כלים

נחנך מצפור ושביל טיול חדש בין שמורת טבע חולות משאבים והיישוב הבדואי ביר הדאג'. את השביל בנו ילדי היישוב הבדואים, אשר חברים בפרויקט קשר ייחודי במינו של רשות הטבע והגנים, במסגרתו הם מאמצים את שמורת הטבע. הפרויקט, שהחל כיוזמה של פקח אזורי וכולל כיום את כל השכבות העליונות בבית הספר ביישוב, נתמך על ידי חברת כיל

מיוזמה מקומית לתוכנית חינוכית ממנה נהנים מאות ילדים- וגם הטבע: היום נחנכו מצפור ושביל טיול המקשר בין שמורת טבע חולות משאבים והיישוב הבדואי ביר הדאג', ושאותו בנו ילדי פרויקט הקשר של רשות הטבע והגנים ביישוב. בהפנינג בו השתתפו עשרות תלמידים, מורים, הורים, חברי המועצה המקומית אבו- בסמה, אנשי מחוז דרום ברשות הטבע והגנים ונציגי חברת כיל, נחנכו השביל והמצפור, והמשתתפים אף יצאו לסיור ראשון בשביל, אותו הדריכו התלמידים שבנו אותו.

התוכנית החינוכית בבית הספר בביר הדאג' החלה כיוזמה של הפקח האזורי של רשות הטבע והגנים, וכיום היא כוללת 18 מערכי שיעור לכיתות ד-ו, חוג סיור שמאמץ את השמורה, ומבצעי ניקיון הכוללים את כל היישוב. התוכנית החינוכית בביר הדאג' נתמכת על ידי חברת כיל, אשר מסייעת לפרויקטים חינוכיים נוספים בדרום.

כמו כן, כיל נרתמה לפני 3 שנים להצלת אוכלוסיית הדורסים בנגב ומממנת פרויקט האכלת דורסים ברחבי הנגב, הכולל הקמת תחנות האכלה ברחבי הדרום ורכישת ציוד ייעודי לאיסוף מזון לדורסים. לאחרונה, בשל הצלחת הפרויקט, החליטה כיל להרחיבו ל 5 שנים נוספות וכן לתגברו בפעילות חינוך והסברה.

תכנית העבודה החינוכית עם הפזורה הבדואית החלה בשנת 2003 בישוב ביר הדג', בעקבות הקרבה הפיסית של הישוב ופיזורו לאורך גבול שמורת חולות משאבים. שמורת חולות משאבים מוקפת באיומים על קיומה כשמורה, זאת בעיקר כתוצאה מפעילות חקלאית אינטנסיבית מדרום לה, ומהתפשטות מהירה של היישוב הבדואי ביר-הדג', הנמצא מצפון לשמורה, ושל שטחי אימונים ממערב.

פיזור אשפה ופסולת, חדירת מינים פולשים, פגיעה בקרום הקרקע על ידי רכבי שטח ורעייה לא מבוקרת של עדרי צאן וגמלים מהווים איום מיידי על ערכה האקולוגי של השמורה. על מנת לעורר מעורבות של תושבי האזור לשמירה על הטבע חולות משאבים, החל פקח השמורה, בשיתוף מרכז חינוך והדרכה רמון של רשות הטבע והגנים, בפעילות הסברתית וחינוכית עם ילדי בית הספר של ביר-הדג', המונה כיום כ-1,100 תלמידים ותלמידות.

בשנת 2005, בעקבות נכונותו של המשרד להגנת הסביבה לתקצב פעילות זו, גדל היקף פעילות ההסברה והחינוך בקהילה של ביר-הדג', וכיום מדריכי מרכז חינוך והסברה רמון מבצעים פעילות קבועה, על בסיס שבועי בבית הספר. באותה השנה החלה פעילות בהיקף דומה ואף גדול יותר בבית הספר עזזמה ב' ברמת חובב, ובשנים לאחר מכן נוספו לרשימת המשתתפים בתוכנית תלמידי בית הספר בפזורה הבדואית בעבדת, אשר יושבים בסמוך לגנים הלאומים עבדת ועין עבדת, וילדי פלג זנון היושבים בסמוך לשמורות המכתש הגדול ואירוס ירוחם.

רביב שפירא, מנהל מחוז דרום של רשות הטבע והגנים: "מטרת העל של התכנית היא לחולל שינוי מתמשך בקרב המגזר הבדווי בהר הנגב בכל הקשור לשמירת טבע ואיכות סביבה, לצד חינוך לאהבת הארץ וחיזוק הקשר של הפזורה הבדואית לסביבתה הקרובה ופיתוח מנהיגות צעירה ביישובים אלו. ילדי הפרויקט מאמצים את שמורות הטבע השכנות ליישוביהם, נהנים ממערכי שיעור בכיתה ומחוצה לה, משתתפים במבצעי ניקיון ובחוג סיור לנוער. שיתוף הפעולה עם תלמידי ביר הדג', עזזמה ורמת חובב, הינו ברמה הגבוהה ביותר. המועצות המקומיות וחברת כיל תומכות בתוכנית בצורה נלהבת וכך נוצר מצב בו כולם מרוויחים- הילדים, בתי הספר, ההורים, וכמובן- הטבע".

שבוע אהבה לטבע למים ולסביבה נערך זו השנה התשיעית, בשיתוף רשות הטבע והגנים, המשרד להגנת הסביבה, רשות המים ומשרד החינוך. בין האירועים המרכזיים שיתקיימו במהלך שבוע אהבה לטבע, למים ולסביבה 2011: ימי עיון במכללת אריאל ובמכללת עמק יזרעאל, סיורים ופעילויות לקהל הרחב בסופי השבוע, חגיגת טיולים אותם יובילו אנשי רשות הטבע והגנים בעצמם למסלולים האהובים עליהם, ימי שיא לפרויקטים חינוכיים, טקסי הכרזה על שמורות וחנוכת שבילים חדשים, טקס השבת המים לתל דן, הפנינג שנת העטלף, חנוכת שביל ישראל לאופניים, פתיחת תערוכת צילומים בכרמל והפעילות המסורתית של של"ח בשביל ישראל, במסגרתה יוצאים אלפי תלמידי של"ח לנקות את שביל ישראל.