בשנתיים האחרונות מתנהל בירושלים פרויקט ענק, חסר תקדים מסוגו ובהיקפו לניקיון העיר, ובמיוחד להסדרת הטיפול בפסולת בניין ושפכי עפר המושלכים באופן בלתי חוקי ברחבי הבירה ובשטחים הפתוחים שלה. בימים אלה ראו אור תוצאות משפטיות ראשונות של הפרויקט. המהוות תקדים ישראלי

כלים

"ירושלים נקייה בלי פסולת בנייה" הוא פרויקט של עיריית ירושלים הנעשה בשיתוף ובמימון המשרד להגנת ה סביבה , רשות הטבע והגנים ומינהל מקרקעי ישראל. מטרתו: ניקוי העמקים, הפיכת מזבלות לחורשות ומחזור פסולת בניין. במסגרת הפרויקט מקיימת העירייה החמרה מובהקת באכיפה הסביבתית על ידי היחידה לאכיפת פסולת ושיטור משולב בפיקוח העירוני, המחלקה המשפטית והמחלקה לאיכות ה "מירה ורדי">סביבה .

בחצי השנה האחרונה הוחרמו 52 כלים (משאיות וטרקטורים) שהיו מעורבים בעבירות פסולת. לבית משפט השלום בירושלים הוגשו 60 תיקים העוסקים בנושא זה – מספר שיא בפרק זמן כה קצר. בימים אלה פסק בית המשפט השלום לעניינים מקומיים בירושלים שלושה פסקי דין ראשונים מתוך כלל התיקים שהוגשו. הדבר נעשה במסגרת טיפול בעבירות "מירה ורדי">סביבה כחלק מפרויקט אכיפה סביבתית, על מנת לעקור אותן מן השורש. במסגרת גזרי הדין ציין בית המשפט שמדובר בעבירות סביבתיות חמורות ביותר הפוגעות בצורה קשה באיכות ה "מירה ורדי">סביבה .

אחמד קסוואני מבית חנינה בירושלים נדון לתשלום קנס בסך 20,000 ₪ בשל לכלוך רשות הרבים, לאחר שנמצא אשם בהשלכת פסולת עפר מטרקטור ליד תחנת הדלק סונול בעטרות - עבירה על סעיפים 2 ו-13 לחוק שמירת הניקיון. עוד קבע בית המשפט כי אם לא ישולם הקנס מיידית, יישלח הנאשם ל-20 יום מאסר.

האחים חאמד נדונו בבית המשפט על השלכת פסולת בניין מטרקטור בשטח פתוח באזור ואדי חומוס בירושלים, ופגיעה באיכות ה "מירה ורדי">סביבה . הם נדונו לשלם קנס כולל בסך 7,000₪ או חמישה ימי מאסר תחת הקנס.

נתשה מונתסר נשפט על השלכת פסולת בניין בצידי כביש ציבורי. פסק הדין: קנס בסך 8,000 ₪ בשמונה תשלומים. אם לא ישלם, יישלח הנאשם ל-40 יום במאסר. על כל אחד מהנאשמים הוטל גם לחתום על התחייבות כספית להימנע מעבירה נוספת, על חוק שמירת הניקיון לתקופה של 24 חודשים. אם לא יחתמו, יישלחו למאסר.

במקביל הצליחה המחלקה המשפטית של עיריית ירושלים לשכנע "מירה ורדי">את בית המשפט בצורך להחמיר את תנאי שחרור המשאיות והטרקטורים שנתפסו/הוחרמו בעת השלכת פסולת במקומות אסורים. לעיתים נקבעים בעניין זה גם סכומים בגובה תקדימי של 50,000 ₪ המופקדים בערבות בנקאית.

יש להדגיש כי סכומי הכסף מוחזקים להבטחת אי מעורבות בעבירות עתידיות, וכי במידה שבעל הכלי או מי מטעמו יהיו מעורבים בעבירה נוספת, הכספים שהופקדו יחולטו על ידי עיריית ירושלים, וזאת בנוסף לעונשים שיוטלו על ידי בית המשפט בגין ביצוע העבירות האמורות.

תפיסת המשאיות וכלי העבודה המשמשים את עברייני הפסולת, היא כלי הרתעתי חשוב שהוכיח עצמו על פני תקופה ארוכה. כדי לחזק את ההרתעה, וכדי למנוע עבירות עתידיות, ממשיכה העירייה לפעול לתפיסת טרקטורים ומשאיות שהיו מעורבים בביצוע עבירות שפיכת פסולת ולכלוך רשות הרבים.

הכלים נתפסים על ידי המחלקה לפיקוח עירוני בעיריית ירושלים ומוחזקים על ידי העירייה על מנת למנוע המשך ביצוע עבירות באמצעות הכלי התפוס. שחרור הכלים נעשה בתנאים מחמירים שיבטיחו שבעל הכלי/הנהג יימנעו מביצוע עבירות דומות בעתיד. על מנת לשחרר את הכלים, נדרשים בעליהם להפקיד, במזומן, סכומים של עשרות אלפי שקלים, ובנוסף הם נדרשים לפעול לניקוי השטחים שנפגעו לפי הנחיות העירייה.

בהחלטות שקבע בית המשפט הודגש כי: "מדובר בעבירות הפוגעות בזכותם של האזרחים לשמירת איכות ה "מירה ורדי">סביבה בהווה ובעתיד, פוגעות בחזות העיר וסביבתה וגורמות למפגעים סביבתיים וכיעור הנוף הפתוח. אינטרס הציבור בהגנה על ערכים אלה ראוי לכל הגנה והוא גובר פי כמה וכמה על זכותו הקניינית של בעל הכלי".