למעלה מ -700 פעילי ציבור השתתפו היום בכנס "כיכר העיר" הראשון של הפורום לפעולה אזרחית ללמוד מהמודל הסקנדינבי לצדק חברתי. הרב מיכאל מלכיאור: "ביבי מציע את המודל האמריקני או הצפון קוריאני ואנחנו רוצים דרך שלישית - המודל הסקנדינבי"
למעלה מ – 700 פעילים חברתיים התכנסו היום בגני התערוכה לכנס הראשון - "כיכר העיר" בסדרה של מפגשים ללימוד מודל הרווחה הסקנדינבי.
הכנס כלל הרצאות של פר נודר- שר האוצר השבדי לשעבר, מרקו אהטיסארי סגן נשיא נוקיה העולמי, דניאל זאקס – מנכ"ל קרן הון סיכון - פרובנטוס , פרופ' לאראס טראגארד –היסטוריון ופרופ' יוסף זעירא – חוג לכלכלה אוניברסיטת ת"א והשר לשעבר וממקימי הפורום לפעולה אזרחית – הרב מיכאל מלכיאור.
פר נודר, שר האוצר השבדי לשעבר התייחס בעיקר לנושא הרשת החברתית אותה נותנת המדינה לאזרח ויוצרת את קשר האמון והרצון של התושבים לשלם מיסים.
"השקעה בעתיד של שבדיה היא בחינוך. כל יורו מיותר שיש לנו כמדינה אנחנו משקיעים בפיתוח תשתיות הון בחינוך, הקמת מבני חינוך, השכלה גבוהה ומחקר. ההשקעה מתחילה כבר מיד לאחר הלידה. 1% מתמ"ג שלנו משולם כתשלום חופשת לידה. אצלנו ניתן לקחת חופשת לידה של 13 חודשים ולקבל 80% מהשכר עד לתקרה של 3400 יורו, כי אנחנו מאמינים במדיניות של השקעה בעתיד של אותם ילדים. אנחנו מאמינים, שהשקעה בחינוך טוב יותר לאותם ילדים משמעו, פחות אנשים הנפלטים מהמסגרות והופכים לנטל על החברה".
דניאל זאקס, מנכ"ל פרובנטוס וזוכה אות "מנהיג גלובלי צעיר של ועידת דאבוס" התייחס לקשר המיוחד בין אנשי עסקים, איגודים מקצועיים ועובדים בהם יושבים יחדיו המעסיקים, העובדים ונציגי האיגודים לכריתת הסכמי עבודה קיבוציים תוך מקסימום שיתוף הפעולה של כל חלקי המשוואה.
"לאחר שרכשנו את תאגיד התקשורת השבדי EB4 נאלצנו להכניס את החברה להליך הבראה .הראשונים שאיתם ישבנו היו נציגי האיגוד המקצועי שעפ"י חוק יושבים בכל דירקטוריון של מפעל וחשבנו יחד כיצד ניתן להגביר את התחרותיות כך שתפעל לתועלת החברה לטווח הארוך. האיגוד המקצועי בשבדיה מבין שיש להגן על האנשים ולא על התפקידים והממשלה מבינה, כי אנשים הנפלטים ממקום עבודתם במסגרת הערבות ההדדית צריכים לזכות לביטוח אבטלה נאות לצד תוכניות לימודים המאפשרים להם לחזור במהרה לשוק העבודה."
"לעומת זאת כאשר רכשנו את "פומה" ונכנסו לערוך תוכנית התייעלות האיגודים בהתחלה היו נגד כל שינוי מבני ונגד התאמת החברה לשוק גלובאלי תחרותי. בסופו של דבר מי שעשה את העבודה עבורנו היו אירגוני העובדים השבדיים שהסבירו לעמיתיהם הגרמנים את החשיבות בהתאמה לשוק גלובלי משתנה."
"המודל הסקנדינבי מאפשר פתיחות לגלובליזציה ושינויים מבניים מהירים כאשר מאבדים מקומות עבודה ומחליפים אותם במקומות עבודה חליפים. עובדה זו חשובה במיוחד על רקע תהליכים המהירים העוברים על העולם כאשר הסוד להסתגלות למצבים חדשים הוא נטילת סיכונים משותפים מתוך ידיעה כי קיימת רשת חברתית המאפשרת לכל אדם לעשות את אותם שינויים ללא חשש."
מרקו אהטיסארי סגן נשיא נוקיה העולמי , בחר להקדיש את כל המצגת שלו לחינוך הפיני שנבחר במדדי מבחן פיזה למוביל בעולם:
"בפינלנד הבנו כי יש צורך בפחות מבחנים ויותר למידה הוליסטית כוללנית תוך שימת דגש מיוחד על מעמד המורה ותשתיות לתלמיד. בפינלנד על כל מקום בפקולטה להוראה יש 10 מתמודדים והם לא עושים זאת דווקא בגלל השכר שהוא בגובה השכר הממוצע במשק לאקדמאים, אלא בעיקר בגלל החירות להעביר את האני המאמין האישי שלהם לתלמידים. דגש מיוחד נותנים אצלנו בהשקעה משמעותית בעיצוב ביה"ס וחללי הלימוד המותאמים במיוחד לתלמידים ומאפשרים להם להוציא את המיטב".
את הכנס חתם הרב מיכאל מלכיאור שיחד עם מר רון ורבר (ששימש כמנהל הקמפיין של יצחק רבין וקמפיינר פוליטי באירופה) הקימו את פורום פעולה אזרחי.
"בקיץ האחרון התרחב הלב כאשר צעדנו כולנו יחד ודרשנו צדק חברתי לעם. ידענו לפני ואנחנו יודעים טוב יותר אחרי המחאה שלא מספיק לדרוש צדק וכי אנחנו צריכים להציע שיטה לעשיית אותו הצדק. ביבי טוען כי קיימת רק השיטה האמריקאית או השיטה הצפון קוריאנית ואנחנו אומרים לו – אנחנו רוצים את השיטה הסקנדינבית! עכשיו אחרי שהפורום לפעולה אזרחית הצליח בקמפיין להחזרת הכסף מרווחי הגז והנפט לציבור, אנו מבקשים שהרווחים שהושגו מאותו מאבק, ילכו למדינת רווחה ולא למדינת רווח כהגדרת חזון הנביאים המצוטט במגילת העצמאות".