הרכב של שלושה שופטי בג"ץ (גרוניס, נאור, רובינשטיין) הוציא השבוע צו על תנאי המורה למדינה להסביר מדוע לא יותקנו לאלתר תקנות קרינה שמהותן הסדרת טווחי הבטיחות ורמות החשיפה של הציבור לקרינה מאנטנות סלולאריות. לפני כשנתיים עתרה 'אדם טבע ודין' יחד עם הקליניקה לצדק סביבתי באונ' ת"א המייצגת את הפורום לסלולאריות שפויה נגד שר התקשורת והשר להגנת הסביבה בדרישה להתקין את תקנות הקרינה

כלים

מדובר בתקנות שעל פי החוק היו צריכות להיכנס לתוקף בינואר 2007, אך עד עצם היום הזה לא אושרו במלואן, בשל התנגדות משרד התקשורת. חוק הקרינה הבלתי מייננת שנחקק בשנת 2007 מסדיר שורה של נושאים כמו פיקוח על אנטנות והיתרים להקמת אנטנות, וקובע את עקרון הזהירות המונעת כעקרון מנחה. החוק קובע כי עוצמת הקרינה המותרת וטווחי הבטיחות ממקום שבו שוהים אנשים, יוסדרו במסגרת תקנות שהיו צריכות להיכנס לתוקף בינואר 2007.

כאמור, על אף שהחוק עבר לפני למעלה משלוש שנים, התקנת התקנות בנושאים מהותיים אלה לא הושלמה עד היום, בעיקר בשל התנגדות משרד התקשורת להסדרים שעלולים לפגוע לדעתו בחברות הסלולאר.

לדברי עו"ד נירית לוטן מ'אדם טבע ודין': "מזה למעלה משלוש שנים שממשלת ישראל לא מקיימת את החוק המחייב אותה להתקין תקנות שיסדירו את הפיקוח על האנטנות הסלולאריות. למעשה, בהחלטה לתת צו על תנאי, שופטי בג"ץ אומרים למדינה שלא ייתכן שנושא שהוא כה קריטי לבריאות הציבור אינו מוסדר, למרות הוראת החוק המפורשת"

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: " התיקון לתקנות הוגש כבר בכנסת הקודמת אך לא אושר עד היום, לאור דרישת ועדת הפנים שהתקנות יכללו גם איסור על הקמת אנטנות במרפסות. השר להגנת הסביבה תומך בדרישה זו ואף הגיש מחדש את התקנות, מייד עם כניסתו לתפקיד. עקב התנגדות משרד התקשורת, אשר הסכמתו נדרשת עפ"י חוק, נמנעה העברת התקנות לכנסת.

לפני כשבועיים הגיעו המשרדים לסיכום לגבי אופן הפיקוח האדוק שיתקיים על רמות הקרינה מאנטנות הנמצאות במרפסות דירות פרטיות ובעקבות הסיכום, הפיץ המשרד את התקנות כבר לפני מספר ימים והם יועברו לאישור הכנסת בימים הקרובים."