בשבועות הקרובים, נעלה מאמרי שאלות ותשובות הנוגעים לתחומים שונים במעמד האישי, כגון מזונות, גירושין , משמורת, רכוש, וידועים בציבור. מאמר ראשון זה יענה לשאלה בתחום זכויות הידועים בציבור

כלים

שאלה:

מזה כ-10 שנים הנני חיה חיי זוגיות עם בן זוגי. בתחילה גרנו כל אחד בדירתו, אולם לפני כ-7 שנים עברנו לגור יחד בדירה שכורה משותפת, בה אנו גרים עד היום.

כל אחד מאיתנו עובד, ויש לנו חשבונות נפרדים , מטעמי נוחות, אולם אנו משלמים את כל הוצאות הבית יחד, יוצאים לאירועים משפחתיים וחברתיים יחד, מנהלים מערכת יחסים מחייבת ואוהבת, וכל הסובבים אותנו רואים אותנו כבני זוג לכל דבר ועניין.

כמו כן, רכשנו יחד מכונית וכן ציוד לבית.

מאחר ושנינו כבר היינו נשואים בעבר, ויש לנו ילדים מנישואים קודמים, החלטנו שאין ברצוננו להינשא שוב, אבל אנו רואים עצמנו במערכת היחסים מחייבת. ברצוני לדעת, מהן זכויותיי במידה ואפרד מבן זוגי, לאור העובדה כי אנו לא נשואים ואין לנו ילדים משותפים, וכן במידה והוא ילך לעולמו במהלך ניהול הקשר.

תשובה:

את ובן זוגך מנהלים למעשה חיי זוגיות של ידועים ציבור. מונח זה מתייחס לאיש ואישה שאינם נשואים זה לזה, החיים חיי אישות ומנהלים משק בית משותף.

במקרה בו תיפרדו, הרי שעל מנת לקבל הזכויות המגיעים לידועים בציבור, יהיה עלייך להוכיח כי ניהלתם חיים אינטימיים כמו בין בעל ואישה, המושתתים על יחסי חיבה, אהבה מסירות ונאמנות.

כמו כן יהיה עלייך להוכיח כי ניהלתם משק בית משותף, כנהוג ומקובל בין בעל ואישה .

זכאות למזונות לאחר פרידה- לעיתים ביהמ"ש פסקו כי ידועה בציבור זכאית למזונות לאחר הפרידה. הם מכונים "מזונות משקמים", שכן מטרתם לעזור לך להשתקם .

במידה ובאותו מועד לא תעבדי, או שהשתכרותך אינה מספיקה עבורך, וכאשר מדובר בקשר ארוך טווח, ובגבר בעל יכולות כלכליות- קיים סיכוי כי תקבלי מזונות, אולם כל מקרה נבחן ע"פ נסיבותיו ולא ניתן לקבוע מסמרות.

חשוב לזכור שמדובר למזונות לזמן מוגבל, אשר לא בהכרח יכסו את כלל צרכייך.

זכאות לרכוש - כידועים בציבור חלה עליכם "הלכת השיתוף ", לפיה יש חזקה שהתכוונתם לשתף אחד את השני ברכוש שנצבר במהלך החיים המשותפים, אולם גם כאן, כל מקרה נבדק לגופו. עלייך להוכיח כי אתם אכן ידועים בציבור, וכי קיימת כוונת שיתוף, למרות החשבונות הנפרדים ביניכם.

עזבון- באם בן זוגך ילך לעולמו טרם פרידתכם, את זכאית לרשת אותו כאילו היית אשתו, באם מתקיימים תנאים אלו: ניהול חיי משפחה ומשק בית משותף, לא הייתם נשואים אחד לשני, בשעת המוות לא היה אחד מכם נשוי לאחר,  ואין לנפטר הוראה סותרת בצוואה.

הכותב הוא עו"ד אריאל דרור המתמחה בדיני משפחה וירושה. משרד עוה"ד דרור הינו משרד בוטיק לדיני משפחה, הפועל מזה למעלה מעשור. עורכי הדין במשרד עוסקים בתיקי משפחה המשלבים תחומים מגוונים לרבות הסכמי ממון, מזונות, פירוק שיתוף, ידועים בציבור, אבהות, חטיפות ילדים, וצוואות וירושות.

כל האמור במאמר זה לא בא במקום ייעוץ משפטי פרטני ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד.