ביום שישי האחרון הודיע משרד הבריאות כי הגיע לסיכום עם משרד האוצר בנוגע למשאבי מערכת הבריאות לשנים הקרובות הכולל תוספות משמעותיות. בין היתר סוכם כי בשש השנים הקרובות יתווספו 2,100 מיטות אשפוז למערכת הבריאות, מתוכן 1,200 מיטות כלליות.

כלים

שר הבריאות, הרב יעקב ליצמן, אמר כי ”לאחר משא ומתן ארוך ומורכב הגענו להסכם נותן תוספת משאבים משמעותית למערכת לשנים הקרובות ובראשם לסל הבריאות שיגדל ב-1.5 מיליארד ₪ ממקורות ציבוריים לצד תוספת משמעותית של מיטות אשפוז ותוספת תקנים למתמחים. בכך אנחנו ממשיכים את העשייה לחיזוק הרפואה הציבורית ולקידום הפריפריה מתוך מחויבות עמוקה לציבור החולים".

במועצת הנגב, שמאגדת 23 ראשי רשויות בנגב, אמנם מברכים על ההישג, אך לא ממהרים לברך על המוגמר. באוגוסט 2014 פרסמה ועדת אפק, שדנה בהרחבת שירותי הרפואה בדרום, את המלצותיה בנוגע לתוספת מיטות בסורוקה. הועדה קבעה נחרצות כי על המדינה להקצות לבית החולים במידי 280 מיטות חדשות. אך החלטת ממשלה שהתקבלה רק חודש לאחר מכן, בספטמבר 2014, כבר צמצמה את מספר המיטות ל-118.

יוהן אטלן, מנכ"ל מועצת הנגב ציין כי "אנחנו מברכים על ההסכם בין האוצר למשרד הבריאות, אך לא מסתפקים בהצהרות שכן קודם כל יש לממש את החלטת הממשלה. אנו מכירים החלטות ממשלה מלפני שנתיים שעוד לא יושמו. עד היום לא הועברה אפילו מיטה אחת לסורוקה. גם החלטת הממשלה לא מומשה, וגם לא המלצות דוח אפק".

רוביק דנילוביץ', ראש העיר באר-שבע, אמר "מדינת ישראל מחויבת לדאוג לבריאותם ולרווחתם של תושבי הנגב, לא בדיבורים אלא במעשים. במקביל להקמת בית חולים נוסף בנגב, בבאר-שבע, שנמצא בתהליכי תכנון ראשוניים, יש צורך דחוף בהוספת מיטות למרכז הרפואי סורוקה המשרת את האזור הגאוגרפי הגדול ביותר במדינת ישראל ובכך להשוות את מספר המיטות פר נפש, כפי שקיים בגוש דן. אין בכוונתו לעבור על כך לסדר היום ואנו נאבק עד אשר תושבינו, שהם אזרחי מדינת ישראל, יקבלו את מענה לצרכים שלהם."

מיכאל ביטון, ראש עיריית ירוחם ויו"ר מועצת הנגב אמר כי "יש פער בלתי נתפס ביחס בין מספר מיטות פר חולה בנגב ובמרכז. אם רוצים לצמצם את הפערים מספר המיטות שצריכות להגיע לסורוקה צריך להיות גדול ממה שהובטח בהחלטת הממשלה ב-2014, ולאמץ לכל הפחות את המלצות ועדת אפק".

ד"ר אהוד דודסון, מנכ"ל בית החולים סורוקה: "תושבי הנגב תלויים בסורוקה. יש צורך במשאבים נוספים כדי לתת מענה למצוקתם. תושבי האזור נאלצים להמתין זמן ממושך לניתוחים ולפרוצדורות רפואיות ומצפים מאתנו לתת מענה. חדר המיון בסורוקה הוא העמוס בארץ. אנו דורשים מהממשלה ליישם את החלטתה ולהעביר את המשאבים הייעודים לסורוקה. סורוקה הוא בית חולים מוביל בארץ המהווה נכס אסטרטגי למדינת ישראל, וכדי שימשיך להיות כזה יש לחזקו לאלתר באמצעות העברת המשאבים כפי שהוחלט על ידי ממשלת ישראל".

אטלן מביע חשש שהמצב הבעייתי של היום יהפוך בעוד כמה שנים לקטסטרופה של ממש - "על פי ההערכות של המשרד לפיתוח הנגב, כ-300 אלף איש עתידים להגיע לנגב בעשר השנים הבאות. עד 2025, אוכלוסיית הנגב תעמוד על מיליון תושבים. מעבר צה"ל לנגב מושך רופאים מהדרום לעזוב את מערכת הרפואה הציבורית. הרופאים שהתיישבו בנגב במסגרת העלייה הגדולה של שנות ה-90 עומדים לצאת לפנסיה, ותקציבים חדשים ממאנים לבוא. אם עכשיו קשה- מצב החירום האמיתי עוד לפנינו".