מחקר חדש שנערך ע"י וד"ר מאיה קגן וד"ר אסתר זיכלינסקי מבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת אריאל, ביקש לבחון את הגורמים המשפיעים על קבלת ההחלטות של הציבור הרחב ומביאים לבסוף לבחירה האם לפנות בעת מצוקה לעובד סוציאלי או לא.
לצורך המחקר נערך סקר בקרב 533 משתתפים מגילאי 21 ומעלה המשתייכים למגזר היהודי. למשתתפים חולק שאלון מובנה אשר בחן מאפיינים אישיים כגון גיל, מגדר, רמת דתיות, מעמד חברתי והשכלה וכן בחן את הנכונות של המשתתפים לפנות בעת הצורך אל עובדים סוציאליים לקבלת סיוע ויעוץ.
ממצאי המחקר מעלים תמונה מדאיגה. המחקר מצא כי 32.1% מן המשתתפים הסתייגו מפניה לעובדים סוציאליים גם אם יצטרכו את עזרתם בעתיד. בנוסף, המחקר מצא כי גורמים אישיים כגון מגדר ורמת דתיות משפיעים על ההחלטה לפנות לסיוע מקצועי בעת הצורך. נמצא שנשים יפנו לעובדים סוציאליים בסבירות גבוהה יותר מגברים וכן נמצא כי כדתיים דיווחו כי ישנה סבירות גבוהה שיפנו לסיוע.
ד"ר זיכלינסקי מסבירה על חשיבות הממצאים: "המחקר מעלה תמונה מדאיגה המראה כי למעשה חלק משמעותי מהציבור לא יפנה לסיוע של עובדים סוציאליים גם אם יזדקק לכך. הסיבות עשויות להיות העדפה לסיוע בלתי פורמלי (כגון משפחה, חברים) אך גם תדמיתם של העובדים הסוציאליים בקרב הציבור , שללא ספק טעונת שיפור.
העובדה שקיימת סבירות גבוהה יותר בקרב אנשים דתיים מאשר בקרב אנשים חילוניים לפנות לסיוע היא מעניינת והיא שונה מהמצב בעולם. בנוסף, נראה כי לגברים יש קושי תרבותי וחברתי לפנות לסיוע מכיוון שהם נדרשים להפגין חוזק מבחינה חברתית. עלינו לשים דגש על ממצאים אלו, להגדיל את כמות הגברים אשר לומדים תחומים טיפוליים, להעלות מודעות ולשפר את הדימוי החיובי של עובדים סוציאליים בקרב החברה."
המחקר פורסם בכתב העת "סוגיות חברתיות בישראל", גיליון מס' 22. לפרטים והזמנות:
http://www.ariel.ac.il/management/administrativesystems/publishing/journals