מכון המחקר ים המלח נחנך הבוקר, שלישי 22/11, בטכס במרכז המבקרים במצדה, בהשתתפות סגן השר לשתפ"א, ח"כ איוב קרא.
מכון המחקר הוקם בחסות המשרד לשיתוף פעולה אזורי, אשר סייע להקמתו בסכום של 4 מיליון ש"ח. צפויים לשתף בו פעולה מדענים מישראל, מירדן ומהרשות הפלסטינית, במטרה למצוא דרכים לשקם אותו ואת האזור הסובב אותו בשתי גדותיו.
שותפים נוספים להקמת המכון הם המועצה האזורית תמר, אוניברסיטת תל אביב, קרן יק"א בישראל ורשות הטבע והגנים.
סגן השר לשיתוף פעולה אזורי, ח"כ איוב קרא, אמר בטקס החנוכה כי המשרד לשיתוף פעולה אזורי יפתח במכון המחקר 'האב' שירכז את פעולות ארבעת מכוני המחקר המשותפים לישראל ולירדן, הפועלים בין הערבה לצפון בקעת הירדן ומבצעים מחקרים מתקדמים ופיתוחים חדשים לטובת האוכלוסייה המקומית והעמים השכנים.
סגן השר קרא הוסיף: "מקום זה משמש גם סמל לרצון העמוק של העם בישראל לשיתוף פעולה עם שכננו למחקר משותף, קידמה ופיתוח לטובת שיפור החיים בכלל ובמיוחד החיים המשותפים. ים המלח, אשר על שימורו אנו נאבקים בימים אלה, הוא מקור היסטורי למורשת, לתיירות ולחומרי גלם שמשמשים עולם שלם של פיתוחים טכנולוגים, חקלאים ורפואיים וממנו ניזונים העמים שמסביבנו ועמי העולם.
המשרד לשיתוף פעולה אזורי מקדם בראשותי פרויקטים רבים להעלאת מודעות ים המלח עם השכנים ובראשם תעלת הימים שבעוד מספר שנים תעלה את מפלס ים המלח במיליוני קו"ב מים שיובלו מים סוף ותספק מים חיים רבים לעמים באזור. מתוך ראייה היסטורית ותרבותית אני אפעל, בשיתוף המועצות האזוריות, לקרוא לכביש 90 בין יריחו לאילת, הציר שהיה ידוע בימי קדם כדרך הבשמים, על שם מלכת שבא, לאות שיתוף הפעולה בינינו לשכנינו."
המכון צפוי לרכז את המחקר הנעשה היום בים המלח, לעבות את תחומי העניין ולהגדיר סדר עדיפויות. בנוסף, המכון יוסיף מערכת של לימוד והוראה בתחומים הקשורים לים המלח ולתחומי המחקר ויסייע לביצוע מחקרים באזור עצמו ולהתמקמות של חוקרים, ובעתיד גם סטודנטים, באזור.
המחקרים שיבוצעו במכון צפויים להתמקד בארבעה נושאים: רפואת אקלים וסביבה-רפואה ובריאות של ים המלח ; לימודי ים המלח: צומח, חי, סביבה, גיאולוגיה, ארכיאולוגיה, מורשת וכו' ; ניהול משאבי טבע וסביבה, חקר קהילות והתיישבות ושיתוף פעולה אזורי-בינלאומי; משאבים ייחודיים של ים המלח - צומח, חי ומינרלים ייחודיים בדגש של ביוטכנולוגיה וננו-טכנולוגיה.