חייל שהשתמש אפילו פעם אחת בסם קל כקשה, עלול לאבד את היכולת לעסוק בעשרות מקצועות מבוקשים וביניהם: עורך דין, רואה חשבון, עובד מועצה, חשמלאי, נהג בתחבורה הציבורית ועוד, ועוד."חייהם של מאות חיילים נהרסים כתוצאה משימוש בסמים אשר אינו גורר הגשת כתב אישום באזרחות" אומרת עו"ד מירי ברונו - מומחית לדיני צבא. לדבריה, השימוש הגובר בסמים בקרב בני נוער, וקלות הראש היחסית בה מתייחסת הסביבה לתופעה, גורמים לצעירים רבים להסתבכות קשה עם מערכת המשפט הצבאית הקשוחה, על אותן העבירות בדיוק

כלים
ממחקרים שנערכו בשנים האחרונות עולה כי השימוש בסמים ובאלכוהול בקרב בני נוער הופך למכת מדינה. בשנת 2005 נאמד אחוז בני הנוער שהשתמשו בשנה החולפת בסמים ב-15%, ומאז המצב רק החריף.

הענישה לבני נוער על שימוש בסמים - קלה עד לא קיימת, והאווירה הסלחנית סביב השימוש בסמים, בתקשורת ובסביבה הבוגרת גורמת לבני הנוער רבים להסתבך קשות בהתגייסם למסגרת הצבאית, שם זוכה התופעה למענה אגרסיבי, מפתיע ופעמים רבות - הרסני.

הצבא מנסה למגר את תופעת הסמים בקרב חיילי צה"ל, ועל כן קבע מסגרת אכיפה נוקשה ומאיימת, אשר את תוצאותיה חווים מדי שנה מאות חיילים, רבים מהם כתוצאה מחוסר ידע, קלות דעת או שאננות.

הצעדים כלפי מי שנמצא אשם בשימוש בסמים - אגרסיביים ולעיתים קרובות - בלתי הפיכים. הצבא רואה בכל שימוש בסם הנמצא בפקודת הסמים, עבירה המחייבת הגשת כתב אישום ועונש מאסר בצידה. כל חייל שנתפס בעבירה של שימוש בסם "זוכה" להכתמת שמו ברישום פלילי, עובדה שנזקה החמור יפורט בהמשך.

הצבא לא מתייחס אל שמועות או חשדות באשר לשימוש בסמים בקלות ראש, והתעוררות החשד הקטן ביותר מחייבת את המפקד, ללא שיקול דעת, לפנות אל המשטרה הצבאית החוקרת שתפתח בחקירת החשד.

הבלבול של רבים מהחיילים, והנסיבות החמורות אליהן הם נקלעים נובעים מכך שהעבירות עליהן נשפטים חיילים בצבא, אינן גוררות הגשת כתב אישום באזרחות, והמשטרה לא פותחת בחקירה בגינן.

"השתתפות במסיבת סמים, עישון סמים קלים (מסוג מריחואנה וחשיש) אחזקת סם לשימוש עצמי – כל אלה יטופלו בצורה חמורה ביותר בצבא בין אם השימוש נעשה בכותלי היחידה ובין אם נעשה מחוצה לה, ולא יזכו ברוב הפעמים להגשת כתב אישום באזרחות" אומרת עו"ד מירי ברונו – מומחית לדיני צבא.

לדבריה, כאשר החייל עובר את העבירה כשהוא בחופשה, ומחוץ לגדרות הבסיס, הענישה תהיה חמורה פחות, ואם יעשה זאת בבסיס, בעת היותו בתפקיד – הדבר יטופל בחומרה רבה הרבה יותר. כאשר החייל נושא בתפקיד פיקודי או של לוחם, עבירת הסמים תטופל בחומרה הרבה ביותר.

"רבים לא מייחסים את החשיבות הראויה להרשעה בבית דין צבאי" אומרת עו"ד מירי ברונו. "עבירה של שימוש בסם מסוכן גוררת רישום פלילי, אף אם המשפט נערך במסגרת הצבאית".

לדברי עו"ד ברונו, הנזק של רישום פלילי הוא קשה ולעיתים בלתי מידתי. חייל אשר נמצאו סימנים לשימוש בסמים קלים בבדיקת השתן שלו לאחר שחזר מחופשתו עלול למצוא את עצמו בעתיד מנוע מלעסוק בשורה ארוכה של מקצועות, כמו מהנדס, עובד מועצה, נהג אוטובוס, נהג מונית, נהג רכב הצלה או כיבוי, סוכן מכס, מתווך דירות, קבלן, רופא וטרינרי, מבקר, דירקטור, מנהל תיק השקעות, מורה לנהיגה, סוכן ביטוח, עובד חינוך ועוד.

כמו כן, גם אם ירכוש לעצמו השכלה במקצועות מסוימים, עדיין, בשל עברו הפלילי, ייתכן והרשויות יבחרו לפסול אותו מלשמש בהם, מקצועות כמו: רופא בכל מקצועות הרפואה, עורך דין, פסיכולוג, מיילד/ת, עורך פטנטים, חוקר פרטי, רוקח, עובד מדינה, מהנדס, אדריכל ועוד מקצועות רבים אחרים.

אם יורשע חייל בעבירות כמו סחר בסמים, עבירה שיש עימה קלון, אשר לעיתים קרובות מואשמים בה גם חיילים שנתפסו כשהם רוכשים עבור חבריהם סמים קלים, עלול החייל שלא להתקבל לשורה ארוכה של משרות בשירות הציבורי.

מעבר לכך, עסקים וחברות רבות במשק דורשים ממועמדים למשרות תעודת יושר מהמשטרה, והכתם הפלילי שנוצר עקב עבירת הסמים בצבא, עלול במקרה זה לחסום עוד יותר את האפשרויות התעסוקתיות הפתוחות בפני החייל המשוחרר.

