המשרד להגנת הסביבה הגיש כתבי אישום נגד ארבע חברות הדלק הגדולות. כתבי אישום הוגשו גם נגד נושאי משרה בחברות. חברות הדלק ביצעו עבירות זיהום מים מתחנות דלק ולא דיווחו כנדרש על כשלים באטימות מיכלי דלק וצנרת ובכך מנעו בדיקת זיהומי קרקע. הרשעה בסך כל העבירות מוערכת בקנסות של עשרות מיליוני שקלים

כלים

המשרד להגנת הסביבה הגיש השבוע לבית משפט השלום בת"א כתבי אישום נגד ארבע חברות הדלק הגדולות [ פז, סונול, דלק ודור – אלון ] בגין עבירות של זיהום מים מתחנות דלק בין השנים 2000-2004.

מבדיקה שביצע המשרד להגנת הסביבה עולה כי בשטח תחנות הדלק הותיקות (שהוקמו שלפני שנת 97') 93% משטח הקרקעות נמצאו מזוהמות ובשליש משטחי תחנות אלו נמצאו זיהומי מי תהום.

על פי הוראות תקנות המים, מוטלת חובה על מפעיל תחנת דלק לבצע בדיקות אטימות תקופתיות לכל המכלים ולצנרת בתחנת דלק, לשמור אותן ולמסור אותן למשרד להגנת הסביבה לפי דרישתו. כמו כן, חובה עליו לערוך בדיקות לגילוי דליפות ולדווח על מקרים בהם נמצאו מיכלים לא אטומים או שאירעו דליפות ולטפל במתקנים שנמצאו לא אטומים.

מכתבי האישום עולה , כי בשנים המדוברות הסתירו הנאשמים באופן שיטתי ומתמשך תוצאות ממצאי בדיקות אטימות למיכלים ולצנרת דלק, זאת בניגוד לחובת הדיווח המוטלת עליהן, תוך שהוסתרו נתונים הנוגעים גם לדליפות שהתגלו ואשר עלולות היו לזהם קרקע ומי תהום. בהסתרת הנתונים, משמעותה חיסכון של מיליוני שקלים לחברות הדלק אותם היו נדרשות קרוב לודאי להשקיע בכדי לבצע סקרי קרקע וטיפול בקרקע מזוהמת.

כתבי האישום שהוגשו:

- כתב אישום נגד דור-אלון ו- 4 נושאי משרה, בגין אי דיווח על 21 בדיקות אטימות של מיכלים וצנרת שכשלו ב- 16 תחנות דלק וכן בגין אי התקנת אמצעי לניתור דליפות.

- כתב אישום נגד "פז" ו- 4 נושאי משרה, בגין אי דיווח על 44 בדיקות אטימות של מיכלים וצנרת שכשלו ב- 30 תחנות דלק וכן בגין אי התקנת אמצעי לניתור דליפות.

- כתב אישום נגד סונול ו- 4 נושאי משרה, בגין אי דיווח על 38 בדיקות אטימות של מיכלים וצנרת שכשלו ב- 23 תחנות דלק כן בגין אי התקנת אמצעי לניתור דליפות.

- כתב אישום נגד "דלק" ו- 5 נושאי משרה, בגין אי דיווח על 70 בדיקות אטימות של מיכלים וצנרת שכשלו ב- 44 תחנות דלק.