שרגא ברוש, יו"ר התאחדות התעשיינים, בכנס חירום של תעשייני ישראל בנושא משבר הדולר: "מי שהולך לחו"ל לא חוזר. אנשים ילכו הביתה ולא יבואו אחרים במקומם"

התאחדות התעשיינים קיימה היום (יום ד') כינוס חירום בהשתתפות עשרות תעשיינים ויצואנים בנושא משבר הדולר. בין הנוכחים בכנס, שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים, יו"ר מכון הייצוא עמי אראל, שר התמ"ת שלום שמחון, יו"ר התעשייה האווירית יאיר שמיר ועוד.

בכנס הוצגו נתונים המעידים על נזקי הענף בשל ייסוף השקל, הצפויים להתבטא בהפסד כולל של 3.4 מיליארד דולר. על פי הנתונים הפסדי היצוא החזויים מסתכמים בכ-2.9 מיליארד דולר והשוק המקומי צפוי לספוג הפסד של כ-500 מיליון דולר.

ברוש ציין כי עד כה הממשלה לא עשתה דבר בנושא הדולר וכי הוא מצטער שהכסא של שר האוצר נשאר מיותם, למרות שהוזמן הוא בחר שלא לבוא ולהשאיר את התעשיינים באי וודאות.

עוד הוסיף ברוש כי "במקום להקל על היצואנים בעקבות שחיקת הדולר הגדילו את ההוצאות - בתקציב הזה הטילו עלינו מסים חדשים בשווי 6 מיליארד שקל וביניהם הבלו, הארנונה, המים ואחרים. אנו מצפים שבירושלים יפסיקו להתעלם מאיתנו. שממשלת ישראל תיקח על כתפיה את הצמיחה של היצואנים בישראל - כי הם מנוע הצמיחה העיקרי המניע את גלגלי הכלכלה הישראלית".

עמי אראל, יו"ר מכון הייצוא ציין כי "אם לא ייעשה מעשה שכתוצאה ממנו יברח מכאן מטבע זר - לא נוכל להתגבר על הבעיות. הדרך לעשות זאת - מה שלא הולך בכוח הולך בעוד יותר כוח. כ-30 מיליארד דולר צריכם לצאת מפה ולכן צריך מיסוי גדול יותר על הזרים וזה יעשה נפלאות על כל מה שאנחנו מדברים פה עכשיו - זה לא בידינו ולא בידי בנק ישראל ורכישות הדולרים. צריך פשוט להכות בספקולנטים".

יאיר שמיר יו"ר התעשייה האווירית אמר כי: "כל משרד האוצר עוסק בריכוזיות במשק, אין להם זמן לעסוק ביצוא. זה לא מעניין אותם ולמשק זה גורם נזק וחבל. אני אומר לכם, הבחירות מתקרבות - זה הזמן ללחוץ ולשכנע בעמדתנו".

יהודה זיסאפל, נשיא איגוד תעשיות ההיי-טק ציין כי: "אנחנו במצב בלתי אפשרי. התשומות עולות, שכר עבודה עולה, דלק וארנונה עולים. מצד שני, יש לנו אפשרות לעזוב את הארץ וזה דבר שצריך לטפל בו מיידית".

שר התמ"ת שלום שמחון השיב לדברים: "הקשבתי קשב רב, לא הגעתי כדי להיות שק חבטות. הגעתי כדי להזדהות ולומר כי אנו נמצאים בתקופת משבר. המשבר הוא ידוע, והשאלה היא מה עושים איתו, כיוון שמדובר במשבר מתמשך. הצפייה היא שתהיה חלוקה באחריות בין הממשלה לבין היצואנים. אני חש שזו תביעה צודקת. אני אומר זאת כחבר ממשלה. אין ספק שהיצוא הוא הקטר של המשק הישראלי".

עוד הוסיף שמחון כי הוא מתחייב לפנות לראש הממשלה ולקיים דיון בממשלה שהתעשיינים יהיו שותפים לו. "אני מוכן לייצר תוכנית סיוע במגבלות משרד התמ"ת להקל על יצואנים בטווח הקרוב."