נתון מעודד: בסוף 2016 נקי יותר מאשר בסוף 2015 - 47% מהחופים נמצאו נקיים, לעומת 27.

כלים
פסולת בתחנת הכח רוטנברג(צילום: יצחק קודוביצקי, המשרד להגנת הסביבה)
פסולת בתחנת הכח רוטנברג(צילום: יצחק קודוביצקי, המשרד להגנת הסביבה)

7% בתקופה המקבילה בשנה שעברה הרשויות החופיות המלוכלכות ביותר הן גן רווה, ג'יסר א-זרקא ונהריה , הרשויות החופיות הנקיות ביותר הן אילת, אשדוד, בת ים, תל אביב והרצליה. במדד הקודם החודש נמצאו 53.1% מהחופים נקיים ממדד "חוף נקי" של המשרד להגנת הסביבה לתאריכים 22-28 לספטמבר עולה, כי 47% מהחופים דורגו כ"נקיים" עד "נקיים מאוד" - זאת, לעומת 27.7% בתקופה המקבילה אשתקד ולעומת 53.1% בתקופה הקודמת שנבדקה.

הרשויות החופיות המלוכלכות ביותר הן גן רווה, ג'יסר א-זרקא ונהריה; ואילו הרשויות החופיות הנקיות ביותר במדד הן אילת, אשדוד, בת ים, תל אביב והרצליה.

ניקוי ניילונים ופסולת ממסנני תחנת הכוח רוטנברג, 27.09.16 (צילום: יצחק קודוביצקי, המשרד להגנת הסביבה)

החופים הנקיים ביותר בישראל הם: קריית חיים, גדר תע"ש סידני עלי, הרצליה דרום, חוף הצוק, חוף תל ברוך, בת ים, גן לאומי שפך נחל שורק, גן לאומי פלמחים, חולות פלמחים שטח אש, ניצנים אשדוד דרום, ובאילת – חופי דג סוף, מפרץ השמש, חברת החשמל והנסיכה.

החופים המלוכלכים ביותר הם: נהריה מרכז וחולות פלמחים – גן רווה.

יש לציין, כי האחריות לניקיון החופים הנבדקים היא בידי הרשויות המקומיות.

ניקוי ניילונים ופסולת ממסנני תחנת הכוח רוטנברג, 27.09.16 (צילום: יצחק קודוביצקי, המשרד להגנת הסביבה)

פסולת ימית היא לא רק מפגע אסתטי או בריאותי-סביבתי, אלא גם פוגעת בתשתיות: בשבוע החולף התקיימה פעילות ממוקדת של ניקוי ניילונים ופסולת ממסנני תחנת הכוח רוטנברג באשקלון, לאחר שפסולת ימית הגיעה למתקני חברת החשמל.

בנוסף, במהלך החודש החולף התקיימה פעילות ניקוי תת ימי מקיפה במפרץ אילת, בהובלת היחידה הסביבתית של עיריית אילת, תוך שיתוף פעולה עם המשרד להגנת הסביבה וגופים נוספים ובמימון הקרן לשטחים פתוחים בסך 90 אלף שקל. בפעילות זו הוצאו מהמים צמיגים, חלקי מתכת גדולים, חתיכות גדולות של בטון וברזל ופסולת שהצטברה לאורך שנים בים.

מדד "חוף נקי" מתפרסם אחת לשבועיים כחלק מתוכנית "חוף נקי" של המשרד להגנת הסביבה, במסגרתו נשלחים מפקחי המשרד לבדוק 66 רצועות חוף לא מוכרזות ובודקים את נקיונן. תוכנית "חוף נקי" היא יוזמה ייחודית של המשרד להגנת הסביבה, שמטרתה למזער את מפגע הפסולת הימית בישראל ולהביא לניקיונם של החופים והים בהתאם למחויבות הבינלאומית, לטובת הסביבה והציבור בישראל. התוכנית בנויה משישה עמודי תווך המשולבים זה בזה – ניקוי; אכיפה; הסברה, חינוך ופרסום; ניטור פסולת ימית; הפחתה במקור.

לפירוט וצפייה ברשימת החופים המלאה:

http://www.sviva.gov.il/subjectsenv/seaandshore/israelcoast/cleancoastprogram/pages/cleancoastindex.aspx