משרד האוצר יוזם במסגרת חוק ההסדרים תוכנית להורדת מחירי הדירות עקב החשש הכבד מהיוצרות בועת נדל"ן. בין יתר ההחלטות מציע האוצר - הצפת השוק בדירות, קידום ייזום תוכניות לדיור איכותי בפריפריה קידום מדיניות לעידוד השבת קרקע חקלאית ששונה יעודה ועוד

כלים

בפרסומים בתקשורת נטען שחלק ניכר מהמתגוררים בישובים חקלאיים, אינם עוסקים בחקלאות. כמו כן, מדיניות הפיצויים הנוכחית מקשה על היכולת לפנות קרקע חקלאית ובכך יוצרת חסם ממשי למימוש תוכניות פיתוח. כיום ישנן כ-12 אלף יח"ד בתוכניות מאושרות על קרקע חקלאית ששינתה את ייעודה, אשר אינן משווקות בעקבות עיכובים וחסמים בהליכי פדיון הזכויות. מוצע להקים צוות שיבחן את המדיניות בנושא ויתאימה למציאות בת זמננו.

הטיפול בבעיית הדיור הינה צעד מבורך אולם יש לנו ביקורת על הצעות האוצר בסעיפי הקרקעות החקלאיות במרכז הארץ. הקולות הנשמעים ממשרד האוצר בעניין הקרקעות החקלאיות ב "מרכז הארץ">מרכז הארץ סותרות את מדיניות ממשלת ישראל כפי שנקבעה בתמ"א 35 הנותנת עדיפות לפיתוח הפריפריה וחיזוקה על חשבון מרכז הארץ.

קשה לי להצביע אילו מטרות לאומיות תגשים בנייתם של עוד עשרות אלפי יחידות דיור ב "מרכז הארץ">מרכז הארץ (אגב, גם ירידות בביקוש לא תהיינה) .הקרקעות החקלאיות הינם השטחים הפתוחים היחידים ב "מרכז הארץ">מרכז הארץ , זוהי הריאה הירוקה של גוש "דן אשר">דן אשר מעניקה לישובים העירוניים הסמוכים "איכות חיים">איכות חיים בזכות הנוף הירוק שקיומו תורם ויתרום כך גם בעתיד ל "איכות חיים">איכות חיים גבוהה בכל אזור המרכז.

לעניין הפיצוי שיינתן לחקלאים, אנו מציעים לחדול מההצעות אשר מתעלמות מהשמירה, הטיוב, ההחזקה וההשבחה של הקרקע על ידי ההתיישבות. אדמות "המושבים במרכז">המושבים במרכז הארץ מעובדות כולן וכוונתנו להמשיך לבצע חקלאות על אותן אדמות. כל פתרון אשר ההתיישבות אינה חלק מיצירתו אינו מקובל וסופו להיכשל.

אין ספק כי המשך הבנייה ב "מרכז הארץ">מרכז הארץ יחליש את הפריפריה ויאיץ את הביקושים והלחץ לבנות עוד ועוד יחידות ב "מרכז הארץ">מרכז הארץ . מדוע יבנה אדם את ביתו בעפולה או במעלות כאשר ישנה בניה מסיבית בנתניה ובכפר סבא?

הכותב הוא עו"ד "עמית יפרח">עמית יפרח – יו"ר אגף קרקעות ואגודות שיתופיות ב "תנועת המושבים">תנועת המושבים