halvaaבמסיבת עיתונאים שהתקיימה היום במעמד שר החינוך ויו"ר מל"ג, גדעון סער, שר האוצר ד"ר יובל שטייניץ, יו"ר ות"ת פרופ' מנואל טרכטנברג וסגן הממונה על התקציבים באוצר מר ערן פולק הוצגה תוכנית מקיפה ורחבה שתלווה את מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל בשש השנים הקרובות

כלים

התכנית גובשה בגיבוי שר החינוך החינוך ויו"ר המל"ג, גדעון סער ושר האוצר, ד"ר יובל שטייניץ, על ידי יו"ר הוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת) שבמועצה להשכלה גבוהה, פרופ' מנואל טרכטנברג והממונה על התקציבים במשרד האוצר, ד"ר אודי ניסן והיא כוללת שינויים מבניים והקצאת משאבים לשדרוג התשתיות למערכת ההשכלה הגבוהה בישראל. התכנית תאפשר למערכת ההשכלה הגבוהה תכנון ארוך טווח וביצוע מהלכים שיקדמו את איכות המחקר וההוראה. בנוסף, התוכנית תאפשר למערכת ההשכלה הגבוהה לקלוט חוקרים חדשים ואיכותיים בהיקף משמעותי. בנוסף, השינויים יאפשרו שיפור משמעותי באיכות ההוראה והשירות שהסטודנטים מקבלים וזאת, בין היתר, בעקבות שיפור בתשתיות ההוראה ובסביבת הלימודים, הגדלה במס' המרצים והמתרגלים וכו'. כזכור, בשנתיים האחרונות, בניגוד לעבר, פעלה מערכת ההשכלה הגבוהה ללא תוכנית רב שנתית, דבר שהוביל לפגיעה ביישום ותכנון תוכניות ארוכות טווח והקצאת משאבים יעילה למערכת.

שר החינוך ויו"ר מל"ג, גדעון סער, אמר:"ההסכם הוא נקודת מפנה חשובה עבור מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל. לאחר שנים של שחיקה שהיו לה תוצאות קשות, התכנית והמתווה התקציבי יאפשרו להעלות בחזרה את ההשכלה הגבוהה על דרך המלך. מהלך זה מתבצע בעיתוי קריטי למערכת ובראיית מערכת ההשכלה הגבוהה זה אוויר לנשימה. לא מדובר רק בתוספת תקציב, אלא בפעולות משמעותיות שיביאו לחיזוק המצוינות, לגיוס סגל צעיר ואיכותי, לשדרוג תשתיות המחקר וההוראה, להכפלת הקרן הישראלית למדע ולהגברת הנגישות בדגש על המיעוטים ועל המגזר החרדי"

שר האוצר, ד"ר יובל שטייניץ, ברך על חתימת ההסכם ואמר: " במסגרת התוכנית הכלכלית החדשה חרט האוצר על דגלו את חשיבות קידום איכות ההון האנושי במדינה ובכלל זאת פיתוח מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל כמרכיב עיקרי שיחולל את מחזור הצמיחה החדש. התוכנית הרב שנתית תאפשר יציבות למערכת ההשכלה הגבוהה, תשפר את איכות המחקר וההוראה ותפתח את המערכת בקרב ציבורים חדשים כמו חרדים ובני מיעוטים. הפניית מקורות חדשים להשכלה הגבוהה התאפשרה בין היתר בזכות הקיצוץ בתקציב הביטחון"

יו"ר הועדה לתכנון ותקצוב, פרופ' מנואל טרכטנברג אמר כי התוכנית מהווה נקודת מפנה בדרך לחזרתה של מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל לקדמת הבמה ברמה העולמית. פרופ' טרכטנברג הוסיף שלראשונה בתולדות מדינת ישראל ישנו הסכם לאורך 6 שנים (תשע"א – תשע"ו) אשר יאפשר גמישות ואופק תכנון ארוך טווח וביצוע יעיל יותר למערכת ההשכלה הגבוהה.

הממונה על התקציבים במשרד האוצר, ד"ר אודי ניסן, הודה ליו"ר הות"ת על שיתוף הפעולה המקצועי ואמר: "ההסכם שנחתם היום מבטא את החשיבות הרבה שרואה הממשלה בחיזוק המחקר וההשכלה לצד שינויים חדשים ומהותיים בניהול המערכת ובעידוד תחרות ומצוינות. אני שמח שהצלחנו להגיע לסיכום רב שנתי לפני פתיחת שנת הלימודים, מה שיאפר למוסדות ההשכלה השונים זמן התארגנות סביר. לצערי, בשלב זה לא הגענו להסכמות עם נציגות הסטודנטים על חלקם בתהליך אך בעתיד תמשך ההדברות בין הצדדים".

