כלים

יש לפחות משהו אחד בטיסת המעבורת אטלנטיס, שזוהי לה המשימה האחרונה (נקראת גם STS-135) שהוא למעשה חידוש עולמי. בפעם הראשונה בהסטוריה, צוות המעבורת לוקח איתו לחלל... אייפון 4 ! אבל לא לשם משחק או שעשוע, אלא ככלי הנדסי שיעזור לניהול הניסויים המדעיים בתחנת החלל הבינלאומית

חברה מיוסטון ארה"ב בשם Odyssey Space Research פיתחה ישום לאייפון 4 שיעזור לאסטרונאוטים על תחנת החלל הבינלאומית בניהול תוכנית הניסויים היומית, ובעתיד ישמש לניהול משימות ניווט והתמצאות.

האייפון שנמצא כרגע במעבורת אטלנטיס , בדרכה לתחנת החלל, מונח בתוך מתקן קטן ומיוחד שבנתה חברת NanoRacks ויותקן דרך קבע בתחנת החלל הבינלאומית. בסתיו הקרוב, יוחזר האייפון לכדור הארץ על גבי חללית סויוז רוסית.

"האייפון 4 המהפכני, מכיל בתוכו כל מה שמערכת ניווט ובקרה בחלל זקוקה לו" אומר בריאן רישקוף מנכ"ל החברה "שימוש בג'יירו תלת צירי, מדידי תאוצה, ג'יפיאס, מצלמה איכותית ומעבד חזק דוגמאת A4, משמש אותנו לכמה ניסויים שיאפשרו יום אחד להשתמש באייפון כחלק ממערכות הניווט והבקרה של רכבי חלל.

לטענת החברה האייפון 4 מותאם לסביבת חלל ולכן הוא הכלי האולטימטיבי למשימות רבות ומגוונות כגון:

1. Limb Tracker

בעזרת שימוש במצלמת האייפון, האסטרונאוטים בתחנת החלל הבינלאומית יוכלו "לצלם" את "גפיי כדור הארץ" (הקשת המפרידה בין כדור הארץ לחלל) כפי שנראית מתחנת החלל, ובעזרת אלגוריתם השוואת תמונות לשערך את הגובה של התחנה מעל פני כדור הארץ

2. Sensor Calibration

את הברקוד הנראה כאן למטה, יצלמו האסטרונאוטים כמה פעמים ביום, במקומות שונים בתחנת החלל. במהלך הצילום יוקלטו נתוני מדידי התאוצה והג'יירו ובעזרת נתונים אילו והתמונות שיצולמו יוכלו המדענים לפתח נוסחאות תיקון וקליברציה שישמשו במשימות עתידיות.

3. State Acquisition

האסטרונאוטים יצלמו תמונות של קוי חוף שונים של כדור הארץ וינסו להתאים ידנית את התמונה המצולמת לתמונות ממאגר התמונות של NOAA, כולל כמובן שימוש בפונקציות הזום, הכיווץ וההגדלה, והסיבוב, המובנות באייפון עצמו. לאחר ביצוע ההתאמה, התוכנה תעריך את קו האורך והרוחב מעליו צולמה התמונה. בעתיד תשמש אפליקציה זו למציאת מיקום מהירה במקרה של איבוד אוריינטציה בחלל (Lost In Space)

4. Lifecycle Flight Instrumentation

אפליקציה זו מנטרת באופן רציף פרמטרים חשובים באלקטרוניקה של האייפון בכדי לבדוק את ההשפעה ארוכת הטווח של תנאי החלל (אפס כבידה וקרינה קוסמית) על ביצועי המכשיר. בעזרת נתונים אילו ניתן יהיה ליצר אייפון חסין יותר לתנאי חלל שישרוד משימות ארוכות יותר למשך זמן ארוך יותר.

החברה פיתחה גירסה "קרקעית" של האפליקציה, המהווה למעשה סימולציה של המשימות המוזכרות לעיל (למעט משימה 4, שניתן לבצע רק בחלל) ושיחררה אותה לחנות האפליקציות של האייפון. ניתן להוריד את האפליקציה בקישור הבא:

http://itunes.apple.com/us/app/spacelab-for-ios/id441829040?mt=8#

כותב המאמר הוא מידד פריינטא, מהנדס חלל ויזם, מנכל חברת SPACECIALIST ואייפוניסט נלהב