כלים

עם העלייה במודעות הקהל לחיוניות התנועה בחיי היומיום גדל והולך מספר האנשים העוסק בספורט. חלק גדול מהעוסקים בספורט אינם מקפידים על חימום וקירור נאותים ונפגעים כתוצאה מכך. גם שימוש יתר מהווה סיבה נפוצה לפגיעות ספורט. פעילות גופנית המבוצעת למרות הופעת כאב או עייפות רבה תגדיל את הסיכוי לפגיעה ותחמיר את המימדים של פגיעה קיימת

העיסוק בספורט צריך להתבצע נכון אם זה ע"י הקדשת זמן של כ- 10 דקות לפעילות חימום והכנת המפרקים והשרירים לפעילות הגופנית ואם ע"י סיום הדרגתי של התרגיל.

פעולת החימום משפרת את זרימת הדם לשרירים ולאיברים השונים ואת יכולת וטווח התנועה. עלית חום השריר ל- 380c הופכת את השריר לפחות מתוח ומקטינה את סיכוייו להיפגע, בזמן הפעילות. את סיום הפעילות מומלץ לבצע בצורה הדרגתית (קירור) כדי למנוע מצב של נפילת לחץ דם, סחרחורות ותחושה לא טובה.

במהלך האטה הדרגתית זו נשמרת הפעילות הנמרצת של מחזור הדם אשר מסייעת לסלק שאריות של חומצת חלב הנוצרות בזמן הפעילות האינטנסיבית. מכאן ברור שלכל אחד מאיתנו חשוב לבצע את סוג הפעילות המתאימה לו מי יותר אינטנסיבי ומי פחות.

הרפואה המשלימה יכולה להקל ולקצר את תהליך ההחלמה מפגיעות ספורט בשיטות שונות:

הומאופתיה

ARNICA MONTANA- צמח הארניקה נחשב בהומאופתיה כטיפול המוביל והעיקרי לחבלות, מתיחות, נקעים, שברים ושטפי דם. שימוש מידי בארניקה בהכנה הומאופתית מקצר משמעותית את משך ההחלמה מפגיעות ספורט ואף גורם לספיגה מהירה יותר של שיטפי דם.

באירופה התרופה שימושית מאוד אצל רופאי ספורט לטיפול גם בספורטאים מקצוענים.

ארניקה משמשת בהומאופתיה גם למי שנפגע או נחבל בנסיבות אחרות כמו תאונות ולא רק במהלך פעילות ספורטיבית.

SYMPHYTUM – צמח הסימפיטום מתאים לטיפול במתיחות שריר ובנקעים וכן בהקלה ובשיפור של איחוי שברים או פגיעה חזקה בעצם ללא שבר.

RUTA – צמח הרותה משמש בהומיאופתיה להקלה על מתיחות שריר, נקעים, פגיעה בגידים ופגיעה בעיקר בקרסוליים.

LEDUM – צמח הגדל בביצות משמש בעיקר לטיפול בפגיעה מחפץ חד, נקעים ברגליים.

התרופה ההומאופתית מקלה מאוד גם עקיצות יתושים בעיקר בילדים קטנים ובפעוטות המגיבים בצורה קשה יותר לעקיצות אלו.

AGNUS CASTUS – משמש להקלה על פגיעות כתוצאה מהרמת משקל כבד וכן לפציעות אצל מרימי משקולות.

NATRUM CARBONICUM – אנשים הנוטים לסבול ממתיחת שרירים, גידים, נקעים לאחר כל פעילות גופנית גם אם מדובר בפעילות קלה יחסית.

ניתן גם להשתמש במשחות הומיאופתיות לטיפול חיצוני המכילים ארניקה בשילוב עם חלק מהמרכיבים שהוזכרו.

צמחי מרפא

בצל – משמש ברפואה העממית לקומפרסים באיורים של מתיחה או חבלה להקלה על כאב JUNIPERUS COMMUNIS – צמח לשימוש מקומי לאחר השלב החריף של פגיעת ספורט לקיצור משך ההחלמה.

מנטה- קומפרסים קרים של משרה מנטה מסייעים להקטנת הבצקת והכאב באיזור החבלה.

סרפד – להקלה על גרוי מקומי, מתחיחות, נקעים.

אקופונקטורה

עפ"י תפיסתה של הרפואה הסינית קיימים בגוף ערוצים הנקראים מרידיאנים. בערוצים אלו זורמת אנרגית חיים (צ'י) אשר מזינה את האיברים השונים ,שומרת על חם הגוף ועל הויטליות שלו. כל עוד הזרימה תקינה האדם יהיה בבריאות מלאה ברגע שנגרמת הפרעה בזרימה לאורך המרידיאנים תופיע מחלה המלווה בכאב.

מצב של פגיעת ספורט או כל חבלה חריפה אחרת ,נחשב על פי תפיסה זו כמצב של עצירה פתאומית של זרימת הצ'י לאורך המרידיאן והתוצאה היא כאב חזק מאוד לעיתים בלתי נסבל.

פעולתו של הרופא המטפל בשיטה זו תהיה לנסות ולשחרר את החסימה ולהחזיר מחדש את התנועה לאורך המרידיאן, כתוצאה מכך תפחת רמת הכאב באופן משמעותי וקצב ההחלמה ישתפר גם הוא. קיימות נקודות דיקור ספציפיות לכל פגיעת ספורט וכן ניתן להשתמש בנקודות מקומיות מסביב לאיזור הפגיעה.

הרופא הסיני ימליץ גם על תזונה לחיזוק צ'י המתבססת על ירקות כתומים כמו גזר, דלעת, בטטות וכד' כדי להגדיל את יכולת הריפוי העצמי של האורגניזם. תזונה ההמלצות המוצעות ע"י הנטורופתים הם: מזונות עשירים בוטמין E,A,C, סידן ומגנזיום, כל החומרים הללו חשובים לתהליכי האנרגיה בתאי השריר וכן לשיקום רקמות חיבור.

הומוטוקסיקולוגיה השיטה מתבססת על שילוב סינרגיסטי(חיזוק הדדי) של תרופות הומאופתיות לקבלת טווח פעולה רחב בפגיעות ספורט. בשיטה זו משתמשים גם באנזימים שונים בצורתם ההומאופתית לשיפור המטבוליזם בתאי השריר כדי למנוע נטייה לפגיעות ספורט. השיטה שימושית מאוד באירופה לטיפול בספורטאים מיקצוענים בכל התחומים.

לסיכום שיטות שונות ברפואה המשלימה יכולות לסייע מאוד להקלה במצבים של פציעות או פגיעות כתוצאה מפעילות גופנית ובכך לקצר את תקופת ההחלמה ואף לצמצם את עצמת הכאבים.

הכותב הוא ד"ר מוטי לוי, רופא ראשי של רשת מרפאות כללית רפואה משלימה