פרס טבע לשירה, בשווי 20,000 ₪, הוענק השנה במשותף למשוררים סיגל בן יאיר ונדב ליניאל בטקס מיוחד במסגרת פסטיבל המשוררים הישראלי ה-14 במטולה בהפקת בית הקונפדרציה
"פרס טבע לשירה" מוענק מדי שנה על ידי חברת "טבע". הפרס מוענק למשורר/ת בראשית דרכו/ה. ועדת השופטים בפרס "טבע" לשנת 2011 כללה את היו"ר – פרופ' ניסים קלדרון, ליאת קפלן ואורי ברנשטיין. הועדה העניקה לשניים את הפרס הכספי בשווי של 20,000 ₪ שיחולק ביניהם באופן שווה. לברכות למשוררים הזוכים הצטרפו גם מנהל הפסטיבל ומנהל בית הקונפדרציה, אפי בניה והמנהל האמנותי, רפי וייכרט.
סיגל בן יאיר, 41, היא אם חד הורית לשתי בנות, עובדת לפרנסתה כגרפיקאית ומזכירה. היא נולדה ומתגוררת בנשר, חיפה. סיגל, מוסמכת החוג לספרות השוואתית באוניברסיטת חיפה ולמדה בכיתת השירה העברית של הליקון. סיגל השתתפה בפסטיבל השירה הבינלאומי "שער" ב-2008 ו-2009 ובפסטיבל "מטר על מטר" ב- 2010 ופרסמה שיריה בכתב העת "מטעם".
"לא מעודן" הוא ספר הביכורים של סיגל בן יאיר והוא מציע שפה של שירה חברתית, שבה המחאה אינה רק רעיונית, אלא גם אישית. זוהי שירה חברתית קשה, כמעט אכזרית ובו בזמן אוטנטית. זהו קול עקרוני שממשמע את שירת דור האיקס הישראלי באופן החד ביותר. שפתה של בן יאיר היא שפה עשירת מצלולים, קשובה להדהודי הקול. שפה שמדברת ישר בלי לייפות דבר.
בנימוקי הפרס כתבו השופטים: "סיגל בספרה "לא מעודן" הולכת אל הלא מעודן שבעולם הסובב אותנו, ואיננה מאפשרת לשירה להישאר באזור סטרילי ונקי מן הקושי והחספוס שבעולם הסובב אותנו. היא צוללת ללא מעודן כדי להפיק ממנו את המעודן, הארוטי והמרגש". הנה קטע משירה "אני כותבת" מהספר "לא מעודן":
אני כותבת מהצד של היד בלי הלב
קוצים יש
ושלשה יתדות
ואב החומים,
העט הוא צלב ברזל
כתם דיו על ליבי
שותף נוסף לפרס הוא נדב ליניאל, 27, יליד ירושלים וכיום סטודנט לתואר שני בחוג לספרות ותושב ת"א. נדב סיים את ביה"ס התיכון שליד האוניברסיטה בירושלים, החל לכתוב שירה בגיל 16 ושירת בחיל חינוך. ספר הביכורים שלו "תקרת האדמה" יצא בהוצאת קשב לשירה בשנת 2010 וזכה בפרס שרת התרבות והספורט למשוררים בתחילת דרכם. נדב פרסם שירים בהליקון, בכתב העת אורות ובאלמנך.
בנימוקי הפרס כתבו השופטים: "תקרת אדמה" הוא אומנם ספר ראשון למחברו, אבל ניכר בו שהמשורר השקיע בו שנים של הכשרה והבשלה. יש בספר כתיבה מדויקת, קפדנית, וחותרת אל הנקודה הפנימית של הכאב. ניכרת בו גם כתיבה שהפנימה בצורה מרגשת גם את אלן גינזברג, אמיר גלבוע ומשוררים אחרים. נדב ליניאל מצא את קולו החד פעמי לאחר שחלק כבוד למקצוע העתיק והיקר של אמנות השיר.
ועדת השיפוט ביקשה לציין השנה במיוחד את האיכות הגבוהה של ספרי הביכורים בשירה שהוגשו לתחרות. "בימים שבהם שירה אינה זוכה להד הציבורי הראוי לה, חשוב לנו להדגיש שאנשים צעירים רבים נמשכים אל השירה בכוח רב, משקיעים בה את חלבם ודמם, ולומדים את הסודות המקצועיים של מסורת השירה לדורותיה" – כתבו חברי וועדת השיפוט.
20 משוררים, ביניהם אגי משעול, רחל חלפי, מאיה בז'רנו, אשר רייך ואחרים השתתפו בפסטיבל המשוררים ה-14 במטולה שנמשך שלושה ימים וכלל סדרת מפגשים של המשוררים עם קהל של מאות חובבי שירה שהגיע לפסטיבל מכל רחבי הארץ.