לאחרונה הודיעו גורמים רשמיים בטהרן כי איראן מפתחת "מנוע פלאזמה" ללווינים ויישומי חלל.

כלים

העובדה כי באיראן משקיעים את הכספים הדרושים כדי לפתח מנוע חדשני ומתקדם כל כך לשימוש בחלל, מבשרת ללא ספק על העמקה משמעותית של ההשקעה האיראנית בתחום החלל, ועל רצון איראני להסתמך יותר ויותר על תוצרת מקומית, ללא תלות בגורמים חיצוניים. מדובר במנוע חשמלי מתקדם ומיוחד, אשר איננו נפוץ כיום, המשמש לתמרון הלוויין בחלל, וניצב למעשה בחזית הטכנולוגיה החללית של הנעת לוויינים. בישראל פותח מנוע דומה ע"י רפאל רק בשנים האחרונות, וטרם נעשה בו שימוש בחלל. המנוע פולט יונים – אטומים טעונים – של גז, בדרך כלל קסנון, במהירות גבוהה ביותר. התגובה לפליטה זו היא תנועה של הלוויין או החללית לכיוון הנגדי. מנועים אלה נחשבים לחסכוניים, ויכולים לספק דחף לחללית למשך זמן רב. חסרונם הגדול הוא הדחף הקטן שלהם, אולם למשימות תמרון בחלל הם יעילים ביותר.

 בנובמבר 2005 נכנסה איראן למועדון החלל היוקרתי, כאשר שוגר הלוויין הראשון שלה, "סינה- 1" באמצעות משגר רוסי. לוויין זה מצויד במצלמה (באיכות נמוכה), הוא מקיף את כדור הארץ מדי 90 דקות, ויכול לצלם תמונות של מתקנים בטחוניים בישראל. לוויין מתקדם יותר, שנבנה עבור האיראנים ע"י חברת "קארלו גוואצי"  האיטלקית, צפוי לטוס לחלל בשנה הקרובה. כמו כן, ברוסיה הולך ונבנה לוויין תקשורת מתקדם עבור האיראנים.

 איראן אף מפתחת משגר לוויינים מתוצרת עצמית המבוסס על הטיל הבליסטי "שיהאב 3". נראה, כי תוכנית החלל של איראן מתמקדת בכל ההיבטים שיאפשרו לה בעתיד להשיג עצמאות מוחלטת בחלל -  מבניית לוויין ומערכותיו, דרך שיגורו לחלל ועד להפעלתו.

 איראן אף אינה המדינה היחידה באזורנו הפועלת בתחום החלל – מצרים עתידה לשגר לוויני ביון מתקדמים שנבנו עבורה באיטליה ובאוקראינה – וכבר הצהירה בעבר כי היא רואה בתוכנית החלל שלה מענה לתוכנית לוויני ה"אופק" הישראליים; סעודיה מחזיקה בחלל מספר לוויינים קטנים מתכנון אנגלי, ובמעגל הרחוק יותר פועלים בחלל לוויני צילום פקיסטניים המצוידים בחיישנים מפיתוח סיני.

היקפה של תוכנית החלל האיראנית, וההשקעות הניכרות בה, מראות על חשיבות נושא  החלל בראיית ההנהגה האיראנית. היתרון האיכותי של ישראל מול איראן בחלל ניכר ביותר, אולם איראן מסוגלת לצמצם אותו תוך שנים אחדות ע"י השקעות נרחבות, קניית טכנולוגיות קיימות ושיתוף פעולה עם מעצמות חלל דוגמת רוסיה וסין. רווחיה האדירים של איראן ממכירת נפט יכולים לתעל לתחום החלל סכומים ניכרים, שלישראל יקשה להקציבם. כדי להבטיח את שימור היתרון הישראלי בחלל חובה על ישראל להגדיל את ההשקעה במחקר ופיתוח בחלל, לעודד ולאפשר לצעירים ללמוד מקצועות מדעיים והנדסיים, לפרוס רשת ביטחון כלכלית בפני התעשיות המתקדמות ומעל לכל, להפנים כי הימים בהם ישראל היתה השחקן היחידי בזירה המזרח התיכונית שלרשותו עמדו יכולות חלל, חלפו ואינם עוד.

* הכותב הוא חוקר בכיר במכון פישר למחקר אסטרטגי אוויר וחלל, וסגן נשיא אגודת החלל הישראלית.