ארגונים במימון ממשלתי אירופי עומדים מאחורי הקמפיין נגד אורנג׳
קמפיין החרם (BDS) נגד החברה הצרפתית אורנג׳ וקשריה עם הזכיינית הישראלית פרטנר מהווה דוגמה נוספת לאופן בו ארגונים לא-ממשלתיים פוליטייים, במימון ממשלתי אירופי, מניעים את המתקפה הפוליטית נגד מדינת ישראל.
המתקפות על חברת פרטנר החלו בחודש מאי, כאשר קבוצת ארגונים צרפתיים, יחד עם ארגון פלסטיני בשם "אל-חק", פרסמו דו"ח בן 51 עמודים תחת הכותרת ״הקשרים המסוכנים של אורנג׳ בשטחים הפלסטינים הכבושים״. לפרסום זה התלוו מאמצי לובי נרחבים בתוך הממשלה הצרפתית, בהנהלת אורנג׳ הצרפתית וברשות הפלסטינית.
כלשון הארגונים העומדים מאחורי פרסום הדו״ח, הם "מרוצים שב-26 למאי 2015, נפגשו לבסוף עם אורנג׳. הם מציינים כי אורנג׳ מכירה בזאת שקשריה העסקיים עם פרטנר מסכנים של המוניטין של החברה. נציג אורנג׳ הבהיר שהחוזה נחתם במרץ 2015 ורק בעוד 10 שנים יהיה ניתן לסיימו. ארגוני החברה האזרחית הרגישו שהתשובה אינה מספקת. למרות זאת, מחברי הדו״ח ביקשו מהחברה להצהיר בפומבי ובאופן חד משמעי את החלטתה להתנתק ולגנות את הפרות זכויות האדם שפרטנר מעורבת בהן בשטחים הכבושים הפלסטינים״. במילים אחרות, ההצהרה של חברת אורנג׳ הצרפתית היא אימוץ מדויק של אג׳נדת ה-BDS שהארגונים קידמו (המנוגד לחוק בצרפת).
הארגונים גייסו לקמפיין גם את הרשות הפלסטינית: ״בעקבות הפרסום, סאיב עריקאת, ראש צוות המשא ומתן של הרשות הפלסטינית, כתב לשר החוץ של צרפת, לאורן פאביוס, לגנות את הקשר בין אורנג׳ לפרטנר״.
הארגונים שהיו מעורבים בקמפיין הם הארגון הישראלי ״מי מרוויח״ (המקדם חרם נגד ישראל ברחבי העולם), הארגון הפלסטיני ״אל-חק״ (המעורב בקמפיין הלוחמה המשפטית וקמפיין החרם נגד ישראל) והארגונים הצרפתיים ״הוועד הקתולי נגד רעב ולפיתוח״ (CCFD), ארגון הגג הצרפתי FIDH, האגודה לסולידריות צרפת-פלסטין (AFPS), להם היסטוריה ארוכה בקמפיין הדה-לגיטימציה נגד מדינת ישראל.
מי מרוויח
"מי מרוויח מהכיבוש" הוא ארגון ישראלי הממומן על-ידי "טרוקרה" (מימון ממשלתי מאירלנד), נובה (ספרד), ICCO (הולנד), מדיקו אינטרנשיונל (גרמניה) ואיגוד העובדים הנורבגי. הארגון בעברו היה פרויקט כחלק מעמותת ״קואליציית נשים לשלום״ שהוקם בהמשך ״לקריאה הפלסטינית לחרם, משיכת השקעות וסנקציות (BDS)״. כיום הפרויקט רשום כעמותה בפני עצמה ותמונותיו מופיעות לאורך כל הדו״ח נגד אורנג׳.
בשנת 2009, ״מי מרוויח״ פתח בקמפיין נגד חברת פרטנר תקשורת וחברות סלולר ישראליות נוספות בהאשמה ל״מעורבות מסחרית בכיבוש הישראלי בגדה המערבית וברמת הגולן״ ו״ניצול התדרים של הפלסטינים לכפיית השירותים על השוק השבוי הפלסטיני״.
באתר העמותה יש עמוד מתעדכן המוקדש לחברת פרטנר, המשקף אג׳נדה פוליטית קיצונית שלא קשורה למעורבות מסחרית של חברת פרטנר בגדה המערבית או ברמת הגולן:
״כחלק ממדיניות האחריות התאגידית של החברה [פרטנר], החברה נתנה חסות לשתי יחידות צבאיות ישראליות במשך מספר שנים. תחת המסגרת של פרויקט ׳אמץ חייל׳, החברה תמכה ב...יחידת שריון ו...יחידת חיפוש והצלה, באמצעות מימון ימי ספורט, מופעי בידור ואימונים. במהלך המתקפה על עזה בקיץ 2014, פרטנר הייתה בקו הקדמי, תוך שהיא מספקת תמיכה חומרית, שירותי סוללר ובידור לחיילים ישראלים. החברה גם סיפקה שירותים מוזלים לחיילים שהשתתפו במתקפה על עזה ביולי-אוגוסט 2014״.