במסגרת התוכנית הרב שנתית, סוכם כי באופן מצטבר יתווספו למערכת ההשכלה הגבוהה כ 7.5 מיליארד ₪, כאשר כבר בשנת הלימודים הקרובה, תשע"א, יתווספו כ 620 מיליון ₪ ובסיום התהליך, קרי בשנה השישית, תשע"ו, תעמוד התוספת לתקציב על למעלה מ- 2 מיליארד ₪.

התוכנית הרב שנתית כוללת מספר עוגנים מרכזיים: שינוי במודל התקצוב של ות"ת למערכת ההשכלה הגבוהה תוך שימת דגש על מצוינות במחקר ובאיכות ההוראה, כיום מוקצה כ 75% מתקציב ות"ת, העומד על כ- 7 מיליארד ₪ למוסדות השונים על פי מודל התקצוב.

קליטת סגל אקדמי חדש. במסגרת התוכנית הרב שנתית מתוכנן הגדלה של מספר חברי הסגל בלמעלה מ-20%, במסגרת זו צפויים להיקלט כ-2,000 חברי סגל חדשים באוניברסיטאות ובמכללות.

הגדלה משמעותית של התקציבים המוקצים על ידי ות"ת למחקר תחרותי באמצעות הקרן הלאומית למדע וקרנות בינלאומיות שישראל חברה בהן. במסגרת זו יוכפל התקציב הניתן כיום לקרן הלאומית למדע, מכ- 270540 מיליון ₪ בסיום התוכנית. מיליון ₪ כיום ל-

הקמת כ- 30 מרכזי מצוינות מחקריים. מרכזי המצוינות יובילו לקיבוץ של חוקרים ישראלים מצטיינים מישראל ומחו"ל לנושא ממוקד במסגרת מוסדית אחת שתוביל להשבת מוחות, יצירה של מסה קריטית בתחומים נבחרים, ועידוד שיתופי הפעולה בין המוסדות בישראל שאינו מפותח מספיק כיום. התוכנית תוביל לחיזוק המחקר המדעי בישראל, שיפור ושדרוג התשתיות המחקריות באוניברסיטאות, עידוד החדשנות המחקרית על ידי מחקרים רב תחומיים, שיפור איכות ההוראה ופיתוח של תוכניות הוראה בינלאומיות לתארים מתקדמים.

שמירה על רמת נגישות ההשכלה הגבוהה לכלל האוכלוסייה תוך שימת דגש על הרחבת הנגישות לאוכלוסיות ייחודיות, למשל בני מיעוטים וחרדים. במסגרת זו צפוי להיות מוכפל מספרם של הסטודנטים מהמגזר החרדי העומד כיום על כ-3,000, וכן מספרם של הסטודנטים מהמגזר הערבי שיגדל בכ- 25%, מספר הסטודנטים הערביים כיום הינו כ- 15 אלף.

יושקעו כ- 300 מיליון ₪ בשדרוג ושיפוץ תשתיות ההוראה והמחקר באוניברסיטאות ובמכללות. לאורך התקופה בשדרוג המערכות, כגון: שיפוץ ובניית כיתות לימוד, ספריות, אביזרי לימוד, מחשוב, ציוד מחקרי ומעבדות.

המשך חיזוק הערכת איכות ההוראה והמחקר, וזאת בין היתר על ידי הגברת עצמאותו של מערך הבדיקה, הגברת השקיפות של התוצאות ונקיטת פעולות לתיקון ליקויים.

עדכונים אחרונים

ספט 29, 2024

שילוב בין יזמות לטכנולוגיה: הכשרה אקדמית שיכולה לעזור לכם להקים סטארט אפ

העולם המודרני רווי חדשנות טכנולוגית, וסטארט-אפים טכנולוגיים ממשיכים להוביל את השינוי…
ספט 26, 2024

הצעד הראשון לקראת תואר באמנות: חושפים את התוכנית ללימודים בבית ברל

תואר ראשון באמנות: הדלת לעולם של יצירה עולם האמנות הוא עולם של אינסוף אפשרויות. תואר…
אוג 22, 2024

ניהול סטארט-אפ נכון: טיפים שכל יזם מתחיל צריך להכיר

הקמת סטארט-אפ היא תהליך מאתגר ומרגש המצריך ידע, יצירתיות ויכולת ניהול גבוהה. הצלחת…
יול 31, 2024

קשיים ואתגרים באקדמיה: הסוד טמון בתכנון ואסטרטגיה

לימודים אקדמיים הם תקופה מאתגרת ומלאת לחץ עבור סטודנטים רבים. ההתמודדות עם הקשיים…
ינו 29, 2024

מקצועות מבוקשים ומתגמלים לשנת 2024

גם על רקע המלחמה, שוק העבודה ממשיך להתפתח ויוצר הזדמנויות חדשות במגזרים שונים. בתקופת…
אוק 24, 2023

התפקיד המכריע של ההכנה בתהליך החטיבה: הדרכת תלמידי כיתות ו' מחוננים

להכנה לחלוקה יש תפקיד מכריע בהדרכת תלמידי כיתות ו' המחוננים. תהליך זה חיוני כדי להבטיח…