במהלך שנת 2009 ועד לחודש יוני 2010 אירעו מספר אירועים של סחיטה באיומים , הצתות,סיכון חיי אדם בנתיב תחבורה ועוד , האירועים נחקרו וטופלו בתחנת העיירות . מהחקירה עלה כי המשותף לכול האירועים הינו ניסיון לתפוס חזקה על אדמות מדינה - יער גבעות גורל . מפקד המחוז הדרומי ניצב יוחנן דנינו הנחה להעביר את חקירת האירועים לימ"ר נגב ולהקצות את כול המשאב האנושי והאמצעים להביא לדין את העבריינים.
צוות חקירה מיוחד בפיקוד פקד ערן כהן ומחלק המודיעין בימ"ר בפיקוד רפ"ק ליאור זוהר .פעלו בחודשים האחרונים בחקירה סמויה וגלויה תוך שימוש באמצעים טכנולוגים מתקדמים על מנת להגיע לזהות המבצעים. "בנסיבות הקיימות מדובר בחקירה מורכבת . אחד ממאפייני החקירה הוא הקושי בחדירה אל תוך הקבוצה עקב קשרי משפחה והמניע האידיאולוגי . בני המשפחה פרוסים על פני כול השטח , עורכים תצפיות ועוקבים מקרוב אחר כול תנועה ." אמרו במשטרה.
בחקירה הצליחה המשטרה לקשור את מנהיגי הכנופיה לבצוע העברות ולהוכיח כי הם אלה שעמדו מאחורי תכנון ושליחת האחרים לבצוע העברות החמורות המיוחסות בכתב האישום .
מכתב האישום עולה כי " חומר החקירה מלמד, כי בסיס האירועים כולם, הינו מחשבה שגויה של המשיבים כי הדרך לממש את רצונותיהם הנה דרך של אלימות קשה ובריונות חסרת גבולות.נכונותם של הנאשמים לבצע מספר רב של עבירות חמורות תוך סיכון ממשי של חיי אדם, פגיעה ברכוש, וכול זאת אך כדי להשיג את מבוקשם, קרי, לדחוק את רגלי רשויות המדינה משטח, אותו דורשים הנאשמים ובני שבטם לעצמם. " .
לראשונה צורף בכתב האישום " חשבון הוצאות ועלויות" של המשטרה בהפעלת הכוחות " עלות משטרת ישראל בגין הצורך בהבאת והפעלת השוטרים והשימוש בכלי הרכב משטרתיים באירועים הנ"ל הייתה מעל 800,000 ₪.." . עוד עולה כי " במהלך שנת 2009 ועד לחודש יוני 2010 , ועל מנת לבסס את אחיזתם של בני השבט במקרקעין ולמנוע מהמדינה לממש זכויותיה במקרקעין החלו אחרים מבני השבט להתנכל לעובדי הקק"ל, עובדי קבלנים אשר עבדו בשירות הקק"ל ולפקחי הסיירת הירוקה. נהגי המשאיות אשר ביצעו עבודות כקבלני משנה עבור קק"ל במקרקעין חדלו לעבוד במקום חרף התחייבויותיהם החוזיות כלפי קק"ל משום האיומים עליהם .
לפי כתב האישום, קשרו הנאשמים לממש את מטרתם באמצעות תקיפת עובדי קק"ל, הצתות של כלי רכב: דחפורים טרקטורים וציוד מכני אחר. הצתת כלי רכב של עובדי הקק"ל וקבלני המשנה , יידוי אבנים, הנחת יתדות מרותכות בנתיבי הנסיעה במקרקעין ובסביבתם על מנת לנקר את צמיגי כלי רכבם של השוטרים, פקחי הסיירת הירוקה,עובדי קק"ל וקבלני המשנה, לנסר עצים נטועים ביער ולעקור שתילים שניטעו ע"י עובדי הקק"ל וכול פעולה שתביא להדרת רגלי מי מנציגי רשויות המדינה או הקק"ל מן המקרקעין."
מפקד המחוז הדרומי ניצב יוחנן דנינו ציין כי " כשנכנסים לפרטים רואים שהאירועים חמורים והרצף שלהם מוסיף לחומרה של המעשים. כתב האישום התייחס ומסביר את ההיסטוריה של הקרקע את בעלות המדינה על הקרקע, את העובדה שהמדינה מחזיקה בקרקע מאות שנים. אי אפשר לבוא תחת הכותרת סכסוך קרקעות ולבצע מעשים חמורים , פליליים בכל קנה מידה שהעונשים עליהם הם עשרות שנות מאסר. כמו שעשינו לאורך השנתיים האחרונות , כמו שנקטנו בצעדים והגענו לכתבי אישום בשבט טראבין שפעלו באותו אופן בעומר, נעצרו ונשפטו וראש הכנופיה נשפט ל 7 שנות מאסר. "
מפקד המחוז הוסיף כי " כל סדרת הפעולות שנקטנו בדרום שהיא ארוכה ומורכבת, אם זה בקבוקי התבערה ותשתיות הוגשו עשרות כתבי אישום זה רק מחזק את תדמיתה של המשטרה זה רק מחזק את ההרתעה, רובו של המגזר הבדואי הם שומרי חוק. אני חושב שכל סדרת הפעולות שנקטנו בדרום היא רק מעבירה את המסר של חיזוק תדמית המשטרה, וחיזוק שלטון החוק יחד עם הפרקליטות וגופי אכיפה אחרים. ובאשר למחיר אמר " הנזקים נאמדים במיליונים- הפעם באופן תקדימי , הכנסנו לכתב האישום את העלויות למדינה, החל מהוצאות של שוטרים, הפעלת הגופים האחרים ופגיעה פיזית בדחפורים וכלי רכב וציוד ואני מאוד מקווה שבית המשפט ייתן את דעתו כשנגיע לשלב של העונש." כאמור כנגד שמונת הנאשמים הוגשו כתבי אישום ומעצרם הוארך עד לתום ההליכים נגדם.