המרפאה לטיפול אינטגרטיבי בהפרעות נפשיות לפני ואחרי לידה, שנפתחה במרכז הרפואי בני ציון, פועלת במטרה להפחית את הסטיגמה הקיימת באוכלוסייה בכל הקשור לדיכאון אחרי לידה וליצירת מודעות חברתית לזיהוי ההפרעות הנפשיות במהלך ההיריון ולאחר הלידה. המרפאה מציעה הערכה פסיכיאטרית, טיפול תרופתי וגם טיפולים אלטרנטיביים של רפואה משלימה, בהם: טיפול הומיאופתי, דמיון מודרך והיפנוזה, שעשויים לשפר גם את התסמינים הנפשיים

כלים
המרכז הרפואי בני ציון
המרכז הרפואי בני ציון

"במהלך ההיריון ולאחר הלידה, נשים רבות סובלות מהפרעות במצב הנפש בעקבות השינויים הבולטים שהן עוברות מבחינה הורמונלית, סוציאלית ופיזית", אומרת מנהלת היחידה לבריאות הנפש במרכז הרפואי בני ציון, ד"ר אודיל רוביצ'ק, שמוסיפה ואומרת, כי, "כבר מתקופת ההיריון עלולים להופיע סימנים של דכאון וחרדה על רקע אתגרים רבים הקשורים לתחושת הנשיות, קשרים מסובכים עם בני זוגן וחוסר תמיכה פסיכוסוציאלית, תחושות אשם וחוסר ביטחון, פחד מלידה ודאגה לשלום העובר.לידת התינוק גורמת לשינוי חד בחיים הזוגיים עם צורך בבנייה מחדש של איזון המשפחתי, תמיכה ותפקידים בתוך המשפחה."

תופעת הדכדוך לאחר הלידה (baby blues) נפוצה מאוד בקרב היולדות, בין 30%-70% ומתאפיינת במצבי רוח משתנים, בכי ללא סיבה, דאגנות יתר, סימנים שחולפים תוך מספר ימים, ללא פגיעה משמעותית בתפקוד וללא צורך בטיפול. דכדוך לאחר לידה מופיע בכל התרבויות ושכבות סוציו-אקונומיות ולא מצביע על התפתחות דכאון לאחר לידה.

אם מצב הרוח ממשיך להיות ירוד ואף מחמיר יש צורך לפנות להערכה וטיפול נפשי. דכאון לאחר לידה (postpartum depression), עלול להתפתח בשיעור של כ-10%-15% מקרב היולדות, כאשר התמונה הקלינית מתאפיינת בהפרעה בשינה, ירידה בתאבון, מצב רוח ירוד, פגיעה בתפקוד ואף מחשבות על מוות. בחלק מהמקרים הופעת דכאון לאחר לידה מעלה את הסיכוי לגלים חוזרים של דכאון במהלך החיים. לעתים מופיעות מחשבות לא מציאותיות שהתינוק פגום או מת, הכחשת הלידה או תחושות של רדיפה מצד גורמים שונים עם התפתחות של מצב פסיכוטי לאחר לידה, בשיעור של כ-1-2 ל-1000 לידות, מתוכם כ-50-60% לאחר הלידה הראשונה.

מנהלת היחידה לבריאות הנפש במרכז הרפואי בני ציון, ד"ר אודיל רוביצ'ק, מציינת כי, פסיכוזה לאחר לידה למעשה שייכת להפרעה אפקטיבית עם התפתחות מהירה תוך ימים בודדים לאחר הלידה ותגובה טובה לטיפול. בהעדר טיפול נשים עלולות להרגיש שסוף העולם קרב והורגות את תינוקם כדי "להצילו" ובמקרים אחרים נשים חשות את תינוקם כ"שטן" שצריך להשמידו. מצבים אלה מלווים לעתים בקולות פוקדים עם תוכן להרוג את עצמן או את תינוקם; מחקר אחד הצביע על שיעור של כ- 5% מנשים מתאבדות וכ-4% הורגות את תינוקם.

חשוב לציין כי גם אבות עלולים לסבול משינויים במצב רוחם בעקבות לחצים פסיכו-סוציאליים רבים הכוללים אחריות מוגברת למשפחה ו"חוסר תשומת לב" מצד האישה. בנוסף הם עלולים להרגיש "כלואים בנישואים" לא מספקים.

לדברי ד"ר אודיל רוביצ'ק, ב"עקבות הסטיגמה החברתית וחוסר ידע, נשים רבות לא מאובחנות ונמנעות מלהגיע לטיפול. מעבר לסכנה אפשרית לחיים, מחקרים רבים מצבעיים על נזק מתמשך שעלול להופיע בהעדר הטיפול , שכולל בין היתר פגיעה בהתפתחות השכלית ומוטורית של התינוק ופגיעה בהתקשרות הרגשית בין אם לתינוקה".

הטיפול במרפאה האינטגרטיבית בהפרעות נפשיות לפני ואחרי לידה במרכז הרפואי בני ציון מיועד ליולדת, אך גם למשפחתה הקרובה עם התערבות רחבה פסיכוסוציאלית ובניית מערכת משפחתית מכילה ותומכת. הטיפול התרופתי הנפשי ניתן לאחר הערכה של פסיכיאטר וכולל טיפול נוגד דכאון ופסיכוזה לפי הצורך. מכיוון שהתרופות עוברות דרך חלב האם לתינוק, ההמלצה לטיפול ומעקב נעשית בשיתוף פעולה עם המכון הטרטולוגיה, עם יועצת הנקה ורופא ילדים.

ד"ר אודיל רוביצ'ק, מבקשת לציין עוד כי, "במקרים רבים, אין צורך במתן טיפול תרופתי נפשי; התערבות מוקדמת עם הערכה פסיכיאטרית וטיפול פסיכוסוציאלי עשויה לשפר את התסמינים הנפשיים. לאור זאת, הצורך בזיהוי והתערבות מוקדמת נפשית הוא חיוני ביותר. הטיפולים הפסיכו-סוציאליים כוללים התערבות ממוקדת עם בניית מנגנונים תומכים , שיפור תדמית עצמית ועבודה על תחושות אשם וחוסר ביטחון יחד עם חיזוק תפקיד האימהי וקשר תינוק-אם. בנוסף קיימים טיפולים אלטרנטיביים של רפואה משלימה כגון: טיפול הומיאופתי, דמיון מודרך והיפנוזה שעשויים לשפר גם את התסמינים הנפשיים. היחידה לבריאות הנפש במרכז הרפואי בני ציון, בראשותה של ד"ר אודיל רוביצ'ק מעניקה מענה מהיר ורב מקצועי הכולל הערכה פסיכיאטרית ופסיכו-סוציאלי, עם טיפולים אינטגרטיביים של רפואה קונבנציונלית ומשלימה תוך כדי קשר עם הגורמים הרלוונטיים בקהילה.