כלים

ערב עיון במלאת שנה לפטירתו של פרופ' שמואל נח אייזנשטדט – אבי הסוציולוגיה בישראל. יום ג', 22 בנובמבר 2011 בשעה 17:30 בבית האקדמיה הלאומית למדעים, רח' ז'בוטינסקי 43 , ירושלים

פרופ' שמואל נח אייזנשטדט

שנה לאחר פטירתו תקיים האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים ערב עיון לזכרו של פרופ' שמואל נח אייזנשטדט, חבר האקדמיה, חתן פרס ישראל ומי שהיה תלמידו של מרטין בובר ומראשוני הסוציולוגים בישראל. אייזנשטדט העמיד תלמידים רבים וזכה לשם בינלאומי בזכות מחקריו פורצי הדרך. ערב העיון המהווה מעין פרידה מ"אבי הסוציולוגיה הישראלית" יתקיים ביום שלישי, כ"ה במרחשוון תשע"ב, 22 בנובמבר 2011 בשעה 17:30 בבית האקדמיה למדעים ברחוב ז'בוטינסקי 43 בירושלים.

בערב העיון ישתתפו פרופ' ב"ז קדר, סגן נשיא האקדמיה, פרופ' ביורן ויטרוק, ראש המכון השוודי ללימודים מתקדמים ידבר על תרבויות הציר וריבוי המודרניות, פרופ' דוד שולמן חבר האקדמיה ידבר על ידידות בשלהי עידן הציר וד"ר עירית מאיר, בתו של פרופ' אייזנשטדט תדבר בנימה אישית על בית אבא.

פרופ' אייזנשטדט (1923-2010) נחשב כמייסד ענף הסוציולוגיה באקדמיה הישראלית. מחקריו המוקדמים התמקדו בחברה הישראלית, בשנות ה-50 וה-60: הוא עסק במושבי העובדים, בקליטת העלייה, בסולידריות הפנימית בחברה הישראלית, בציביליזציה היהודית, וכתב רבות על תהליכים של מודרניזציה. הוא חיבר עשרות ספרים ומאות מאמרים אקדמיים. עבודתו משלבת תיאוריה סוציולוגית עם מחקר אמפירי והיסטורי בחקר חברות, ציוויליזציה ודפוסי מודרניזציה. פרופ' אייזנשטדט נחשב כחוקר ומלומד יוצא דופן בעל השפעה רבה בדיסציפלינות שונות כסוציולוגיה, כמדע המדינה, כלימודי הדתות וכאנתרופולוגיה.

מחקריו ההשוואתיים של אייזנשטדט בנושא המודרניזציה הקנו לו שם בינלאומי וזיכו אותו בשורה של פרסים וביניהם פרס ישראל לסוציולוגיה (1973), פרס א.מ.ת (2005) והפרס האחרון ע"ש הולברג בנורווגיה בשנת 2006. בנימוקי ועדת פרס הולברג היוקרתי נכתב כי "פרופ' אייזנשטדט פיתח ידע השוואתי בעל איכות נדירה, המתרכז בשינוי חברתי ובמודרניזציה וקשור ליחסים שבין תרבות, מערכות אמונה ומוסדות פוליטיים". אייזנשטדט עסק גם בחקר ההיסטוריה של עם ישראל בהיבטים סוציולוגיים ומחקריו ערערו על תפישת היהדות בהדגש הדתי או הלאומי בלבד.

אייזנשטדט שהקים את המחלקה הראשונה לסוציולוגיה בישראל באוניברסיטה העברית ולימד בה דורות של סוציולוגים, פרש רשמית מהאוניברסיטה ב-1983 אף על פי שהמשיך להרצות ולכתוב כעמית מחקר בכיר במכון ון ליר עד יום מותו. אייזנשטדט כיהן גם כחבר האקדמיה הלאומית למדעים מאז 1965.

עבודתו משלבת תיאוריה סוציולוגית עם מחקר אמפירי והיסטורי בחקר חברות, ציוויליזציה ודפוסי מודרניזציה. פרופ' אייזנשטדט הוא חוקר ומלומד יוצא דופן בעל השפעה רבה בדיסציפלינות שונות כסוציולוגיה, כמדע המדינה, כלימודי הדתות וכאנתרופולוגיה.

עדכונים אחרונים

דצמ 26, 2024

קורס מכירות אונליין – הטוב ביותר בארץ!

בעולם העסקי המתחדש והדינמי, יכולת המכירה היא אחד המפתחות להצלחה. אם אתם בעלי עסק…
ספט 29, 2024

שילוב בין יזמות לטכנולוגיה: הכשרה אקדמית שיכולה לעזור לכם להקים סטארט אפ

העולם המודרני רווי חדשנות טכנולוגית, וסטארט-אפים טכנולוגיים ממשיכים להוביל את השינוי…
ספט 26, 2024

הצעד הראשון לקראת תואר באמנות: חושפים את התוכנית ללימודים בבית ברל

תואר ראשון באמנות: הדלת לעולם של יצירה עולם האמנות הוא עולם של אינסוף אפשרויות. תואר…
אוג 22, 2024

ניהול סטארט-אפ נכון: טיפים שכל יזם מתחיל צריך להכיר

הקמת סטארט-אפ היא תהליך מאתגר ומרגש המצריך ידע, יצירתיות ויכולת ניהול גבוהה. הצלחת…
יול 31, 2024

קשיים ואתגרים באקדמיה: הסוד טמון בתכנון ואסטרטגיה

לימודים אקדמיים הם תקופה מאתגרת ומלאת לחץ עבור סטודנטים רבים. ההתמודדות עם הקשיים…
ינו 29, 2024

מקצועות מבוקשים ומתגמלים לשנת 2024

גם על רקע המלחמה, שוק העבודה ממשיך להתפתח ויוצר הזדמנויות חדשות במגזרים שונים. בתקופת…