כלים

סוף להר הפסולת בקדימה- מפקחי מינהל מקרקעי ישראל סגרו את אתר הפסולת הפיראטי שהופעל ע"י עבריין קרקע בשם אמיר עידן בשטחים החקלאיים של היישוב קדימה בשרון. עידן השתלט על אדמות מדינה והפעיל עסק בלתי חוקי להטמנת פסולת בניין ללא רישיון או היתר, ויצר "הר פסולת" בו הצטברו עשרות אלפי טונות של פסולת. סגירת האתר והחזרתו למאגר הקרקעות הציבורי התאפשרה לאחר מאבק משפטי ממושך שניהל המינהל מול עידן.

מפקחי מינהל מקרקעי ישראל תפסו השבוע חזקה באתר פסולת בלתי חוקי , בהיקף של כ- 50 דונם, בו הושלכו ללא היתר עשרות אלפי טונות של פסולת בניין בפאתי היישוב קדימה, על אדמות מדינה.

אתר השלכת הפסולת העצום ששימש למטרות עסקיות של קבלן עבודות עפר מקומי בשם אמיר עידן, נוצר כתוצאה מהשלכת פסולת בלתי חוקית על שטח חקלאי, ללא קבלת היתר ובניגוד לחוק. מפקחי המינהל סגרו את האתר ותפסו בו חזקה, כאשר הם מממשים פסק דין שהתקבל לאחר מאבק משפטי ממושך בין המינהל לעידן.

המפקחים פינו את הקרוואנים בהם השתמש עידן כמשרדי אתר הפסולת ותלו באזור שלטי אזהרה המודיעים כי הקרקע שייכת למינהל מקרקעי ישראל. מפקחי המינהל אף חסמו את דרך הגישה הראשית המובילה לאתר, ששימשה משאיות לשפוך בו פסולת.

בעקבות מימוש פסק הדין לפינוי נערך מינהל מקרקעי ישראל, בתיאום עם פרקליטות המדינה, להגשת תביעת נזיקין כספית נגד עידן. עידן ייתבע על דמי השימוש בקרקע אותה החזיק שלא כדין, בנוסף להחזרת הרווחים שהפיק מהקרקע הציבורית, ולעלויות הפינוי והאכיפה שנגרמו למינהל בשל פלישתו, העלולות להגיע למיליוני שקלים רבים בשל היקף הפסולת שנמצא במקום.

לפי הערכות המשרד להגנת הסביבה הצטברו ב"הר הפסולת" עשרות אלפי טונות של פסולת, שכדי לפנותם מהשטח יידרשו למעלה מ- 500 הובלות של משאיות. עלויות סילוק הפסולת מהאתר הבלתי חוקי נאמדות גם כן במיליוני שקלים .

בעבר הגישו מפקחי המינהל למשטרת ישראל תלונה נגד עידן באשמת הסגת גבול במקרקעי ציבור, עבירה פלילית שדינה עד שנה מאסר. בנוסף, המשרד להגנת הסביבה מנהל נגד עידן תביעת פיצויים לפי חוק הניקיון, שטרם התבררה בבית המשפט.

ממלא מקום הממונה על הפיקוח במחוז מרכז של מינהל מקרקעי ישראל, עמיר גילת, אומר: "כרגע עומדת בפנינו דילמה לא פשוטה, של הסדרת אתר הפסולת הבלתי חוקי. מדובר בהר פסולת אדיר בגובה עשרות מטרים, נדרש ל- 500 הובלות של משאיות כדי לפנות אותו ובמבצע פינוי שיגרום נזקים סביבתיים לא מבוטלים כתוצאה מזיהום האוויר של המשאיות. אנחנו בוחנים דרכים אלטרנטיביות כמו מחזור הפסולת באתר עצמו, ובעתיד הקרוב נבדוק מה היא הדרך הנכונה ביותר לטיפול בשטח".