הקידוח העמוק בים המלח, מהפרויקטים הגדולים ביותר במדעי כדור הארץ בתולדות המדינה, החל בימים אלה ויימשך עד סוף דצמבר 2010. מטרת הקידוח היא להפיק חתך גיאולוגי רציף של ההיסטוריה של ים המלח. לשם כך יתבצע בשבועות הקרובים קידוח לעומק של כ-500 מטר לתוך הקרקעית הים, בעומק מים של 300 מ'. הקידוח יספק מידע בעל חשיבות עולמית אודות חצי מליון שנות היסטוריה בתחומי מדעי כדור הארץ, חקר השינויים הסביבתיים, חקר האקלים, חקר רעידות אדמה, והוא חיוני גם לבחינת עתידו של ים המלח.
הפרויקט אושר על ידי ארגון ה (International Continental Drilling Program) ICDPהיוקרתי ונערך בחסות האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים. בראש הקידוח עומדים פרופ' צבי בן-אברהם, חבר האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים וראש מרכז מינרווה לחקר ים המלח באוניברסיטת תל אביב, (חתן פרס ישראל), ד"ר מוטי שטיין מהמכון הגיאולוגי במשרד התשתיות ופרופ' אמוץ עגנון מהמכון למדעי כדה"א באוניברסיטה העברית. מנהל הפרויקט הוא ד"ר מייקל לזר מאוניברסיטת חיפה.
בקידוח, שעלותו הכוללת נאמדת ב- 2.5 מיליון דולר, נוטלים חלק יותר מארבעים חוקרים מובילים מ 6 מדינות והוא מתבצע בשיתוף פעולה אזורי בין ישראל, ירדן והרשות הפלסטינית. שותפים בו המכון הגיאולוגי של משרד התשתיות, אוניברסיטת תל אביב, האוניברסיטה העברית בירושלים, מכון למונט-דוהרטי אוניברסיטת קולומביה-ניו יורק, מכון GFZ- פוטסדאם, בגרמניה, המכון ללימודי יפן-קיוטו ואוניברסיטת ETH-ציריך.
הפרויקט נעשה בתמיכת המועצה האזורית תמר, ים המלח, קיבוץ עין גדי וחברת "מוטי גונן עבודות ים וצלילה" המפעילה את תחנת המחקר לחופי עין גדי; ובמימון הפרויקט המדעי תומכים גם מפעלי ים המלח.
ים המלח הוא אגם של מים מלוחים המצוי באחד הבורות העמוקים ביותר על פני כדור הארץ והוא למעשה שריד קדום מסדרה של אגמים שונים שמילאו במיליוני השנים האחרונות את בקע ים המלח. המשקעים באגמים אלה מהווים 'מאגר מידע' אודות התנאים הסביבתיים שהתקיימו באזור לאורך מאות אלפי שנים.
חתך המשקעים שיחולץ מקרקעית הים יאפשר לנתח את ההיסטוריה הסביבתית ברזולוציית זמן גבוהה ביותר. כך למשל יאפשר החתך ניתוח של שינויים בכמויות הגשמים, משטר שיטפונות, בצורות ורעידות אדמה קדומות ויספק נתונים למחקרים העוסקים בהתחממות גלובאלית. פרופ' בן-אברהם וד"ר שטיין: "אנו מאמינים שלתוצאות הפרויקט יהיו השלכות משמעותיות בתחומי המדע, הסביבה וכן על גילוי אוצרות טבע חדשים. בנוסף, מחקר ההיסטוריה ההידרולוגית-אקלימית של ים המלח עשוי לסייע לשפוך אור על התפתחות תרבויות האדם באזורינו".
אסדת הקידוח הייחודית הוקמה בעומק הים, כ-7 ק"מ מחוף עין גדי והיא פועלת וקודחת למעמקים תוך שהיא מוציאה את החתך הגיאולוגי הרציף.