כלים

"מה אתה מעדיף", שאל אותי המ"פ, "להיות מפקד תצפית, או להיות מפקד סיור" - על העדפות וקבלת החלטות בחיים

בט"ו בשבט 1989 לפני 23 שנים, הייתי במשך חודש במילואים בשכם. הימים היו ימי האינתיפאדה הראשונה, המצב בשכם היה קר מאוד ובעיקר מסוכן מאוד.

אחרי יום-יומיים שבהם נכנסנו לשגרה נתבקשנו למסור את העדפותינו להמשך הפעילות. "מה אתה מעדיף", נשאלתי, "להיות מפקד תצפית, או להיות מפקד סיור".

לפני שאני מספר לכם מה הייתה החלטתי, אני מבקש לערוך תרגיל קצר. חשבו רגע ורשמו בצד את ההעדפה שלכם במקרה הזה, ורק אז המשיכו לקרוא. תודה !

מה שחשוב לציין כעת הם הנתונים של שתי האפשרויות: מתוך הנחה ששתי הפעילויות המבצעיות הללו חשובות באותה המידה. מפקד תצפית מתמקם על גג בשעה 6 בבוקר ומתקפל בשעה 7 בערב, הוא מצויד במזון ובכיסוי ברזנט שאמור להגן עליו מגשם ומקור.

מפקד סיור יוצא לפעילות במשך כל הלילה. משעה 6 בערב ועד 6 בבוקר. אה- כן הסיור הוא בג'יפ פתוח, ובמהלך כל הזמן הזה אין היכן להתחמק מגשם וקור.

האם הנתונים הללו משפיעים כעת על ההחלטה שלכם ?

אנשי התצפית חוזרים בערב, ובלילה מוקפצים למשימות נוספת. אנשי הסיור חוזרים בשעת בוקר מוקדמת והם למעשה פנויים למקלחת ולמנוחה לכל היום, ובעיקר לשימוש בטלפון (הימים היו טרום ימי הסלולאר והאינטרנט).

אתם עדיין נמצאים באותה העדפה ?

מה שהכריע עבורי את הכף לטובת הסיור, היא המחשבה וההנאה מהמראה הצפוי והחביב של גברים בגילאי 25-35 היוצאים בבוקר אל הקור, בעוד אתה חוזר מהסיור ויודע שיש לך את כל היום במקום יבש וחמים.

* * *

קבלת החלטות אישיות ושיווקיות מושפעת מהמידע ומהנתונים שיש לנו באותו הרגע. האם אנחנו מקפידים לגלגל את הסיטואציות השונות לפני קבלת ההחלטה ?

שבוע אחרי שסיימנו את המילואים נהרג בשכם לוחם מהחטיבה בני מייסנר. מאמר זה הוא לזכרו. החודש מלאו 23 שנים למותו. יהי זכרו ברוך. בני נהרג ב- י"ט באדר א' תשמ"ט (24.2.1989).

הכותב, יונתן פרנקל, עוסק בתקשורת שיווקית מופרעת. בעבר ניהל את יחסי הציבור של אתר התיירות "נאות קדומים" ליד יער בן שמן.