אל-חק
הארגון הפלסטיני "אל-חק" ממומן באופן ישיר על ידי ממשלות בלגיה, ספרד, שוויץ, הולנד, דנמרק, שוודיה ואירלנד ובאופן עקיף (דרך ארגוני סיוע) על ידי בריטניה, שוודיה גרמניה והאו״ם.
הארגון מוביל את קמפיין הלוחמה המשפטית וה-BDS נגד ישראל. מהווה שחקן מרכזי בהגשת תביעות נגד ישראלים בגין פשעי מלחמה בבית הדין הפלילי הבינלאומי.
פעילויותיו המרכזיות כוללות הגשת תביעות וחיבור דוחות המוגשים למועצת זכויות האדם של האו״ם ופורומים בינלאומיים נוספים, כגון הפרסום ״מזינים את הכיבוש״ (2013), הקורא לאיחוד האירופי לגופים של האו״ם להחרים תוצרת ישראלית.
בדו״ח נוסף, הארגון הציע לחבל במערכת המשפט הישראלית: "לנסות ולהשתמש בכל אמצעי משפטי אפשרי כדי לשבש את מערכת המשפט הישראלית... ועל מנת להוסיף לעומס על בתי המשפט ובית המשפט העליון עד כדי חסימת המערכת [המשפטית]".
בית המשפט העליון בישראל הגדיר את מנכ״ל הארגון, שעואן ג׳בארין, כ״אחד מהפעילים הבכירים בארגון החזית העממית לשחרור פלסטין״, הנחשב לארגון טרור.
האגודה לסולידריות צרפת-פלסטין (AFPS)
קיבל מהממשלה הצרפתית 139,550 אירו בשנת 2012. ארגון הפעיל רשמית בקמפיין ה-BDS נגד ישראל.
הארגון מתייחס לעזה כ״מחנה השמדה״ ומצהיר כי ״לא יעלה על הדעת ולא מקובל שהמוציא להורג היהודי יתחבא מאחורי המושג של ׳קורבן יהודי׳״. הארגון משתמש תדירות גם במושגים ״טיהור אתני״, ״מדינת אפרטהייד״ ו״להפסיק לצוד ילדים פלסטינים״.
בשנת 2011, הארגון נתבע על-ידי זכיינית "סודה-סטרים" בצרפת לאחר שפירסם האשמות כוזבות על החברה. ב-28 לינואר 2012, בית המשפט הצרפתי פסק נגד הארגון בטענה כי ההאשמות נגד סודה סטרים ואי חוקיות פעילותה היו שקריות.
במרץ 2013, בית המשפט הצרפתי לערעורים דחה את עתירתם של האגודה לסולידריות והרשות הפלסטינית נגד חברת אלסטום, אלסטום תחבורה וויולה תחבורה. העתירה גרסה כי חברות אלה היו מעורבות בהפרות של החוק הבינלאומי בבניית הרכבת הקלה בירושלים. בית המשפט דחה את ההאשמות אלו, ומצא אותן כבלתי מבוססות.
הוועד הקתולי נגד רעב ולפיתוח (CCFD)
הארגון קיבל 368,000 אירו מממשלת צרפת בשנת 2012 (נתונים אחרונים זמינים)
בכנס העוסק בסכסוך הישראלי-פלסטיני, בכירי הארגון הצהירו לגבי הפלסטינים כי ״ההתנגדות...גם באמצעות נשק, מונעת מייאוש למצבם חסר התקווה״.
הארגון חבר בקבוצת ארגונים צרפתיים התומכים באופן רשמי בקמפיין ה-BDS.
הארגון מממן ארגונים פוליטיים ישראלים כגון ״זוכרות״ (המקדם את זכות השיבה ופתרון של ׳פלסטין לא ציונית׳) ושוברים שתיקה (פשעי מלחמה ישראלים).
ארגון הגג הצרפתי - FIDH
מממניו הממשלתיים של ארגון זה כוללים את האיחוד האירופי, פינלנד, צרפת, אירלנד, הולנד, נורבגיה ושוודיה.
במהלך המבצע ״צוק איתן״, יחד עם ארגונים נוספים, FIDH האשים את ישראל בפגיעה מכוונת באזרחים ותרם באופן אקטיבי למאמצי הלובי להעמדת בכירים ישראלים בבית המשפט הפלילי הבינלאומי. ביולי 2014, FIDH השתתף בקמפיין של ארגונים לא-ממשלתיים במועצת זכויות האדם של האו״ם על מנת לקדם את הקמתה של ועדת החקירה נגד הפשעים לכאורה שביצעה ישראל - וועדת שאבאס.