היום הושק מערך הדרכה ארצי להיערכות ומוכנות לרעידות אדמה של אזרחים וותיקים ברחבי הארץ. במעמד השר בני בגין וסגנית השר לאזרחים וותיקים, ד"ר לאה נס, נפתח הכינוס במהלכו קיבלו האזרחים הותיקים הדרכה והדגמה כיצד יש לנהוג בעת רעידת אדמה
על פי תחזיות המומחים, רעידות האדמה בישראל מהוות סכנה ממשית כוללת המאיימת על כל אזרחי ישראל, אך כשמדובר באזרחים הוותיקים הסכנה גדולה פי כמה.
עם התרחשות רעידת אדמה, מתחילה בהלה גדולה בקרב האוכלוסייה. בשל הקושי הפיזי, אוכלוסייה זו מתקשה להתפנות או למצוא מחסה, ולהתמודד עם לחץ הזמנים והמצוקה.
עקב רעידת האדמה ביפן, התרחש צונאמי אשר גרם לנזק רב בנפש וברכוש. מהנתונים שהגיעו מאזור האסון, עולה כי מרבית הצעירים נמלטו מהמקום, בעוד שהקשישים נשארו, ולא שרדו את האירוע.
חיזוי רעידת אדמה, אפילו בהתראה של דקות ספורות, עשוי להקטין במידה רבה את הנזקים שגורמת רעידת אדמה ברכוש ובנפש. אולם טרם נמצאה שיטה לחיזוי רעידת אדמה, לא בהתרעה של ימים ואף לא שעות.
המשרד לאזרחים וותיקים בשיתוף מד"א משיק פעילות ארצית בנושא היערכות והגברת המודעות של אוכלוסיית האזרחים הוותיקים למצבי חירום. מערך הסברה והדרכה יועבר בכל ישוב, במטרה להכין כמה שיותר אזרחים ותיקים בישראל למצב חירום במקרה של רעידת אדמה.
באירוע היום נכחו אזרחים וותיקים רבים מאזור קריית יובל בירושלים, אשר קיבלו במסגרת ההדרכה להיערכות והגברת המודעות, תדרוך והדגמה כיצד להיערך מראש, למצב חירום. לדוגמא: היכן לשהות ע"י זיהוי מראש של מקום בעל עדיפות בטיחותית, הכנת מים, מזון ותרופות, במקום זה. ובאופן כללי- עצם ההכנה תסייע להתמודד להפחתת הפאניקה והחרדה בעת האירוע באם יתרחש.
סגנית השר, ד"ר לאה נס: "סכנת רעידת אדמה בישראל אינה תחזית דמיונית, ועל פי המתרחש במדינות שכנות, אם לא נקדים להתכונן ולפעול להכנת העורף, עלול לקרות פה אסון. אנו יכולים למנוע את הנזקים ולצמצם את היקף הנזק וחומרתו על ידי הערכות נכונה מראש, בייחוד של אוכלוסיות המתקשות להתמודד עם לחץ הזמנים והמצוקה בעת התרחשות של אסון טבע כזה. הכנה מראש ותרגול של אוכלוסיית האזרחים הוותיקים תסייע להם בעת אסון חלילה. "