם כמכונה בלבד, אלא כתשלובת חיה של גוף, נפש ורוח וגם נותנת את הדעת ליקום שאנו חיים בו ולאלמנטים המרכיבים את הבריאה. האיורוודה מלמדת כיצד לקיים איזון בין גוף, נפש ורוח ובין העולם החיצוני והעולם הפנימי, בעזרת אורח חיים נכון.

מדע המונדאן - הענף האחרון של הבריגהו יוגה עוסק בהקניית ידע והבנת המהות של כל דבר ביקום על ידי ריכוז.

הכותב הוא דוקטור אודי בילו, מדריך ליוגה בריגהו ומרצה בכיר בבית הספר לרפואה משלימה בסמינר הקיבוצים