כלים

חג הקורבן (עיד אלאדחא) שוב גובה קורבנות: שני נערים צעירים, האחד בן 13, והשני בן 14, הגיעו בזה אחר זה למיון המרכז הרפואי רמב"ם, כשהם סובלים מפציעות קשות בידיהם

פרופ' שלום שטהל(צילום: פיוטר פליטר)

במוצאי שבת הגיע נער בן 13, תושב האזור לבית החולים כשהוא סובל מפגיעה בידו כתוצאה מפיצוץ של חזיז. ככל הנראה, הנער לא הספיק להשליך את החזיז והוא התפוצץ בעודו אוחז בו.

התוצאה היתה אצבע קטועה, שברים, חתכים, פגיעה ברקמה הרכה וכוויות בידו של הנער. בעוד הצוות הרפואי מטפל בפציעה הזו, הגיע נער נוסף, בן 14, אף הוא תושב האזור שנפצע בידו מזיקוק.

הפעם לא נקטעה אצבעו של הנער, אך תוצאת הפגיעה היתה חמורה אף היא וכללה חתך עמוק, כוויות, שברים וקרע בגידים ובעצבי היד. עם הגיעם לבית החולים, קיבלו שני הנערים טיפול מידי בפציעותיהם, במסגרתו חוטאו הפצעים, בוצע קיבוע זמני של השברים ולאחר מכן עברו השניים ניתוח ראשוני.

לדבריו של פרופ' שלום שטהל, ראש היחידה לכירורגיה של כף היד, בקריה הרפואית רמב"ם ומי שטיפל בנערים, מדובר בקורבנות מיותרים: "כמידי שנה ישנה עליה בפציעות מסוג זה סביב החגים, כאשר לרוב מדובר בילדים ונערים צעירים", מסביר פרופ' שטהל.

"במהלך השנים טיפלנו בעשרות פציעות מסוג זה שניתן היה למנוע אותן בקלות. החזיזים והזיקוקים הללו אינם בטוחים ונראה שהציבור לא מפנים זאת, וחבל. בסופו של דבר מי שמשלם את המחיר הם הילדים שסובלים אחר כך מפציעות לא פשוטות, שכרוכות בסבל ונכות לכל החיים. הפציעות הללו עלולות להיות לפעמים גם קטלניות ולגרום למוות".

רק בחודש אוגוסט האחרון הסתיים מקרה כזה בנס, כאשר בן 11 משפרעם הגיע לרמב"ם לאחר שנפגע בצווארו מרסיסי זכוכית. הילד, סובחי עטארייה, שיחק בנפצים שהוכנסו למיכל זכוכית, אולם המיכל התפוצץ, וגרם לכך שאחד הרסיסים חדר דרך צווארו אל קנה הנשימה. בחדר הניתוח הצליח הצוות הרפואי להבחין ברסיס שנמצא בתוך קנה הנשימה ולשלוף אותו בשלמותו.

אמנם לא כל הפציעות מסתיימות במהלך כה דרמטי, אך מדובר בתופעה קשה ומדאיגה שגובה קורבנות רבים ומחיר כבד.

"אנחנו מדברים כאן על פציעות מורכבות בגילאים מאוד צעירים", אומר פרופ' שטהל, "ברוב המקרים הטיפול יהיה מורכב ויכלול ניתוחים חוזרים לתיקון ושחזור הגידים והעצבים, ניתוחים פלסטיים וטיפולים בשברים. אולם, לא משנה מה נעשה, היד לעולם לא תשוב לתפקוד מלא, כפי שהיה לפני הפציעה. הפתרון היחיד לכך הוא פשוט: למנוע מהילדים הללו לשחק בחומרי נפץ, ובכך למנוע את הקורבן הבא".