כלים

מהפיכת הנגישות בתחבורה: תחנות האוטובוס יונגשו לכסאות גלגלים, חברות השכרת רכב יחוייבו להחזיק רכבים מתאימים לנכים, ושילוט בכתב ברייל יוצב לטובת לקויי הראייה

משרד התחבורה והבטיחות בדרכים השקיע בשנתיים האחרונות יותר מ-30 מיליון שקלים להנגשת תחנות אוטובוסים עירוניות לאנשים עם מוגבלות. כך הודיע היום (יום שלישי) שר התחבורה והבטיחות בדרכים, ישראל כץ.

שר התחבורה ציין כי בשלוש השנים הקרובות יושקעו 45 מליון שקל נוספים להנגשת כל תחנות האוטובוסים העירוניות בישראל לאנשים עם מוגבלות.

פרוייקט הנגשת תחנות האוטובוסים לאנשים עם מוגבלות כולל בין השאר הקמת רמפות מיוחדות בתחנות האוטובוסים שיאפשרו עלייה וירידה קלה מהתחנה לאוטובוס והנמכת אבן השפה של המדרכות הסמוכות לתחנה האוטובוס.

משרד התחבורה והבטיחות בדרכים ונציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים יחלו מחר (יום רביעי) בקמפיין פרסומי נרחב שנועד להגביר את מודעות הנהגים והציבור לחשיבות הנגישות של אנשים עם מוגבלות בתחבורה הציבורית.

הקמפיין פונה לציבור הנהגים והנוסעים לתת זכות קדימה בתחבורה הציבורית לנכים ומוגבלים ומבקש מהם להקפיד על שמירת השילוט המיוחד שהותקן בתחנות. כמו כן הוא קורא לנהגים להימנע מחסימה של תחנות אוטובוסים עם כלי רכבם.

השר כץ ציין כי מדינת ישראל מחויבת להעניק לנכים ומוגבלים שוויון זכויות מלא ולספק מענה הולם לבעיות הנגישות. לדבריו, מדובר בפרוייקט לאומי וחברתי חשוב ממדרגה ראשונה. "זכותם של הנכים לנהל אורח חיים סדיר ורגיל כשאר האוכלוסייה ובכלל זה גם בתחבורה הציבורית" הוסיף כץ.

צוות מיוחד של משרד התחבורה גיבש בשנה האחרונה תוכנית לאומית רב-שנתית ליישום הנגשת התחבורה הציבורית העירונית לאנשים עם מוגבלות, בכל הרשויות המקומיות בישראל, בהם פועלת תחבורה ציבורית.

בימים אלה פועל הצוות לעדכון ושינוי של תקנות הנגישות במוניות, באוטובוסים בינעירוניים ובחברות להשכרת רכב שיחויבו בקרוב להחזיק גם כלי רכב המותאמים לנכים ולאנשים עם מוגבלות.

הנגשת התחבורה ציבורית כוללת בין השאר הנמכת אבן השפה של המדרכה הסמוכה לתחנת האוטובוס, התקנת שילוט מיוחד לליקויי ראיה, הכולל פרוט של הקווים ושילוט בכתב ברייל לעיוורים.

במסגרת התוכנית יונגשו עד שנת 2014 גם כל התחנות האוטובוסים המרכזיות בישראל. הפרוייקט יכלול בין השאר הנגשת הכניסות של התחנות לנכים בעלי כסאות גלגלים, הקמת עמדת מודיעין המסומנת בצבע בולט והתקנת זמזם איתור המשמיע צליל בתדר נמוך עבור אנשים עם לקות ראיה. כמו כן יסומנו מדרגות, דלתות ומחיצות שקופות, באמצעי אזהרה עבור לקויי ראיה ותוצב מכונה אוטומטית לקבלת מידע ולהנפקת כרטיסי נוסעים, הכוללת הוראות שימוש בכתב ברייל.

עד סוף 2012 חייבות גם כל תחנות הרכבת להיות מונגשות לנכים. הנגשת התחנות תכלול בין השאר הקצאת קרון נגיש אחד לפחות שיסומן בסמל נגישות. בקרון יוקצו מקומות ישיבה ייעודים לנכים, ויותקנו אמצעים חזותיים וקוליים המודיעים על התחנות.

נציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים, אחיה קמארה ציין כי הנציבות פועלת לקידום נגישות של אנשים עם מוגבלות בכל המרחב הציבורי, לדבריו הדרך עוד ארוכה אך ההתקדמות ניכרת בשטח ותנופת העשייה בעיצומה.

"אנו מאמינים שדרך הקמפיין נגביר את מודעות הציבור לחשיבות הנושא של התחבורה הציבורית ובכך נאפשר בהדרגה לאנשים עם מוגבלות לצאת מהבית באופן עצמאי ובלי תלות בזולת" הוסיף קמארה.