לשכת המדען הראשי של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, מבצעת בימים אלה 4 הליכים תחרותיים לבחירת זכיינים שיפעילו חממות טכנולוגיות למשך 8 שנים
המדען הראשי, מר אבי חסון, מציין: "תכנית החממות מהווה מרכיב עיקרי במכלול הכלים שמעמידה לשכת המדען הראשי לטובת פיתוח וקידום של תעשייה עתירת ידע בישראל. הצעד הנוכחי הינו חלק ממכלול של רפורמות שמבצעת מנהלת תכנית החממות ומביא לידי ביטוי את החשיבות שנותנת לשכת המדען הראשי לאינטראקציה מתמדת עם התעשייה ועם צרכיה תוך ניסיון לשפר ולייעל את הכלים אשר מעמידה הממשלה כדי לפתח ולקדם את התעשייה עתירת בידע בישראל.
חסון הוסיף: "אני בטוח שהמודל החדש ימשוך להליכים התחרותיים גופים חדשים וגם יעודד את הזכיינים הקיימים להתחרות על המשך תקופת הזיכיון".
מנהל תוכנית החממות הטכנולוגיות, מר יוסי סמולר, מציין: "השינויים שמבצעת מינהלת תכנית החממות נועדו להתאים טוב יותר את מודל החממות הטכנולוגיות לתנאי השוק הנוכחיים. ההחלטה על תהליכים תחרותיים התקבלה על מנת לעודד את החממות להגיע לרמת ביצועים גבוהה ולאפשר הזדמנות שווה לכלל הגופים במשק".
מינהלת תוכנית החממות הטכנולוגיות בלשכת המדען הראשי של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה משנה בימים אלו את שיטת בחירת הזכיינים להפעלת החממות ופותחת בהליך תחרותי לבחירת 5 זכיינים שיפעילו חממות טכנולוגיות.
במסגרת תוכנית החממות הטכנולוגיות פועלות כיום 22 חממות טכנולוגיות, וכן 2 חממות תעשייתיות וחממה אחת ייעודית לביוטכנולוגיה. תקופת הזיכיון של 5 מבין 22 החממות הטכנולוגיות הסתיימה, או עומדת בפני סיום, וההליכים התחרותיים לבחירת הזכיינים הבאים מבוצעים באותם מחוזות בהם ממוקמות 5 החממות שתקופת הזכיון שלהן הסתיימה: 2 חממות במחוז הצפון (בחירת 2 הזכיינים תתבצע באמצעות הליך תחרותי אחד), חממה אחת במחוז חיפה, חממה אחת במחוז הדרום וחממה אחת באזור יהודה ושומרון.
במסגרת הסכם ההתקשרות הזכיינים יקבלו תקופת זיכיון של 8 שנים שבהן יהיו רשאיות להגיש למינהלת תוכנית החממות בקשות לתמיכה עבור מיזמים טכנולוגיים.
סמולר מוסיף: "דירוג ההצעות ובחירת הזכיינים הבאים יתבסס בעיקר על היקף ואיכות הניסיון של המציע (בעלי המניות והצוות המיועד של החממה), עם חברות הזנק בכלל, עם דגש על חברות הזנק הנמצאות בתחילת דרכן. כמו כן יילקחו בחשבון בין היתר גם מקורות המימון, היקפם וזמינותם, וכן איכות וישימות התכנית העיסקית . ההחלטה על ביצוע הליכים תחרותיים לבחירת זכיינים חדשים התקבלה על מנת לעודד את החממות להגיע לרמת ביצועים גבוהה ועל מנת לאפשר הזדמנות שווה לכלל הגופים במשק."
לשכת המדען הראשי במשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה מסייעת לחיזוק ולהרחבת הבסיס הטכנולוגי של התעשייה בישראל על ידי מגוון תוכניות סיוע המופעלות במסגרת לשכת המדען הראשי. תוכנית החממות הטכנולוגיות מופעלת משנת 1991 ומטרתה העיקרית היא לעודד יזמות טכנולוגית על ידי יצירת מערך סיוע שיאפשר הפיכת רעיונות טכנולוגיים חדשניים, הנמצאים בשלביהם הראשונים, לחברות הזנק כדי לממשם על ידי פיתוחם והבאתם למצב המאפשר גיוס הון פרטי.
תכנית החממות הטכנולוגיות תומכת במיזמים טכנולוגיים חדשניים בעלי סיכון טכנולוגי גבוה, הנמצאים בתחילת דרכם, ומתקשים בגיוס הון פרטי. מיזם המתקבל לחממה נקלט לתקופה של שנתיים ומקבל מימון ממשלתי בסך של 1,700,000 ₪ (2,125,000 ₪ במידה והפרויקט נקלט בחממת פריפריה), המהווה 85% מהתקציב המאושר, כאשר יתרת התקציב (המימון המשלים) מושקע על ידי הזכיין.
מתוך הכרה כי התקציב לעתים קרובות אינו מספיק למיזם להגיע לשלבים מתקדמים בהם יוכל המיזם לגייס כסף מהשוק הפרטי, הוחלט להגדיל את התקציב של מיזמים מתחום מדעי החיים ב- 500,000 ₪ למיזם מתחום המכשור הרפואי וב- 1,000,000 ₪ למיזם מתחום הביוטכנולוגיה. המימון הממשלתי למדינה מוחזר למדינה על ידי המיזם רק במקרה של הצלחה, וזאת באמצעות תמלוגים מהכנסות שהתקבלו ממכירת המוצר שפותח.