משרד הרווחה: המו"מ עם מדריכי הנוער במצוקה עומד להסתיים; כוח לעובדים: הוא רחוק מסיום, הסכסוך נמשך

כלים

ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת בראשות ח"כ חיים כץ (ליכוד) קיימה היום דיון בסכסוך העבודה במעונות רשות חסות הנוער.

יוזם הדיון, ח"כ אילן גילאון (מרצ): "מדובר במדריכים צעירים המשתכרים 24 שקלים לשעה ולא זוכים לתגמול על עבודה בשעות הלילה. 17 מיליון שקלים שהיו אמורים לעבור לעמותות המפעילות את המעונות טרם הועברו. העמותות אינן אשמות בסכסוך, זוהי תולדה של חוסר אחריות מצד המדינה".

רועי פרלמן, מדריך בהוסטל "אורנים" בירושלים: "אנחנו מבצעים משמרות של 17 שעות, מדריך אחד על 16 נערות. מ-12 בלילה המדריך מוגדר כישן ולכן לא מקבל שכר על עבודתו, אבל בפועל הוא ער ועובד קשה. משמרת סוף שבוע נמשכת 44 שעות, ובזמן הזה המדריך הוא איש הצוות היחיד בהוסטל. אין דרישות השכלה או הכשרה לתפקיד".

מנחם וגשל, מנהל האגף לשירותי נוער מנותק במשרד הרווחה: "עניין התשלום בשעות הלילה נקבע ע"י בג"ץ. תפקיד המדריך הוא להיות אח בוגר, ולכן אנחנו לא רוצים שזה יהיה אדם שסיים עבודה סוציאלית או הוראה. אנשים כאלה הם פסולים לתפקיד בעיניי. אנחנו מצויים בסיומו של משא ומתן הוגן. כדי לייצר מוגנות טובה לילדים השוהים במעונות צריך כמובן להשקיע כספים. השגנו מהאוצר 30 מיליון שקלים, וזה ייתן מענה טוב לצרכים".

ניצן תנעמי מארגון כוח לעובדים: "המשא ומתן רחוק מסיום. עדיין קיימים פערים בתנאי העבודה ובשכר בין העמותות השונות".

יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ: "המשא ומתן נמשך כבר 9 חודשים וזה הרבה יותר מדי זמן, במיוחד לאור העובדה שהוקצו כספים לנושא. הוועדה בראשותי תירתם לקדם את הנושא בשבועות הקרובים ותביא אותו לסיום נאות. מה שעומד לנגד עינינו הוא טובת הילדים וזכותם לקבל את השירות הטוב ביותר".

מדו"ח של מרכז המחקר והמידע בכנסת, אשר הוכן במיוחד לדיון זה, עולה כי:

· רשות חסות הנוער מטפלת מדי שנה בכ-2,000 חוסים בגילאי 13-19. עם זאת, מספר המקומות להשמה במוסדות רשות חסות הנוער עומד על כ-950 מקומות. הסיבות העיקריות שבגינם מופנים נערים לטיפול בחסות הינם אלימות ועבירות רכוש, ואילו בקרב הנערות שיעור גבוה מהן מופנות בשל תקיפות על רקע מיני (88%).

· במסגרת חסות הנוער פועלים 59 מוסדות שונים, מחציתם הוסטלים, והיתר פנימיות ומסגרות לטיפול באוכלוסיות מיוחדות (כגון מחוסרי קורת גג). רשות חסות הנוער מפעילה גם מסגרת של חלופת מעצר.

· עלות חודשית למטופל במסגרת נעולה היא כ-13,000 ש"ח ועלות חודשית למטופל במסגרת פתוחה (הוסטלים בקהילה) היא כ-8,200 ש"ח.

· בנובמבר 2011 הודיע משרד הרווחה והשירותים החברתיים על תוספת של 30 מיליון ש"ח לתקציב רשות חסות הנוער לצורך שדרוג הטיפול בחוסים ותנאי ההעסקה של העובדים. התקצוב האמור יועבר בשתי פעימות: הראשונה על סך 17 מיליון תינתן במהלך שנת 2012 והשנייה על סך 13 מיליון ש"ח תינתן במהלך שנת 2013. תוספת התקציב תועבר לכלל העמותות ולא רק לעמותות שבסכסוך.

· נכון להיום תקציב הפעימה הראשונה טרם הועבר לעמותות. לדברי משרד הרווחה הדבר נובע מבעיות מחשוביות וכי התקציב יועבר בחודש מרץ 2012.

· תוספת התקציב תגדיל את התעריף לחוסה בכ-20%. לדברי משרד הרווחה במסגרת תוספת זו יתווספו כ-200 תקני מדריכים חינוכיים בשנת 2012. משרד הרווחה סבור כי תוספת התעריף בגין חוסה תאפשר לעמותות להסיט תקציבים ועל ידי כך להגדיל את שכר העובדים.