מקווה טהרה שהחל להיבנות כפלישה לאדמות המדינה באיזור קדיתא נהרס על ידי מפקחי רשות מקרקעי ישראל בליווי כוחות משטרה, תוך כדי ניסיונות של התנגדות אלימה מצד תושבי המקום. אגן המקווה הוקם לאחרונה על ידי מסיגי גבול שזהותם איננה ידועה לרשות, על אדמות מדינה המיועדות לשמש לחקלאות

כלים

הפלישה לאדמות המדינה אותרה לאחרונה על ידי מפקחי רשות מקרקעי ישראל במסגרת פעילות שיגרתית לאיתור עבירות מקרקעין באדמות המדינה, במסגרתה התגלתה התחלת בנייה לא מאושרת על שטח של כ- 300 מ"ר בבעלות המדינה, שכללה משטח בטון עם בריכה האופיינית לשימוש במקוואות טהרה.

המפקחים הזהירו את התושבים במקום כי מדובר בפלישה לאדמות המדינה ובבנייה בלתי חוקית אשר תיהרס בכל מקרה, מאחר וגם במסגרת התוכנית העתידית להסדרת התיישבות בקדיתא הקרקע עלייה הוקם המקווה מיועדת בתוכנית עתידית לשמש כדרך אשר תקשר בין חלקי היישוב.

התושבים במקום אמרו למפקחים כי מדובר בעבודות המנוהלות על ידי תורמים אנונימיים. המפקחים הדביקו בשטח התראה רשמית לפיה הפלישה לאדמות המדינה מהווה עבירה על החוק, אך השטח לא פונה. בעקבות זאת הוציאו מפקחי רשות מקרקעי ישראל צו לפינוי הקרקע, לפיו הוקצו לפולשים 30 יום לפנות את הקרקע בעצמם בטרם תפונה על ידי כוחות האכיפה לפי החוק.

מאחר והצו לא קוים והקרקע לא פונתה, הגיעו מפקחי רשות מקרקעי ישראל לשטח, בליווי כוחות משטרה, והרסו את המבנה באמצעות ציוד מכני כבד.

בזמן הגעת כוחות האכיפה לשטח החלו הנוכחים במקום להתנגד לביצוע הפינוי באופן אלים ואף תקפו שוטרים, וטופלו ע"י כוחות המשטרה במקום. התחלת הבנייה נהרסה והעומדים מאחוריה יהיו חשופים לתביעות פליליות וכספיות במידה ויאותרו.

במסגרת מדיניות האכיפה התקיפה בה נוקטים מפקחי רשות מקרקעי ישראל המטפלים במסיגי גבול לקרקעות ציבוריות, מוגשות כנגד מסיגי גבול המפונים על ידי מפקחי הרשות גם תביעות כספיות להחזר עלויות הפינוי לקופת המדינה, לרבות עלויות הפעלת השוטרים, המפקחים והפועלים ועלויות הפעלת הציוד המכני הנדסי, והחזר רטרואקטיבי של דמי השימוש בקרקע.

ערן ליבנה, מנהל מרחב השמירה על הקרקע במרחב צפון - חיפה ברשות מקרקעי ישראל, אומר כי: "קדיתא היא ללא ספק מקרה יוצא דופן: מדובר בישוב לא מוסדר שחלק מתושביו נחשבים למסיגי גבול. מאידך קיימת תוכנית מיתאר בהכנה להסדרתו והסדרת המעמד של חלק מתושביו. לכן ערכנו בדיקה מקיפה בטרם התחלנו בהכנות לפינוי. במסגרת הבדיקה התברר שגם בתוכניות העתידיות, שטרם אושרו, להסדרת ההתיישבות בכדיתא, הקרקע עלייה הוקם שלד המקווה אמורה לשמש כדרך שתאפשר לתושבים לנוע בין חלקי היישוב. מפקחי רשות מקרקעי ישראל ימשיכו לבצע את תפקידם בשמירה על קרקעות המדינה לפי הוראות החוק ובתי המשפט".