נציגי מפעלי הפלדה סיפרו בועדה כי מאז נובמבר האחרון הצטמצם הייצור במפעלים בכ-40 אחוזים, בוטלו משמ רות נסגרו מפעלי הערגול, מאות עובדים נשלחו לחופשה ללא תשלום וכ-200 עובדים כבר פוטרו.
מנכ"ל איגוד המתכת בהתאחדות התעשיינים, יהודה היימן קרא לממשלה לפעול מיידית להצלת תעשיית הפלדה הישראלית ולהציל את מקומות עבודתם של 1500 עובדים. לדברי היימן, אין בכוחה של תעשיית הפלדה הישראלית להשפיע על מחירי הייבוא והייצוא הנקבעים ע"י השוק העולמי ולכן, אם הממשלה לא תדאג לכך שכ-500 אלף טון גרוטאות הנדרשים לתעשייה הישראלית בשנה לא יישארו בארץ, לא יוכלו התעשיינים להמשיך ולהפעיל את כורי ההיתוך לייצור הפלדה. מדינות רבות בעולם נוקטות בצעדים שונים כדי להגן על תעשיית הפלדה שלהן והגיע הזמן שגם ישראל תעשה זאת, לפני שיהיה מאוחר מדי.
גם חברי ועדת הכספים דרשו מהממשלה לפעול מיידית באמצעים שישאירו בארץ לפחות חצי מיליון טון גרוטאות ברזל, ורק לאחר מכן לאפשר את ייצוא ייתרת הגרוטאות שייאספו. "זהו אבסורד שמדינת ישראל מייצאת מאות אלפי טונות של חומר גלם בשעה שהמפעלים כאן זקוקים להם כמו אוויר לנשימה." אמר חבר הועדה ח"כ שי חרמש.
ח"כ פאינה קירשנבאום ציינה כי לא יתכן שממשלת ישראל תהרוס במו ידיה מקור פרנסה של מהנדסים ברמה גבוהה בגלל משבר שניתן לטיפול באמצעות היטלים זמניים שישאירו את הגרוטאות בארץ.
יו"ר הועדה, ח"כ משה גפני, וח"כ מירי רגב קראו לממונה על היטלי הסחר במשרד התמ"ת מר ראובן פסח, להשלים בדחיפות את הבדיקה שהוא עורך בימים אלו במטרה לבחון את הצעדים הנדרשים להצלת תעשיית הפלדה. יו"ר הועדה, ח"כ גפני, אף הוסיף והורה לממונה על ההיטלים לדווח מיידית לועדת הכספים במידה ושר האוצר יסרב שוב לחתום על המלצה להיטל.
על פי החלטת שר התמ"ת בימים אלו בודק הממונה על היטלי הסחר במשרדו, מר ראובן פסח, את מצב שוק הפלדה, זאת כדי להחליט האם להטיל היטלי בטחה על ייצוא הגרוטאות כדרישת היצרנים המקומיים. בקיץ האחרון החליט פסח על היטלים, אולם שר התמ"ת הורה לערוך בדיקה מחודשת כדי לראות שאכן מדובר בכשל שוק מתמשך המחייב את התערבות המדינה, כפי שעשו עשרות מדינות בעולם.