לדברי עו"ד מירי ברונו, התיישנות הרישום הפלילי עומדת על 7 שנים. למספר לא מועט של גופים, כולל מוסדות מדינה, יש גישה אל התיק הפלילי גם במשך 10 שנים נוספות. על כן המגבלות מהן סובלים המורשעים עלולות להגיע ל-17 שנה מעת ביצוע העבירה.

המציאות האזרחית הקשה בה נתקלים המורשעים בעבירות סמים בצבא, הגיעה לא פעם לבתי המשפט בישראל, ובית המשפט העליון קבע כי חייל החפץ למחוק את הרישום הפלילי מתיקו, רשאי לפנות לנשיא המדינה בבקשה לחנינה, כ-3.5 שנים לאחר ביצוע העבירה, או כשנה וחצי לאחר שחרורו משירות צבאי.

לדברי עו"ד מירי ברונו, חיילים רבים הנחשדים בעבירות סמים לא מודעים כלל לזכויותיהם, ועלולים לסבך את עצמם בעבירות שלא ידעו כלל על קיומן, למרות שלתומם חשבו שלא ביצעו כל עבירה. האישומים הצבאיים בכל הנוגע לשימוש בסמים הם רבים, מורכבים ועלולים לשאת עימם גם תוצאות חמורות יותר מאשר הדין האזרחי על אותן עבירות.

כך למשל כל נושא ה"קנייה לחבר'ה" נתפס בחומרה רבה בצבא. חייל אשר קנה סמים וחילק אותם בין חבריו יואשם בשימוש ובתיווך.

חייל אשר קנה אך לא השתמש – יואשם בתיווך (שדינו יותר חמור משימוש בלבד). חייל אשר קנה סמים, וחילק את הסמים תמורת כסף לחבריו – עלול להיות מואשם בסחר בסמים - אישום חמור מאד שהענישה עליו עלולה להגיע לשנים בכלא.

צה"ל משתמש בשוטרים סמויים ובבלשים על מנת להילחם בנגע הסמים, וחיילים רבים נתפסים ומואשמים בעבירות סמים בצבא בכל שנה.

נוכחות במסיבת סמים נחשבת כעבירה על החוק הצבאי (התנהגות שאיננה הולמת, אי מילוי הוראות, התנהגות מבישה ועוד) ועלולה לסבך את החיילים הנוכחים בה מבלי דעת. מומלץ בכל מקרה של חשד לפנות באופן מיידי לסיוע עורך דין המתמחה בדיני צבא כבר בשלב הראשוני של החקירה במצ"ח, על מנת שלא לזכות בהרשעות על עבירות פעוטות שיכתימו את הרק ורד של החייל לשנים רבות.

הזכות החשובה ביותר: התייעצו מיידית עם עורך דיו

חיילים מעטים יודעים זאת, אך הם זכאים לייעוץ מיידי של עורך דין מייד עם הצגת החשד, כבר שהם נדרשים להיבדק בדיקת סמים פשוטה. למרות ניסיונות חוקרים צבאיים להניא חיילים מכך, ממליצה עו"ד מירי ברונו לחיילים בחקירה להשתמש בזכות ההתייעצות עם עורך דין.

"פעמים לא מעטות סברו חיילים שבשל כך שלא ביצעו כל עבירה, והואשמו לשווא, הם יכולים לייצג את עצמם בעצמם מול החוקרים. אין טעות קשה מכך" אומרת עו"ד ברונו. "החיילים לא יודעים את לשון החוק הצבאי. הדרך בה מוצגים הדברים עלולים לגרום לכך שחייל שלא מיוצג כראוי יזכה בעונש חמור בהרבה מחייל אשר מיוצג על ידי עורך דין לדיני צבא, וקרו לא מעט מקרים מצערים שכאלה. ייעוץ משפטי מיידי עשוי להעניק לחייל דרך כיצד למזער את הנזקים מהעבירות בהן הוא מואשם".

ייצוג על ידי הסנגוריה הצבאית – כדאי?

כל החיילים זכאים לייצוג על ידי הסנגוריה הצבאית אשר עושה את עבודתה בצורה מקצועית ומסורה, אך לבחירה בדרך זו יש מגבלות לא מעטות.

בשל עומס התיקים הרב שיש על הסנגוריה הצבאית, רמת הזמינות של הסנגורים מוגבלת, ובקשות של חיילים עלולות להיענות באיחור רב.

מספרים על עבירות בצבא

  • 1248 תיקים נפתחו ב-2004 על עבירות סמים – 85% מהן על עבירות של שימוש בסמים קלים – 15% קשים.
  • 1939 חיילים נחקרו בחשד לשימוש בסמים, 89% מהם גברים ורק 11% נשים.
  • סוג החשד – שימוש עצמי 63%. שימוש בצוותא 26%. סחר בסמים – 11%.
  • החשד למקום ביצוע העבירה: בבסיס – 27% (514) מחוץ לבסיס – 73% (1425).
  • 62% מאלה שהעידו שהשתמשו בסמים היו מקרב חיילי יחידות השדה. היתר מיחידות עורפיות.
  • 871 חיילים נעצרו עקב עבירות סמים בשנת 2004.
  • 340 חיילים עמדו בפני ועדות סמים בצה"ל בשנת 2004. כ-50% מהם שוחררו מהשירות.

עו"ד מירי ברונו מומחית לדיני צבא ושירתה מספר שנים כתובעת בפרקליטות הצבאית. עו"ד ברונו היא בעלת ניסיון של 10 שנים בניהול תיקים צבאיים, ומכירה את התחום משני צידי המתרס.