במסגרת Israel NEWTech , פרויקט אסטרטגי של ממשלת ישראל בתחום המים, יזם מכון התקנים הישראלי את הקמת ועדת תקינה בין-לאומית חדשה בתחום השבת מים לחקלאות. הוועדה הוקמה במטרה למסד ולמצב את ניסיונה של ישראל בהשבת קולחים (מי שפכים מטוהרים) להשקיה חקלאית בעולם

כלים

שר התמ"ת, בנימין (פואד) בן אליעזר: "בשנת 2006 התקבלה בממשלת ישראל החלטה כי משרד התמ"ת יהיה אחראי על הפיכת ישראל ליצואנית מובילה של טכנולוגיות מים בעולם. אחריות זו מתחילה בשימוש בתקינה בין-לאומית, המהווה פלטפורמה חיונית לעידוד טכנולוגיות המים בעולם. מאז הפעלת התוכנית הממשלתית, בהובלת משרד התמ"ת בתחום טכנולוגיות המים, שווי הייצוא הישראלי של טכנולוגיות זו, שעמד על 600 מיליון דולר בשנה, מתקרב כיום ל 1.5 מיליארד דולר".

דני גולדשטין, מנכ"ל מכון התקנים הישראלי: "מכון התקנים הישראלי הינו שותף משמעותי בהצלחת הייצוא בתחום מוצרי ההשקיה וזאת בזכות הובלת ישראל את הוועדה הבין-לאומית העוסקת בתקני מוצרי ההשקיה. ועדה בין-לאומית זו פרסמה 30 תקנים בתחום המים שמתוכם 26 תקנים הם תקנים ישראליים שאומצו על ידי הקהילה הבין-לאומית. אין ספק כי זהו הישג מרשים ביותר למדינת ישראל".

הקמתה של ועדת התקינה הבין-לאומית החדשה בנושא השבת מים להשקיה (חקלאית ואחרת), שהיו"ר שלה ומזכירות הוועדה יהיו של מדינת ישראל נחשבת הצלחה גדולה. ועדה זו תוכל לקדם את הייצוא הישראלי: שימוש בידע בתחום המים המושבים, תכנון פרויקטים שיעשו שימוש במים מושבים ומוצרי השקיה המתאימים למים המושבים ועוד. נכון להיום 80% ממי השפכים של מדינת ישראל מטופלים ברמה כזו או אחרת ומיועדים להשבה לחקלאות, וכ45%- מהמים המשמשים להשקיה חקלאית הינם מים מושבים.

היוזמה להקמת ועדה בין-לאומית שתעסוק בהשבת מים להשקיה, נוצרה בעקבות טיוטה שהוכנה על ידי צוותים של כ 40 -מומחים ישראליים בהנחייתו של ירון בן ארי, מנהל תוכנית טכנולוגיות מים, במכון התקנים הישראלי. טיוטה זו הוגשה להצבעה כנושא חדש לתקינה (New Work Item Proposal) NWIPלמזכירות ארגון התקינה הבין-לאומי ISO . בהצבעה ב ISO -השתתפו 30 מדינות כשמתוכן 27 מדינות הצביעו בעד ההצעה, זאת בעקבות פעילות נמרצת של מערך הנספחים המסחריים ומכון התקנים הישראלי שפנו לגורמים המחליטים וקידמו את קבלת ההחלטה.

בעקבות ההצבעה, התקבלה בספטמבר 2009 החלטה לקיים מפגש מוקדם לאשרור ההצעה. המפגש המוקדם התקיים במכון התקנים הישראלי במשך 3 ימים במהלך חודש אפריל 2010. במפגש השתתפו כ- 30 מומחים מ- 10 מדינות שונות. בסיכום המפגש הוחלט על העברת המלצת המשתתפים לארגון התקינה הבין-לאומי ISO בדבר הקמת ועדת תקינה חדשה, שישראל תשמש כיו"ר וכמזכירות שלה, אשר תעסוק בהשבת מים להשקיה חקלאית ואחרת כגון: השקיית נוף, נופש, פארקים ושטחי גולף.